MozaikAz erdő szifilisze

2022. március 28., hétfő
 
Az erdő szifilisze

Ezzel a címbeli - a felnőttek számára - sokatmondó jelzővel illetik a borelliózist, vagyis a Lyme-kórt az orvosok és a természetben a napi munkájukat végzők.

 

 

Képünkön egy tipikus Lyme-kóros tünet a csipés helyén a felkaron (Fotó: essexhealth) 

 

 

 

Sokak felháborodására - immár 15 éve - 2007-ben az ÁNTSZ értesítette az önkormányzatokat, hogy az uniós elvárások (Európai Unió 1849/2006/EK rendelet 2006. 12. 14.) miatt a kullancsirtásra eddig alkalmazott Actellic 50 EC permetezőszer környezetvédelmi okokból többet nem használható. Az EU úgy gondolta, a nagy kiterjedésű irtás azért sem engedélyezhető, mert a szer más rovarokat is elpusztít.

Az eltelt 15 év alatt Magyarországon - egyes becslések szerint - évi 40-50 ezer ember fertőzödik meg Lyme kórral.

 

A tavasz 15-20 fokos nappali hőmérséklete mellett a csapadékos és napos periódusai váltják majd egymást.

A kullancsok kifejezetten kedvelik ezt a párás-napos időt, az enyhe tél pedig kedvezett a kullancsoknak, így már kora tavasszal nagy számban fordulnak majd elő a természetben. A kullancsok száma évről évre hatványozódik

A Magyar Kullancsszövetség adatai szerint Magyarország északi és nyugati része Európa leginkább kullancsokkal fertőzött területei közé tartozik. Az apró élősködők számos emberre és állatra egyaránt veszélyes betegséget, Lyme-kórt, agyvelő- és agyhártyagyulladást, babéziózist terjesztenek. Tíz éve még a kullancsok csupán 17 százaléka terjesztett Lyme-kórt, azóta (2015-ben) ez az arányszám már meghaladta az 50 százalékot.

 

A most már rendszeressé váló enyhe tél miatt a szakemberek idén is kullancsinvázióra számítanak. Különösen az április-július és a szeptember-október közötti időszak a legveszélyesebb.

A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta, ha valakit megcsíp egy kullancs, akkor érdemes vásárolni egy ilyen, bármelyik patikában kapható gyors tesztet. Két csík jelzi, ha az állat fertőzött volt.

A vándorló bőrpír a kullancsok által terjesztett Lyme-kór első tünete. Torzsa Péter szerint a krónikus ízületi fájdalommal járó betegség a korai szakaszában könnyen gyógyítható. Nem úgy, mint a másik, szintén a kullancsok által terjesztett betegség, a vírusos agyhártyagyulladás, ami akár halálos is lehet. Ez ellen védőoltással lehet védekezni.

Most még időszerű egy gyorsított séma, amikor a 0. napon, egy héttel később és utána 3 hét múlva megkapjuk a védőoltásokat. Majd jön egy emlékeztető oltás 9-12 hónap múlva. Az oltásokat a háziorvostól kell kérni, ezekkel egy hónap alatt kialakul a védettség.

Magyarországon a lakosság alig 15 százaléka kérte eddig a vírusos agyhártyagyulladás elleni védőoltást, miközben például a szomszédos Ausztriában ez a szám 80 százalék.

 

Egyszerű, de hasznos óvintézkedés kirándulás előtt:

Viseljünk világos ruházatot, így a kullancsot könnyen észrevehetjük.

Nadrágunk szárát tűrjük be a zokniba, így a kullancsok nehezen tudnak a ruha alá mászni.
A bőrünket fújjuk be a kullancsriasztó krémmel vagy aeroszollal, a lehetséges bejutási helyeken. Kerüljük el a sűrű, nedves aljnövényzetet - a kullancsok nagy része itt bújik meg.
Tartsunk kullancs-vizitet, a kirándulás alatt vagy után vizsgáljuk át a bőrfelületet.
Ha kullancsot találunk a testen, gyötrés nélkül, a minél közelebb a bőrfelülethez csipesszel fogjuk meg, majd egy határozott mozdulattal távolítsuk el. Nem szükséges különleges csipesz vagy Kapiller-féle eszköz - legjobb a minőségi szemöldökcsipesz.
A kullancscsípést követően 1-2 héttel később jelentkező influenzához hasonló állapot jelentkezése, elmúlása, majd ismételt jelentkezése utalhat fertőzésre.
A bőrpír nem jelent automatikusan fertőzést, de okot ad a kivizsgálásra.

 


 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ez volt zsinórban a Kosársuli hatodik győzelme

Ez volt zsinórban a Kosársuli hatodik győzelme

A meccs tétje az volt, hogy melyik csapat hányadik helyről kezdheti meg a felsőházi rájátszást.
Vigyázz, hogy mit posztolsz!

Vigyázz, hogy mit posztolsz!

Tízből már hét toborzó nézi a közösségi médiát, amikor munkaerőt keres. Körülbelül egyharmaduk utasított már el jelöltet a profilján szereplő tartalom vagy képek miatt.
A húsvéti sonka titkai: így válassz, így vásárolj

A húsvéti sonka titkai: így válassz, így vásárolj

Itt a húsvét, és itt a sonkaszezon is. Most megmutatjuk a legfontosabb vásárlási tudnivalókat. Öt perces olvasást megér, hogy nyugodt, "jóízű" legyen a Húsvét!
Új Tisza híd Algyőnél

Új Tisza híd Algyőnél

Az egyik hídon Szeged, míg a másikon Hódmezővásárhely felé halad majd a forgalom. Ahogy ez lenni szokott, évek telnek még el az átadásig.
 

És ezt már olvasta?

Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 4. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Egy nagyon értékes győzelem
Egy nagyon értékes győzelem Vuk Pavlovic csapata fantasztikus hajrával fordított, győzelmének köszönhetően pedig őrzi hibátlan mérlegét a Hódtói Sportcsarnokban.
 
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház Tűz ütött ki január 25-én este hét órakor a Görbe utcában. A tűzoltók két nagytestű kutyát is kimentettek.
 
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse A vakondot választotta 2023-ban az Év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.
 
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023 Idén a hazai zenekultúra lassan elfelejtett és több generáció számára már kevésbé ismert műfaja, a folklór muzsika és a magyar nóta volt a főszereplő.
 
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak A két ittas utast nem engedték fel a buszra, a szóváltást kölcsönös tettlegesség, ütés- és rúgásváltások követték. Előkerült egy bicska is, de sérülés nem történt.