
A Kopáncsi artézi kút körül a Facebookon nemrég ellenőrizetlen adatok jelentek meg, és ahogy lenni szokott, sokan készpénznek veszik, ami ott megjelenik.
Tény, hogy sok vásárhelyi lakos a csapvíznél jobbnak ítéli meg a kopáncsi kút vízét, talán mert íz érzetben is van különbség, hiszen köztudott, hogy a kút vize kissé lúgos kémhatású.
A napokban nagy riadalmat keltő bejegyzés, már akkor gyanút kelthetett volna, amikor az jelent meg, hogy „ammónia” esetében a megengedett 38-szorosát mérte valaki egy állítólagos makói laboratóriumban.
Ám, az ammónia, egy jellegzetes szúrós szagú, gáz-halmazállapotú anyag. Egy kút vizében legfeljebb ammónium fordulhat elő.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ meghatározása szerint: „A rétegvíz parametrikus érték feletti ammónium tartalmának legnagyobb veszélyét a tökéletlen nitrifikáció jelenti, amikor az ammónium részben vagy teljesen nitritté alakul, de a további átalakulás nitráttá nem megy végbe. A nitrit az újszülöttekre és fiatal csecsemőkre veszélyt jelent. Az ammóniumnak önmagában nem ismert egészségkárosító hatása.”
A Benkő Zsolt külterületi képviselő által – a kipattant ügy kapcsán - most nyilvánosságra hozott 2023 áprilisában auditáltan elvégzett vizsgálati eredmények szerint: "az ammónium mért értéke, 1,12 mg/l."
Az Alföldvíz hivatalos listája szerint a jelenlegi határérték 0,50 mg/l, vagyis csak valamivel több, mint a kétszerese. "Az arzén mért értéke 18 mikrogramm/l, ennek a jelenlegi határértéke 10 mikrogramm/l."
Az ivóvíz paraméterei jogszabályban meghatározott szigorú határértékekkel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy mintegy kétszáz alkotóelem jelenlétének felső határértéke rögzített. A víz akkor nyilvánítható ivóvíznek, ha ezeket a határértékeket nem lépik túl.