Kultúra, oktatásAz alkotás és az absztrakció szeretete

2020. február 4., kedd
 
Az alkotás és az absztrakció szeretete

Három éve alakult meg a szegedi egyetemi szaktársakból verbuválódott képzőművészeti csoportosulás, a Pince Klub, melynek első, csoportos tárlatán mintegy 30 művel mutatkozik be 5 fiatal alkotó.

 

 

 

 

 

 

 

Bár a tavaly diplomázott kiállítók más-más településeken élnek, az alkotás szeretete, kiváltképp az absztrakció létrehozásának igénye összeköti őket.

 

A négy vajdasági fiatal – Korsós Karolina, Surján Bernadett, Urbán Judit, Vas Attila – valamint a hódmezővásárhelyi Szarka Valter Sándor alkotják a Pince Klubot. Valamennyien a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán végeztek, képi ábrázolás szakon. „Egyértelműen az iskola sodort egymás mellé bennünket. Majd kerestünk egy helyet, ahol tudunk végre önfeledten alkotni, ahol mindenkinek megvan a magánszférája, ugyanakkor át tudjuk látni a saját és a többiek munkáit is, ahol teljesen ki tudunk bontakozni. Így találtunk rá a tanszék legalsó szintjére, a pincére, innen ered a nevük is: Pince Klub. Majdnem három évig teljesen együtt dolgoztunk”;- mondta Szarka Valter Sándor képzőművész.

 

Bár valamennyien másként gondolkodnak a művészetről, de a különbségek a közös munkálkodás közben közös nevezőre kerültek. A Szabadkáról származó, ma már ugyancsak Hódmezővásárhelyen élő Korsós Karolina kezdetben figurális motívumokkal foglalkozott, ám idővel úgy érezte, hogy ezek kevésbé képesek érzelmei közvetítésére, ezért váltott az absztrakt formanyelvre, mert szerinte pusztán a színekkel sokkal többet át tud adni mondanivalójából. Fekete-vörös lüktetésű képeiről elsősorban a dinamizmus köszön vissza.

 

„Ha körbenézek a kiállításban, akkor egy nagyon izgalmas, friss, fiatalos anyagot látok, a művekből árad a lelkesedés és az alkotómunka szeretete.” – emelte ki Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze, aki néhány éve Szarka Valter Sándort is elindította a művészeti pályán. A szakember hozzátette: „Az itt látható munkák képi megfogalmazása és festésmódja is jelzi azt a szimbiózist, amelyet napi szinten, közvetlen, inspiráló alkotói légkörben megtapasztaltak a fiatalok. Ezen alkotóközösség esetében nem hátrány, sőt inkább előny a stílusközeliség, jelezve, hogy a 21. század elején is fontos a művészetet közösségi létformaként megélni, csoportosulni, egymásra pozitívan hatva, szellemi interakcióban alkotni”

 

A Pince Klub tárlata február 16-ig tekinthető meg a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ I. emeletén.

 
 
Forrás: Vass Ramóna
VH
 

Olvassa el ezt is!

Tárlatvezetés a Mentés másként című kiállításon

Tárlatvezetés a Mentés másként című kiállításon

A makói alkotó színes ceruzával készült művein a hagymaváros egykoron állt és ma is látható épületeit örökítette meg.
A Kosársuli legyőzte az éllovas csapatot

A Kosársuli legyőzte az éllovas csapatot

A vásárhelyi csapat megmutatta, mennyire is tud valójában szívvel-lélekkel küzdeni. Rég nem látott nézőszám mellett, Kobe Bryantre emlékezve győzte le felnőttcsapatunk a listavezetőt.
Nyilvános Lázár János idei vagyonnyilatkozata

Nyilvános Lázár János idei vagyonnyilatkozata

Hét új ingatlant vett az egykori miniszter. Csongrád megye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője, kormánybiztos Makón bérel irodát.
Hivatalosan is járvány van Magyarországon

Hivatalosan is járvány van Magyarországon

Az eddigi statisztikai adatok szerint a 3-5 éves korosztály a legfogékonyabb az influenzavírusra. Egyelőre a 60 éven felüliek között van a legkevesebb beteg.
 

És ezt már olvasta?

Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián Február 22-én Szegeden rendezték meg a Megyei Sakk Diákolimpiát, melyet a 12 főből álló vásárhelyi csapat 11 éremmel fejezett be. Eredmények.
 
Máris itt egy ütős névsor!
Máris itt egy ütős névsor! A hazai fesztiválszcéna legnagyobb hagyományokkal bíró buliján, a Szegedi Ifjúsági Napokon szokás szerint nemzetközi sztárok és hazai sikercsapatok lépnek föl.
 
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat Továbbra is remekül játszik a tavaszi szezonban a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A lányok szombaton a Deszk vendégeként léptek pályára.
 
Az első kattintástól napjainkig
Az első kattintástól napjainkig Eifert János vásárhelyiségéhez és munkásságának egyetemes értékéhez kétség nem férhet. Hódmezővásárhely díszpolgárának megnyílt az életmű kiállítása. Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Tornyai Szabadkán
Tornyai Szabadkán Több mint száz év után láthatja újra az újvidéki közönség Tornyai János festőművész alkotásait.
 
Új fegyverek a Helyőrségnél
Új fegyverek a Helyőrségnél A kiképzések érdekességét az adta, hogy a vásárhelyi katonák az újonnan rendszeresített gépkarabélyokkal hajtottak végre.