BulvárAz ismeretek hiánya is zavarossá tette a vizet

2023. október 14., szombat
 
Az ismeretek hiánya is zavarossá tette a vizet

A Kopáncsi artézi kút körül a Facebookon nemrég ellenőrizetlen adatok jelentek meg, és ahogy lenni szokott, sokan készpénznek veszik, ami ott megjelenik.

 

 

 

 

 

Tény, hogy sok vásárhelyi lakos a csapvíznél jobbnak ítéli meg a kopáncsi kút vízét, talán mert íz érzetben is van különbség, hiszen köztudott, hogy a kút vize kissé lúgos kémhatású.

A napokban nagy riadalmat keltő bejegyzés, már akkor gyanút kelthetett volna, amikor az jelent meg, hogy „ammónia” esetében a megengedett 38-szorosát mérte valaki egy állítólagos makói laboratóriumban.  

Ám, az ammónia, egy jellegzetes szúrós szagú, gáz-halmazállapotú anyag. Egy  kút vizében legfeljebb ammónium fordulhat elő.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ meghatározása szerint: „A rétegvíz parametrikus érték feletti ammónium tartalmának legnagyobb veszélyét a tökéletlen nitrifikáció jelenti, amikor az ammónium részben vagy teljesen nitritté alakul, de a további átalakulás nitráttá nem megy végbe. A nitrit az újszülöttekre és fiatal csecsemőkre veszélyt jelent. Az ammóniumnak önmagában nem ismert egészségkárosító hatása.”

 

A Benkő Zsolt külterületi képviselő által – a kipattant ügy kapcsán - most nyilvánosságra hozott 2023 áprilisában auditáltan elvégzett vizsgálati eredmények szerint: "az ammónium mért értéke, 1,12 mg/l."

Az Alföldvíz hivatalos listája szerint a jelenlegi határérték 0,50 mg/l, vagyis csak valamivel több, mint a kétszerese. "Az arzén mért értéke 18 mikrogramm/l, ennek a jelenlegi határértéke 10 mikrogramm/l."


Az ivóvíz paraméterei jogszabályban meghatározott szigorú határértékekkel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy mintegy kétszáz alkotóelem jelenlétének felső határértéke rögzített. A víz akkor nyilvánítható ivóvíznek, ha ezeket a határértékeket nem lépik túl.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Két vásárhelyi vívó egymással szemben a páston

Két vásárhelyi vívó egymással szemben a páston

Mindketten vásárhelyiek, a Csomorkány SE több évtizedes sikereinek újabb hírnökei. Magyary Ágnes vezetőedző keze alatt kezdték pályafutásukat.
Elstartolhat az építkezés

Elstartolhat az építkezés

Az egykori DÉMÁSZ központ helyén épülő honvéd középiskolát és kollégiumot két év alatt kell megépítenia a tendernyertes budapesti Épkar Zrt-nek.
Ennivaló receptjeink -  Rakott lencse

Ennivaló receptjeink - Rakott lencse

Csúnya vagyok, de finom vagyok! Üzeni kép a vállalkozó kedvű háziasszonyoknak. Különleges ízpárosítást ajánlunk: lencsét és padlizsánt.
Hónapokat töltünk vásárlással életünk során

Hónapokat töltünk vásárlással életünk során

Érdekes adatok láttak napvilágot a fogyasztási szokásokról. Egy átlagos vásárló élete során 1539 órát, azaz 64 napot tölt azzal, hogy a boltban sétálgat.

 

És ezt már olvasta?

Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár
Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár

Régi alapokon, a családi tradíciókat követve.

 
Ismét pályán a kosaras lányok
Ismét pályán a kosaras lányok Megkezdte szereplését a Kosársuli felnőtt női csapata is a 2023/24-es szezonban. Az ellenfél a regnáló bajnok Nagykőrösi Sólymok csapata volt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.