
Csúnya vagyok, de finom vagyok! Üzeni kép a vállalkozó kedvű háziasszonyoknak. Különleges ízpárosítást ajánlunk: lencsét és padlizsánt.
Ne a kép alapján döntsünk az elkészítéséről, hanem a különleges ízpárosítás miatt. Hozzá itt egy kis okoskodás: miszerint a lencse étrendi hatása sokkal jobb a borsóénál és a babénál, 23% könnyen emészthető fehérjét, szabad aminosavakat, közte sok (1-2%) lizint tartalmaz. Keményítőértéke pedig 720 g/kg. Szénhidrát-, nyerszsír-, továbbá B1-, B2-vitamin, inozittartalma is jelentős.
A padlizsánra pedig igaz, hogy bár nem túl sok tápanyagot tartalmaz, és alacsony a kalóriatartalma, de aki fogyni szeretne vagy cukorbeteg, mindenképpen egyen belőle bőségesen. Finom ízén kívül számos jótékony hatása is van. Nagy mennyiségben találhatunk benne karotint, A, B1-, B2-,és C-vitamint és számos ásványi anyagot; kálciumot, káliumot, nátrium, foszfort, vasat, magnéziumot. Legértékesebb anyagai a héjában vannak, ezért ne is hámozzuk meg.
A kettőből együtt összehozhatunk egy finom ebédet. Hát kell ennél egészségesebb így az ősz elején?
Hozzávalók 4 személyre:
2 padlizsán,
20 dkg nagy szemű lencse,
4 paradicsom,
1 fej hagyma, .
2 gerezd fokhagyma,
2 dl tejföl,
1 tojássárgája,
4 dkg reszelt parmezán sajt, olaj,
só,
babérlevél
Elkészítés:
A lencsét néhány órán át hideg vízben áztatjuk. Az áztatóvízben feltesszük főni, sóval és babérlevéllel fűszerezzük.
A megtisztított padlizsánt 1 cm vastagon, hosszában felszeleteljük. Besózzuk, 20 percig állni hagyjuk.
A keletkezett nedvességet letöröljük, és a padlizsánszeleteket forró olajon, mindkét oldalon megsütjük. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a kockára vágott hagymát és a fokhagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot és összepároljuk. Kivajazott tűzálló tál alját kibéleljük sült padlizsánszeletekkel. Ráhalmozzuk a hagymás gombát, majd a főtt, lecsöpögtetett lencsét. Befedejük a maradék padlizsánnal és leöntjük a reszelt sajttal elkevert tejföllel.
Sütőben, közepes hőmérsékleten 35-40 percig sütjük.
Nézze meg Ennivaló receptjeink gyűjteményét ITT!