MozaikBöjttől húsvétig – hogyan étkezünk az ünnepek alatt?

2019. április 15., hétfő
 
Böjttől húsvétig – hogyan étkezünk az ünnepek alatt?

Tudta? A tojáshéj az Ószövetséget, a belseje pedig az Újtestamentumot is jelképezi. A tojás piros héja Krisztus elhullatott vérét, belső része pedig Krisztus verejtékét jelenti.

 

 

 

 

 

 

 

A húsvét előtti böjt korábban negyven napos volt, mára a szokást őrző katolikus egyház enyhített a szabályozáson: a szigorú megtartóztatást hamvazószerdára és nagypéntekre írja elő. Hogyan jutunk el az ételektől való tartózkodástól a húsvéti dőzsölésig, miért éppen sonka és tojás kerül az asztalra?


A nagyböjt a húsvét előtti negyven napos előkészületi időszak, amelynek célja a keresztény közösségekben a bűnbánás, a hitben való elmélyülés, felkészülés Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére. Bár sokaknak az állati eredetű ételekről való lemondás jut eszébe, a böjt azonban ennél jóval többről szól: a vallásos gyakorlat középpontjában ebben az időszakban a bűnbánat, a megtisztulás, az áldozatvállalás és a könyörgés áll, kifejezve ezzel az ember Isten iránti szeretetét. Teljesen az állati eredetű ételekről sem kellett azonban lemondatni: Magyarországon a 17. században engedélyezte az egyház a tej és a tojás fogyasztását.

A nagyböjti étkezéshez a római katolikus lakosság a 17–19. században növényi olajat és olvasztott vajat gyűjtött a főzéshez előre. Közülük az olajat elsősorban a magyar nyelvterület keleti részén használták nagyobb mennyiségben. A római katolikus egyház azonban 1906-ban eltörölte a disznózsír használatának tilalmát is. Bár ma már számtalan hús nélküli ételt tudnánk készíteni – gondoljunk csak a vegetáriánusokra – régebben leginkább a tehéntúróból készítettek ételeket, a korpalé vagy a savó pedig a levesnek szolgált alapanyagul.

A nagyhét – amely virágvasárnaptól húsvétvasárnapig tart – jeles napjai a nagycsütörtök, a nagypéntek és a nagyszombat. A csütörtöki napot zöldcsütörtöknek is nevezték, ilyenkor a jó termés reményében spenótot, fiatal csalánt főztek. Nagypénteken teljes hústilalom van, a keresztények aszalt gyümölcsöket, olajos ételeket, pattogatott kukoricát, kalácsot, zöldségféléket és tojást fogyasztanak. Helyenként még ma is esznek ilyenkor ciberelevest. Nagyszombaton folytatódik az előző napi böjt, a keresztények ilyenkor kalácsot készítenek, amit azonban csak az esti mise után szelnek fel.

Lassan el is érkezünk a húsvét vasárnaphoz. A legrégebbi ünnepi eledelek közé tartozik a tojás, ami Krisztus-szimbólum, a feltámadt üdvözítő jelképe, a sonka pedig már a parasztélet következtében vált jellegzetes húsvéti eledellé. Mindkettőnek van szimbolikus jelentése is: amint a tojásból új élet kel, úgy támad fel Krisztus a sírjából az emberiség megváltására. A tojáshéj az Ószövetséget, a belseje pedig az Újtestamentumot is jelképezi. A tojás piros héja Krisztus elhullatott vérét, belső része pedig Krisztus verejtékét jelenti. A húsvéti tojás Jézus feltámadására emlékeztet. A sonka csontját pedig a kéményre szokták akasztani, hogy a tüzet elriassza vele. 

Emellett jellegzetes húsvéti étel a bárány, amit sokféleképpen el lehet készíteni. A húsvéthétfő a locsolás napja, ilyenkor az ételek némileg háttérbe szorulnak: a locsolókat hideg ételekkel, vagy az előző napról megmaradt fogásokkal, báránnyal, sonkával, kaláccsal és süteményekkel kínálják.

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Virágvasárnap Jézus Krisztus jeruzsálemi bevonulására emlékeznek a keresztyének

 
 
OP-VH
 

Olvassa el ezt is!

Hat ország harminc város

Hat ország harminc város

Ismét növeli szegedi kínálatát Európa legnagyobb távolsági buszszolgáltatója. Közvetlen összeköttetéseket indítottak Münchenbe, Salzburgba és Rosenheimbe.
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye

Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye

Az időjárás szeszélyességét a hónap első hetében is bizonyító áprilishoz egy finom sütemény receptjével csatlakozunk.

A Csepel Stadionban lépett pályára a Hódmezővásárhelyi FC

A Csepel Stadionban lépett pályára a Hódmezővásárhelyi FC

A kapu előtti utolsó pillanatokban még nem sikerült a legjobb döntéseket és megoldásokat meghozni, így az Újpest nyert. Interjú Kandó Róberttel.
A hazai pálya sem segített

A hazai pálya sem segített

Az NB III-as labdarúgó-bajnokság 18. fordulójában az is bebizonyosodott, hogy még többet kell dolgozni, hogy a tabella élén álló csapatok ellen is sikeresek legyenek.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 47. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 47. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Fontos három pontot gyűjtött be a HFC
Fontos három pontot gyűjtött be a HFC A Hódmezővásárhelyi FC NB III-as csapata vasárnap a Dunaújváros vendégeként lépett pályára az NB III-as labdarúgó-bajnokság 19. fordulójában.
 
Újabb remek győzelem
Újabb remek győzelem November 21-én hazai pályán, de zártkapus mérkőzésen folytatta az NB II-es női kézilabda-bajnokságot a Hódmezővásárhelyi LKC felnőtt csapata.
 
Kettős győzelem
Kettős győzelem Bő egy hónap után játszott ismét hazai környezetben a Vásárhelyi Kosársuli. Mindkét csapatk remek és magabiztos játékkal hozta a kötelezőt.
 
Karanténban a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat
Karanténban a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat Rendhagyó módon megnyílt ám mégsem nyílt meg Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő kortárs képzőművészeti kiállítása. Az idei díjazottak névsora.
 
A lényeg két szóban: adó és áremelés
 A lényeg két szóban: adó és áremelés Gazdasági tűzoltásnak is felfogható a Vásárhelyi Önkormányzat lépéssorozata. Összefoglaltuk a városi lakosság várható új fizetnivalóit. Frissítve!
 
A HLKC végig tartotta az előnyét
A HLKC végig tartotta az előnyét November 14-én a Kézilabda Szeged SE vendégeként folytatta az NB II-es bajnokságot a Hódmezővásárhelyi Leány Kézilabda Club felnőtt csapata.