Kultúra, oktatásEgy régi vignetta a füzeten

2014. május 31., szombat
 

Az a bizonyos! A piroskeretes vignetta, amire gyöngybetűkkel kellett ráírni a nevünket, miután kék papírba becsomagoltuk a füzeteinket és a könyveinket. Utoljára legalább 60 éve. Ma már senkinek nem maradt belőle, egyet kivéve. Azóta a kékpapír megfakult, de a vignetta még élénkpiros. Rajta egy szó: Emlékalbumom.

 

Fotók: Damó Adrienn (VH)

 

Ez az egy még megmaradt, amit nézegetve nosztalgiával beszéltek iskolás éveikről, mind a 22-en. Eljött - mivel akkoriban még nem lévén koedukált osztály – mindkét osztályfőnökük is. Előbbiek valamennyien 74 évesek, utóbbiak 88 évesek. Szép életutakat hallottunk, kisimult, joviális, belső harmóniát tükröző arcokat láttunk.  

 

Sok régi emlék is előkerült a diákéletről, a csínytevésekről, és azokról a bizonyos makarenkói pofonokról. Mert akkoriban még csak így ment! Mert minek írogatni az ellenőrzőbe, ha van a rakoncátlanságnak egyszerűbb „gyógyírja” is. Ilyent és még sok kedves történetet hallottunk a visszaemlékezőktől, akik a Varga Tamás Általános Iskolában nosztalgiáztak május 31-én délelőtt. Ők huszonketten – a már végleg elmentekkel -  1954-ben ballagtak, igaz nem ebben az iskolaépületben.

 

Farkas Zsuzsanna igazgató körbe is vezette, meg is mutatta a régi diákoknak az 50 éves, ám folyamatosan korszerűsített iskolát. Közben arról is beszélt, milyen jó, hogy bár a világ változik, egy összetartó közösség megmarad. Erre kell törekedni ma is: a szeretettel teli, jó kis közösségek összekovácsolására.

 
 
B. Szabó Zoltán
 

Olvassa el ezt is!

Depardieu magyar szerepben

Depardieu magyar szerepben

Aláírta a Szegedi Szabadtéri Játékokkal a szerződést, ő játssza nyáron Napóleon szerepét a Háry Jánosban. Szereti a magyar borokat!
Lövés Kishomokon

Lövés Kishomokon

Frissítve újabb részletekkel! Rendőrök szállták meg a déli órákban Hómezővásárhelyen, Kishomokon a Nádtető utcát.
Lelkes amatőrök, profi cuccok

Lelkes amatőrök, profi cuccok

Április 27-én délelőtt a Hódmezővásárhelyi Rádió Klub börzét rendezett, amelyre több, mint 100 kiállító érkezett az ország több pontjáról.
Elhunyt Vásárhely mecénása

Elhunyt Vásárhely mecénása

1998-ban vásárhelyi születésű férje halála után költözött a városba, amelyet második szülőföldjének telkintett. Életének 88. évében tért örök nyugalomra.
 

És ezt már olvasta?

Ismét remekeltek a Máté taekwondosok
Ismét remekeltek a Máté taekwondosok Május 18-án rendezték Budapesten az Ute Jégcsarnokában a  Hungarian Open 2024 Taekwondo Championship küzdelmeit.
 
Ballagás és sárgulás a Mezőgazdasági Karon
Ballagás és sárgulás a Mezőgazdasági Karon Május 17-én a ballagási ünnepség után, délután a sárgulási fogatos menet végigvonulva a városon a végzősök jelképesen búcsúztak Vásárhelytől, amely befogadta őket. Képekkel.
 
Az álattenyésztés háromnapos ünnepe - összegzés
Az álattenyésztés háromnapos ünnepe - összegzés 35 országból érkeztek vendégek és érdeklődők, hogy megnézzék a 31. kiállítást, amit a három nap alatt 54 028-an kerestek fel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 18. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Vásárhelyi ITF Taekwon-do sikerek
Vásárhelyi ITF Taekwon-do sikerek Gerendáson rendezte meg a Spárta Taekwon-do Klub a VII. Fehér Kupa és VII. Spárta Kupa nevű ITF Taekwon-do versenyt. Eredményekkel.
 
Lucien Hervé kiállítás Zürichben
Lucien Hervé kiállítás Zürichben A kiállításon az Elkán László néven, Hódmezővásárhelyen született fotográfus életművéből már ismert és korábban be nem mutatott fényképek láthatók.
 
Vásárhelyen járt a honvédelmi miniszter
Vásárhelyen járt a honvédelmi miniszter A kadétiskola a dél-magyarországi régió egyik kiemelt katonai nevelő-oktató intézménye lesz. A tervek szerint a 2026-27-es tanévben indulhat el.