Kultúra, oktatásBessenyei Ferencre emlékezve

2023. december 27., szerda
 
Bessenyei Ferencre emlékezve

2004. december 27-én hunyt el Hódmezővásárhely szülötte, Bessenyei Ferenc kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja, a Nemzet Színésze.  

 

 

 


 

 

„Ahogy beléptem a színházba, igen, már kóristaként tudtam, hogy jobb vagyok, többet tudok, mint mások, amit csinálok, tisztábban teszem. Mert nagyon odafigyeltem erre. Nagyon akartam tudni ezt a világot. Mert ahonnan jöttem, ott nem lehetett a világot megismerni. Ahova pedig bementem, a színházba, ott ki volt tárva a világ. És ezt nekem meg kellett ismernem, ebben nekem részt kellett vennem, ezt nekem működtetnem kellett. Nem egyszerűen csak voltam benne, hanem végiggondoltam és végiggondoltattam másokkal is. És odafigyeltem, hogy akikkel végiggondoltatom, azok ugyanazt tudják az ismeretekkel kezdeni, mint én. És ha képes voltam felhívni a figyelmüket, akkor ők tovább tudták vinni ezeket a gondolatokat.”                    

(részlet B. Élthes Eszter Férjem, a Komédiás című könyvéből)

 

2004-ben Hódmezővásárhely díszpolgára lett, 2009-ben a Megyei Jogú Város megalapította a Bessenyei Díjat, 2012 augusztusától egykori szülővárosa, Hódmezővásárhely művelődési központja vette fel a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ nevet.

2020 január 19-én a díjátadó gálán – a színész özvegye - Élthes Eszter bejelentette hogy visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól. (Ennek oka, a díjat odaítélő kuratórium és Élthes Eszter közötti konfliktusból eredt.)

 

Bessenyei Ferenc ettől függetlenöl a város méltán híres szülötte marad a vásárhelyiek számára.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ismét régi fény/lés/ében az Emlékpont

Ismét régi fény/lés/ében az Emlékpont

Bejezték az Emlékpont felújítását, pontosabban az erősebb szelekre érzékeny homlokzat javítását. A tükröződő homlokzat ismét elvakítja az autósokat.
Megszűnnek a Volánbusz helyi járatai

Megszűnnek a Volánbusz helyi járatai

Az év végén lejár a Volánbusz szerződése a hódmezővásárhelyi városi autóbuszjáratok üzemeltetésére.
Retro - Hódmezővásárhelyi Szilveszter 1962

Retro - Hódmezővásárhelyi Szilveszter 1962

A 60-as évek Vásárhelyen. A vendéglátóhelyeket telt ház és hatalmas fogyasztás jellemezte, százával pukkantak a pezsgősüvegek és remek hangulat uralkodott.
Mérlegen a Modern Városok Program

Mérlegen a Modern Városok Program

A Modern Városok program finanszírozásának felfüggesztésében 18 megyei jogú város, köztük Hódmezővásárhely is érintett.
 

És ezt már olvasta?

Bűnbandát számolt fel a rendőrség
Bűnbandát számolt fel a rendőrség Egy négytagú vásárhelyi banda éveken át kényszeríett prostitúcióra nőket. Egy kávézót is üzemeltetett. Egy idős férfit ház körüli munkákra kényszerítették.
 
Idén két újabb név került a dicsőség falra
Idén két újabb név került a dicsőség falra A sokéves hagyományt folytatva idén Czuprák László Ákos  és Enyedi Sándor neve került fel a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfalára.
 
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024 Február 29-én délután a város legkiválóbb jó tanulóit, jó sportolóit díjazták, de díjazták az év csapatait, edzőjét és testnevelőjét is. A díjazottak névsorával.
 
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat A darvasszéki római kori kincsleletet ismertető előadással zárult a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek idén téli, régészeti sorozata február 28-án.
 
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik. A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult sportoló most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról.
 
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik A világ szinte minden országa aláírta, a március 3-án 51 éves 'Washingtoni egyezményt'. Mindenkinek érdeke a betartása.
 
Vásárhelyen is kedvelik őket
Vásárhelyen is kedvelik őket Találós kérdés: hány tonnára rúg a hazai fülesbagoly populáció által megevett egér- és pocokmennyiség össztömege? Meglepő a végeredmény.