GazdaságIsmét régi fény/lés/ében az Emlékpont

2023. december 27., szerda
 
Ismét régi fény/lés/ében az Emlékpont

Bejezték az Emlékpont felújítását, pontosabban az erősebb szelekre érzékeny homlokzat javítását.

 

 

 

 

 

 

Mint ismeretes a homlokzat darabjai 2020-ban kezdtek leválni. Akkor az is láthatóvá vált, hogy pozdorja, szebbik nevén OSB lapokra rögzítették az életveszélyessé vált fémlemezeket. A homlokzatot letakarták, ami egy idő után szintén a szél játéka lett.

 

A Vásárhelyi Hírekben írtuk, hogy 2011 nyarán a Kormány határozatot hozott, hogy „1468,9 millió forint összeg erejéig a kulturális és oktatási feladatokban történő hatékony állami részvétel kiterjesztése érdekében intézkedjen, hogy az Emlékpont Központnak helyt adó ingatlanban a magyar állam tulajdonrészt, valamint egyéb vagyonelemeket vásároljon.” 

 

A kormány utólag támogatta az Emlékpont múzeum építését. A hódmezővásárhelyi önkormányzatnak 600 millió forintot adott és az intézmény működtetéséhez pedig hozzájárul évi 25 millió forinttal.

 

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában lévő épületet idén júniusban állványozták fel. A helyreállítással megbízott, budapesti Kiving Kft. az épületet eredetileg is kivitelező Építészmester Kft.-t bízta meg alvállalkozóként a munkálatok elvégzésére.

 

A munkához idén június közepén kezdtek hozzá, a tető és az Andrássy út felőli, majd a Kaszap utcai részre is vissza kerültek a fémlapok, s a Lenin-szobor műanyag mása ia visszakerült a helyére.

 

A furcsa belvárosi épület felújítása valóban javított a városképen, de az autósok legnagyobb bosszúságára a tükröződő homlokzatra vetülő napfény az év bizonyos időszakaiban ismét erősen elvakítja azokat, akik a Kálvin tér felől érkeznek.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Megszűnnek a Volánbusz helyi járatai

Megszűnnek a Volánbusz helyi járatai

Az év végén lejár a Volánbusz szerződése a hódmezővásárhelyi városi autóbuszjáratok üzemeltetésére.
Vár a Hódvár - Új játszóház Vásárhelyen

Vár a Hódvár - Új játszóház Vásárhelyen

Közel 500 négyzetméteres területen, 50-nél több játékelemmel december 15-től a gyerekek birtokba vehetik a Hódvár Játszóházat.
Bessenyei Ferencre emlékezve

Bessenyei Ferencre emlékezve

2004. december 27-én hunyt el Hódmezővásárhely szülötte, a kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja, a Nemzet Színésze. 
Kórházfejlesztés román-magyar közös projekttel

Kórházfejlesztés román-magyar közös projekttel

Uniós támogatással korszerűsítették a hódmezővásárhelyi kórházat, a román-magyar Interreg programnak köszönhetően.
 

És ezt már olvasta?

Bűnbandát számolt fel a rendőrség
Bűnbandát számolt fel a rendőrség Egy négytagú vásárhelyi banda éveken át kényszeríett prostitúcióra nőket. Egy kávézót is üzemeltetett. Egy idős férfit ház körüli munkákra kényszerítették.
 
Idén két újabb név került a dicsőség falra
Idén két újabb név került a dicsőség falra A sokéves hagyományt folytatva idén Czuprák László Ákos  és Enyedi Sándor neve került fel a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfalára.
 
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024 Február 29-én délután a város legkiválóbb jó tanulóit, jó sportolóit díjazták, de díjazták az év csapatait, edzőjét és testnevelőjét is. A díjazottak névsorával.
 
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat A darvasszéki római kori kincsleletet ismertető előadással zárult a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek idén téli, régészeti sorozata február 28-án.
 
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik. A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult sportoló most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról.
 
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik A világ szinte minden országa aláírta, a március 3-án 51 éves 'Washingtoni egyezményt'. Mindenkinek érdeke a betartása.
 
Vásárhelyen is kedvelik őket
Vásárhelyen is kedvelik őket Találós kérdés: hány tonnára rúg a hazai fülesbagoly populáció által megevett egér- és pocokmennyiség össztömege? Meglepő a végeredmény.