Kultúra, oktatásBemutatták a Tornyai János Múzeum Évkönyvét

2020. február 5., szerda
 

Első alkalommal jelent meg a Tornyai János Múzeum Évkönyve, amelyet kedden mutattak be a vásárhelyi közgyűjteményben. A kötetben a múzeum munkatársai és az intézményhez kapcsolódó szakemberek legújabb kutatási eredményei olvashatók a régészet, a néprajz, a történelem és a művészettörténet területéről.

 

 

 

 

 

 


– A Tornyai János Múzeumnak a korábbi években is voltak kiadványai, amelyek az itt dolgozó szakemberek tudományos kutatásaikról beszámoltak, ilyen volt a Hombár, vagy a Múzeumi műhely című sorozat – mondta el köszöntőjében Dr. Miklós Péter. A Tornyai János Múzeum igazgatója kifejtette, hogy ez a típusú múzeumi évkönyv, amely a közgyűjtemények tudományos publikációs fóruma, eddig nem volt megtalálható a kiadványaik repertoárjában.

 

– Olyan kiadványban gondolkodtunk, amely reprezentatív kiállítású, keménytáblás, színesen, gazdagon illusztrált, műnyomó papíron készült, s tartalmában is reprezentatív módon számol be a múzeum munkatársainak az elmúlt években végzett kutatásairól. A kötet bepillantást enged a múzeumban végzett munkákba, a gyűjtésbe, restaurálásba és feltárásba, s a kötetben a múzeum néprajzi, történeti, régészeti és művészettörténeti gyűjteményéről, gyűjtési területéről találhatók fotók, régészeti és képzőművészeti tartalmak, amelyekben az Emlékpont, mint jelenkor-történeti kutató- és kiállítóhely is megfelelő súllyal van reprezentálva – tette hozzá a múzeumigazgató.

 

A közgyűjtemény zömében fiatal szerzőgárdája tudományos igénnyel mutatja be a kötetben alapkutatásait. Erről a kiadványt bemutató Marjanucz László nyugalmazott tanszékvezető egyetemi docens szólt a bemutatón, míg Csányi Viktor, a közgyűjtemény régésze szakmájának az elmúlt néhány évtizedben bekövetkezett változásáról szólt. Mint elmondta, a kilencvenes évekhez képest megtöbbszöröződött a régészeti gyűjtemény, s a feldolgozáshoz speciális szakmák képviselőinek segítségét is igénybe veszik, hogy az egykor Csomorkányon, vagy az elmúlt évek beruházásai által érintett településrészeken élt emberekről pontosabb képet kapjanak.

 

A néprajzkutató feladata, hogy ne csak a tárgyakról gyűjtsön össze minél több információt, hanem az azokat használókról. Erről Terendi Viktória, a múzeum szakembere beszélt, kiemelve, hogy a Tornyai János születésének 150. évfordulójához kötődő emlékév jó alkalmat jelentett, hogy bemutassák a festőművész néprajzi gyűjtőmunkáját, amelynek elvei alapján folytatta a vásárhelyi népi élet feltárását és bemutatását a múzeum első Kiss Lajos.

 

A kötet helytörténeti fejezetében Bernátsky Ferenc a városban 1918 és 1930 között élt 25 fotográfus munkásságát igyekezett feltárni, s Plohn József sokak által ismert művei mellett Róth Anna, vagy a Lamperth nővérek tevékenységéről is gyűjtött és publikált adatokat.

 

Az Emlékpont történésze, Vincze Gábor az egykori vásárhelyi újságíró, Gravátz Ferenc hányatott sorsáról számol be az évkönyv lapjain, akit 1945-ben feljelentettek, s a korábban írott könyvei miatt állították népbíróság elé. A népi ügyész vádiratából kiderült, hogy az eljárás leginkább azért folyt ellene éveken át, mert a kommunizmust „negatívan” tüntette fel.

 

A kötetben olvashatók írások a képzőművészet területéről is, Képiró Ágnes művészettörténésznek Kass János grafikai munkásságáról, míg Fehér Dávid művészettörténésznek pedig a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazottjainak 2019-es kiállításáról.

 

Az Évkönyv I. kötete a Tornyai János Múzeum pénztárában vásárolható meg.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Év Mentőse díjat alapított a város

Év Mentőse díjat alapított a város

Dr. Márki-Zay Péter polgármester a Zrínyi utcai mentőállomáson megbeszélést folytatott a regionális igazgatóval, a vezető mentőtiszttel és az állomásvezetővel.
Az alkotás és az absztrakció szeretete

Az alkotás és az absztrakció szeretete

Három éve alakult képzőművészeti csoportosulás, a Pince Klub első, csoportos tárlatán a BFMK-ban. Mintegy 30 művel mutatkozik be 5 fiatal alkotó.
A Kosársuli legyőzte az éllovas csapatot

A Kosársuli legyőzte az éllovas csapatot

A vásárhelyi csapat megmutatta, mennyire is tud valójában szívvel-lélekkel küzdeni. Rég nem látott nézőszám mellett, Kobe Bryantre emlékezve győzte le felnőttcsapatunk a listavezetőt.
Nyilvános Lázár János idei vagyonnyilatkozata

Nyilvános Lázár János idei vagyonnyilatkozata

Hét új ingatlant vett az egykori miniszter. Csongrád megye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője, kormánybiztos Makón bérel irodát.
 

És ezt már olvasta?

Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián Február 22-én Szegeden rendezték meg a Megyei Sakk Diákolimpiát, melyet a 12 főből álló vásárhelyi csapat 11 éremmel fejezett be. Eredmények.
 
Máris itt egy ütős névsor!
Máris itt egy ütős névsor! A hazai fesztiválszcéna legnagyobb hagyományokkal bíró buliján, a Szegedi Ifjúsági Napokon szokás szerint nemzetközi sztárok és hazai sikercsapatok lépnek föl.
 
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat Továbbra is remekül játszik a tavaszi szezonban a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A lányok szombaton a Deszk vendégeként léptek pályára.
 
Az első kattintástól napjainkig
Az első kattintástól napjainkig Eifert János vásárhelyiségéhez és munkásságának egyetemes értékéhez kétség nem férhet. Hódmezővásárhely díszpolgárának megnyílt az életmű kiállítása. Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Tornyai Szabadkán
Tornyai Szabadkán Több mint száz év után láthatja újra az újvidéki közönség Tornyai János festőművész alkotásait.
 
Új fegyverek a Helyőrségnél
Új fegyverek a Helyőrségnél A kiképzések érdekességét az adta, hogy a vásárhelyi katonák az újonnan rendszeresített gépkarabélyokkal hajtottak végre.