GazdaságElstartolhat az építkezés

2023. október 11., szerda
 
Elstartolhat az építkezés

Hat évvel ezelőtt maga Orbán Viktor jelentette be Hódmezővásárhelyen, hogy a Modern Városok Program keretében új honvéd középiskolát és kollégiumot hoznak létre.

 

 

 

 

 

 

2017-ben a Vásárhelyi Hírekben írtuk, hogy a DÉMÁSZ Ady Endre utcai, egykori központjának területén épülhet majd fel a középiskola.

Évekig csend volt, miközben idén elindult az első tanév, amelyhez egy 40 személyes kollégiumot is átadtak a laktanya területén. Július elején viszont megjelent az uniós közbeszerzési értesítőben, hogy Vásárhelyen egy 14 220 négyzetméteres új iskolaépületet és kollégiumot és egy úgynevezett Innovációs Központot kell elkészítenie a nyertes kivitelezőnek két év alatt.

Augusztus 23-án a budapesti Épkar Zrt alá is írta a szerződést a nettó 8 597 599 931 forintos megbízásról. (Egyébként 9 pályázó volt, és a legalacsonyabb árajánlat lett a befutó.)

 

Az egykori DÉMÁSZ központ helyén épülő iskola és kollégium nagyon jó helyen található, a városközponttól sincs messze, a laktanyához kimondottan közel van, és a közlekedés is jól megoldott. Az 1,5 ha-os terület a honvédelmi tárca szerint is minden szempontból megfelelő.

A kezdő lépések 2019 októberében voltak, amikor a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján 180 millió forintot irányoztak elő a hódmezővásárhelyi honvéd középiskola és kollégium helyszínéül szolgáló Ady Endre úti ingatlan tulajdonjogának a Magyar Állam részére történő megszerzéséhez. (A használatba vétel várhatan csak 2024-ben lesz.)

 

Mint ismeretes, A Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium tervei szerint 2030-ig mintegy 10 honvéd középiskola és kollégium kezdi meg működését Magyarországon.  A 2013-ban alapított debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola után, a honvédelmi középiskolák és kollégiumok sora először a 2021 nyarán átadott Nyíregyházi Mikecz Kálmán Honvéd Kollégiummal bővült.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

2023. 49-52. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Megelőzhető a vadbaleset

Megelőzhető a vadbaleset

Ismét több vadbaleset történik Magyarország útjain. Csongrád Megyében az őzelütés a gyakori. A Rendőrség pontokba szedte, mire kell ügyelni.
Megnyílt a 69. Őszi Tárlat

Megnyílt a 69. Őszi Tárlat

Az október 8-án délben tartott megnyitón 19 elismerést adtak át. Lenkey-Tóth Péter festőművész vehette át a 69. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját.
A pályázat egyik nyertese az Oldalkosár utcai óvoda

A pályázat egyik nyertese az Oldalkosár utcai óvoda

Zöld programokba kezdenek a jövőformáló ovik és sulik: díjazta az E.ON a Föld bajnokait. Kihirdették a 25 millió forint összdíjazás pályázat nyerteseit.
 

És ezt már olvasta?

Holler László természetközeli világa
Holler László természetközeli világa Félszáz festményén keresztül mutatja be a vásárhelyi realista festőiskola tradíciójából táplálkozó mester az utóbbi években készült műveit.
 
Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről
Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik.
 
Óriási Eötvös siker a Magyar Bajnokságon
Óriási Eötvös siker a Magyar Bajnokságon Női fodrász, Férfi Fodrász, Smink és Körmös szakágakban várták a felnőttek és tanulók jelentkezését. Idén is több, mint 200 versenyző vett részt.
 
A közgyűlés elfogadta a zárszámadást
A közgyűlés elfogadta a zárszámadást Mintegy 13 milliárd forint bevétellel zárta a tavalyi évet a hódmezővásárhelyi önkormányzat, 1,5 milliárd forint tartalékkal kezdte a 2024-es évet a város.
 
Orbán Viktor váratlan látogatása Vásárhelyen
Orbán Viktor váratlan látogatása Vásárhelyen Nem tartották szükségesnek testőrök hadát, amikor Orbán Viktor az ellenzéki vezetésű Hódmezővásárhelyre érkezett.
 
Módszertani nap helyettes államtitkárral
Módszertani nap helyettes államtitkárral A Németh László Gimnázium és Általános Iskolában rendeztek szakterületi módszertani napot. A népi kultúra oktatásban betöltött szerepe volt a téma.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 19. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...