Kultúra, oktatásTucatot meghaladó új lelőhely Vásárhely környékén

2020. február 14., péntek
 
Tucatot meghaladó új lelőhely Vásárhely környékén

Végéhez érkezett a Tornyai János Múzeum Vásárhely és a Dél-Alföld régészeti kutatásait bemutató, Korok, kultúrák, lelőhelyek című sorozatának 2019/20-as évada, amelynek záróelőadásán a hódmezővásárhelyi nagyberuházásokhoz kapcsolódó feltárások hátterét Sóskuti Kornél régész ismertette. A programon az NKA támogatásával megjelent, a sorozat legutóbbi négy előadását tartalmazó kötetet is bemutatták.

 

 

 

 

 

 


– Immár második alkalommal látott napvilágot a Korok, kultúrák, lelőhelyek kiadvány, amelyben a sorozat előadóinak, Horváth Ferenc, Haraszti László, Varga Sándor és Sóskuti Kornél előadásai olvashatók – mondta el Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója, köszönetet mondva a programsorozat látogatóinak, akik érdeklődéssel követték a programot.

 

A kulturális örökség védelme közérdek, az évezredek alatt ránk maradt értékeket tovább kell örökítenünk. A területet felügyelő állami szervezetek között fontos szerep jut a régészeti feladatok egy részét országos szinten koordináló Várkapitányság Nonprofit Kft-nek, amely szervezet munkatársa, Sóskuti Kornél a beruházások során elvégzendő régészeti feladatokat vette sorra. Mint rámutatott, amennyiben régészeti leletek előfordulása várható a munkák területén, akkor gondoskodni kell azok szakszerű feltárásáról.

 

A beruházásra kijelölt területekről beszerzett adattári források, a műholdas felvételek elemzése és a helyszínen végzett bejárások tapasztalatai alapján készül el az előzetes régészeti dokumentáció. Ehhez talajradarral végzett műszeres felderítés keretében elemzik a rétegek sűrűségének módosulásait, amelyek régészeti leletek jelenlétére utalhatnak. A leletek létét a továbbiakban szonda-, majd kutatóárkokkal igazolják, s meghatározzák a feltárandó területet, amelyről begyűjtik a régészeti anyagokat, amelyek további feldolgozásra a múzeumokba kerülnek.

 

A Vásárhely környékén lévő, eddig ismert mintegy hétszáz lelőhely közül mintegy kétszázat érintettek az elmúlt évek beruházásainak munkálatai, s az ezek kapcsán elvégzett feltárások során további 14 új lelőhelyre bukkantak a szakemberek, míg negyven, eddig is ismert lelőhelyről új információkat szereztek.

 

A Korok, kultúrák, lelőhelyek sorozat szerkesztője, Csányi Viktor, a Tornyai János Múzeum régésze az most bemutatott kötetről elmondta: amellett, hogy az olvasók képet kaphatnak a vásárhely környéki feltárásokról, azt is megismerhetik, hogyan kerülnek kiválasztásra a feltárások területei, s megtudhatják, milyen feladatokat végeznek el a régészek munkájuk során.

 

A vásárhelyi közgyűjteményben már készül az a márciusban nyíló, időszaki régészeti kiállítás, amely az elmúlt fél évtizedben Vásárhelyen és környékén végzett feltárások eredményeit mutatja be.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhely Díszpolgárai és Pro urbe díjasai 2020-ban

Vásárhely Díszpolgárai és Pro urbe díjasai 2020-ban

Idén is Díszpolgári címet és Pro Urbe díjat adnak át március 15-én is, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmábóla díszközgyűlésen.
Török Sándorra emlékezünk

Török Sándorra emlékezünk

88 éve született a vásárhelyi úszó- és vízilabdasport megteremtője, ismert úszó- és vízilabda szakedző, elsőosztályú játékvezető.

Két új gép a földutak karbantartására

Két új gép a földutak karbantartására

Hódmezővásárhely önkormányzatának ingatlanvagyonába több mint 508 hektárnyi külterületi út tartozik. Ezek 75 százaléka földút. Két új gépet kap a HMSZ Nzrt.
Előadássorozat indult az Emlékpontban

Előadássorozat indult az Emlékpontban

A vészkorszak embermentő asszonyainak tevékenységét mutatja be a hódmezővásárhelyi Emlékpont új sorozata.
 

És ezt már olvasta?

Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián Február 22-én Szegeden rendezték meg a Megyei Sakk Diákolimpiát, melyet a 12 főből álló vásárhelyi csapat 11 éremmel fejezett be. Eredmények.
 
Máris itt egy ütős névsor!
Máris itt egy ütős névsor! A hazai fesztiválszcéna legnagyobb hagyományokkal bíró buliján, a Szegedi Ifjúsági Napokon szokás szerint nemzetközi sztárok és hazai sikercsapatok lépnek föl.
 
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat Továbbra is remekül játszik a tavaszi szezonban a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A lányok szombaton a Deszk vendégeként léptek pályára.
 
Az első kattintástól napjainkig
Az első kattintástól napjainkig Eifert János vásárhelyiségéhez és munkásságának egyetemes értékéhez kétség nem férhet. Hódmezővásárhely díszpolgárának megnyílt az életmű kiállítása. Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Tornyai Szabadkán
Tornyai Szabadkán Több mint száz év után láthatja újra az újvidéki közönség Tornyai János festőművész alkotásait.
 
Új fegyverek a Helyőrségnél
Új fegyverek a Helyőrségnél A kiképzések érdekességét az adta, hogy a vásárhelyi katonák az újonnan rendszeresített gépkarabélyokkal hajtottak végre.