KözéletÓvatosan a lazítással!

2020. május 20., szerda
 
Óvatosan a lazítással!

Kedvezőek az eddigi eredmények, aminek örülni kell, de nem lesz vírusmentes az ország, és ősszel még jöhet egy második hullám. A hónap végére lesz meg a covid19 vizsgálat végleges összesítése, amelyet a négy hazai egyetem által végeztek a lakosság körében.

 

 

 

 

 

 

 

A részeredményekből látszik, hogy az alacsony, a 0,6-0,7 százalékos átfertőzöttség nem elég a nyájimmunitásra, a második hullámnál pedig ott számítanak több megbetegedésre, ahol ezek tavasszal is nagyobb számban fordultak elő.

 

Erről Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszélt, aki azt is elmondta, az eddigi adatokból úgy tűnik, hogy a végeredmény is hasonló lesz, mint a tesztelés első szakasza után megismert adatok. Azaz, a magyarországi lakosság eddig nagyjából 0,6 százaléka, azaz 40-88 ezer ember eshetett át a vírusfertőzésen. Ha ennek volt más (genetikai, környezeti) oka is, mint a korán meghozott korlátozó intézkedések és a magyarok fegyelmezettsége, az is kiderülhet a vizsgálatokból. Örülni kell, de nem lesz vírusmentes az ország, és ősszel még jöhet egy második hullám.

 

A kormány hivatalos honlapja szerint mintegy 10 600 fő vett részt két hét alatt a négy hazai orvosképző egyetem és a KSH közreműködésével indított országos koronavírus-szűrővizsgálaton, melynek eredménye így reprezentatív lett. A legmagasabb, 75 százalék feletti részvétel Veszprém, Nógrád és Pest megyében volt, míg a legjobban teljesítő megyeközpontban, Salgótarjánban a meghívottak 77 százaléka jelent meg.

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 17 787 főt választott be az országos H-UNCOVER szűrésbe úgy, hogy a minta minden magyarországi régióra és 14 év felett minden életkorra reprezentatív legyen. A részvételi adatok első összesítése alapján elegendő számú állampolgár elment az országos szűrővizsgálatra, így megfelelő pontosságú becslés adható a fertőzöttek és átfertőzöttek számára vonatkozóan: országosan a meghívottak 67,3 százaléka, mintegy 10 600 fő vett részt a vizsgálatban.

A Szegedi Tudományegyetem összesen 3000 tesztet végzett el, ebből Hódmezővásárhelyen 88 személy kapott értesítést, hogy jelenjen meg mintavétel céljából május 11-én a Hódtói Sportcsarnoknál parkoló szűrőbusznál.(képünkön)

 

 

Merkely Béla szerint nagyon szolid járvány zajlott az országban, aminek örülni kell. Természetesen meg kell várni a végleges eredményeket és majd azokat összehasonlítani, de nagyságrendekben nagy különbség nem várható.  Megjegyezte, az arányaiban a nyolcszor nagyobb spanyolországi járvány a dél-európai államban nagyon komoly egészségügyi és szervezési problémákat okozott, Magyarországon azonban az intenzív, illetve a létrehozott koronavírus-osztályokon sehol nem volt tumultus, bőven volt kapacitás az esetek ellátására.

 

Annak valószínűsége a rektor szerint is megvan, hogy ősszel lehet második hullám, de reménykednek abban, hogy az a mostanihoz hasonlóan, konszolidáltan zajlik le. Az újabb hullámot nyáron kevésbé tartja esélyesnek, mert a vírusnak általában nem tesz jót, ha sokat vagyunk a szabadban, különösen, ha figyelembe vesszük az alapvető járványügyi szabályokat, amelyeket szerinte nem nehéz betartani. Természetesen ősszel, amikor újra kezdődik az iskolai oktatás, felpörög a gazdaság, talán a turizmus is, akkor megvan a második hullám esélye, ez azonban nem fogja meglepni az egészségügyi rendszert, mert folyamatosan szűrnek, kapják az adatokat. Szeptember második felében tervezik a következő nagy vizsgálatot, amely megmutatja, hogy mi történt a nyáron, és helyzetjelentést ad az aktuális fertőzöttek arányáról is.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Újra indulnak a bölcsödék, óvodák, iskolák

Újra indulnak a bölcsödék, óvodák, iskolák

A jövő héttől az óvodák és a bölcsődék visszatérnek a normális működési rendhez. Hamarosan az iskolák is nyitnak, de marad a digitális oktatás.
A bezártság ellenszere egy kis bodzavirág gyűjtés

A bezártság ellenszere egy kis bodzavirág gyűjtés

Bodzát mindenki szedett már. Vagy szedni fog. Miután májusban nyílik, most lesz az alkalmas időpont. Hogyan készítsünk bodzaszirupot?
11 isteni csokis sütemény recept

11 isteni csokis sütemény recept

Íme néhány finom csokoládés süti receptje, és segítünk néhány apró trükkel!  Csokoládés fatörzs, Narancsos csokitrüffel és 8 társa.

Megkapják diplomájukat a végzettek

Megkapják diplomájukat a végzettek

A hódmezővásárhelyi egykori Főiskolai Karon, most az SZTE Mezőgazdasági Karán eddig végzett több száz hallgatót is érint Palkovics László bejelentése.
 

És ezt már olvasta?

A hajrában már nem volt kétséges a győzelem
A hajrában már nem volt kétséges a győzelem A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli remek teljesítménnyel verte a tabellán második MEAFC-Miskolcot az NB I/B Zöld csoport alapszakaszának utolsó előtti fordulójában.
 
Gyermekek védelme az online térben
Gyermekek védelme az online térben A gyerekek egyre több időt töltenek a számítógépek előtt, és nagyon keveset tudunk arról, mit csinálnak ezalatt. A híreket olvasva, néha tragédia történhet ha nem figyel a szülő.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 11. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné A város közössége érdekében végzett önzetlen munkássága elismeréseként, amellyel gyarapította a város szellemi javait, növelte jó hírnevét.
 
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin Kiemelkedően magas, szakmai munkásságának elismeréseként, amellyel Hódmezővásárhely szellemi értékeit gyarapította és jó hírnevét növelte.

 

 
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda Pályfutására meghatározó hatással volt Hódmezővásárhely, a Bethlen Gábor Gimnázium, a drámaszakkör és három nagyszerű vásárhelyi pedagógus.
 
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen Vásárhelyen több helyszínen voltak ünnepségek az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából.