MozaikAz erdő szifilisze

2022. március 28., hétfő
 
Az erdő szifilisze

Ezzel a címbeli - a felnőttek számára - sokatmondó jelzővel illetik a borelliózist, vagyis a Lyme-kórt az orvosok és a természetben a napi munkájukat végzők.

 

 

Képünkön egy tipikus Lyme-kóros tünet a csipés helyén a felkaron (Fotó: essexhealth) 

 

 

 

Sokak felháborodására - immár 15 éve - 2007-ben az ÁNTSZ értesítette az önkormányzatokat, hogy az uniós elvárások (Európai Unió 1849/2006/EK rendelet 2006. 12. 14.) miatt a kullancsirtásra eddig alkalmazott Actellic 50 EC permetezőszer környezetvédelmi okokból többet nem használható. Az EU úgy gondolta, a nagy kiterjedésű irtás azért sem engedélyezhető, mert a szer más rovarokat is elpusztít.

Az eltelt 15 év alatt Magyarországon - egyes becslések szerint - évi 40-50 ezer ember fertőzödik meg Lyme kórral.

 

A tavasz 15-20 fokos nappali hőmérséklete mellett a csapadékos és napos periódusai váltják majd egymást.

A kullancsok kifejezetten kedvelik ezt a párás-napos időt, az enyhe tél pedig kedvezett a kullancsoknak, így már kora tavasszal nagy számban fordulnak majd elő a természetben. A kullancsok száma évről évre hatványozódik

A Magyar Kullancsszövetség adatai szerint Magyarország északi és nyugati része Európa leginkább kullancsokkal fertőzött területei közé tartozik. Az apró élősködők számos emberre és állatra egyaránt veszélyes betegséget, Lyme-kórt, agyvelő- és agyhártyagyulladást, babéziózist terjesztenek. Tíz éve még a kullancsok csupán 17 százaléka terjesztett Lyme-kórt, azóta (2015-ben) ez az arányszám már meghaladta az 50 százalékot.

 

A most már rendszeressé váló enyhe tél miatt a szakemberek idén is kullancsinvázióra számítanak. Különösen az április-július és a szeptember-október közötti időszak a legveszélyesebb.

A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta, ha valakit megcsíp egy kullancs, akkor érdemes vásárolni egy ilyen, bármelyik patikában kapható gyors tesztet. Két csík jelzi, ha az állat fertőzött volt.

A vándorló bőrpír a kullancsok által terjesztett Lyme-kór első tünete. Torzsa Péter szerint a krónikus ízületi fájdalommal járó betegség a korai szakaszában könnyen gyógyítható. Nem úgy, mint a másik, szintén a kullancsok által terjesztett betegség, a vírusos agyhártyagyulladás, ami akár halálos is lehet. Ez ellen védőoltással lehet védekezni.

Most még időszerű egy gyorsított séma, amikor a 0. napon, egy héttel később és utána 3 hét múlva megkapjuk a védőoltásokat. Majd jön egy emlékeztető oltás 9-12 hónap múlva. Az oltásokat a háziorvostól kell kérni, ezekkel egy hónap alatt kialakul a védettség.

Magyarországon a lakosság alig 15 százaléka kérte eddig a vírusos agyhártyagyulladás elleni védőoltást, miközben például a szomszédos Ausztriában ez a szám 80 százalék.

 

Egyszerű, de hasznos óvintézkedés kirándulás előtt:

Viseljünk világos ruházatot, így a kullancsot könnyen észrevehetjük.

Nadrágunk szárát tűrjük be a zokniba, így a kullancsok nehezen tudnak a ruha alá mászni.
A bőrünket fújjuk be a kullancsriasztó krémmel vagy aeroszollal, a lehetséges bejutási helyeken. Kerüljük el a sűrű, nedves aljnövényzetet - a kullancsok nagy része itt bújik meg.
Tartsunk kullancs-vizitet, a kirándulás alatt vagy után vizsgáljuk át a bőrfelületet.
Ha kullancsot találunk a testen, gyötrés nélkül, a minél közelebb a bőrfelülethez csipesszel fogjuk meg, majd egy határozott mozdulattal távolítsuk el. Nem szükséges különleges csipesz vagy Kapiller-féle eszköz - legjobb a minőségi szemöldökcsipesz.
A kullancscsípést követően 1-2 héttel később jelentkező influenzához hasonló állapot jelentkezése, elmúlása, majd ismételt jelentkezése utalhat fertőzésre.
A bőrpír nem jelent automatikusan fertőzést, de okot ad a kivizsgálásra.

 


 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ez volt zsinórban a Kosársuli hatodik győzelme

Ez volt zsinórban a Kosársuli hatodik győzelme

A meccs tétje az volt, hogy melyik csapat hányadik helyről kezdheti meg a felsőházi rájátszást.
Vigyázz, hogy mit posztolsz!

Vigyázz, hogy mit posztolsz!

Tízből már hét toborzó nézi a közösségi médiát, amikor munkaerőt keres. Körülbelül egyharmaduk utasított már el jelöltet a profilján szereplő tartalom vagy képek miatt.
A húsvéti sonka titkai: így válassz, így vásárolj

A húsvéti sonka titkai: így válassz, így vásárolj

Itt a húsvét, és itt a sonkaszezon is. Most megmutatjuk a legfontosabb vásárlási tudnivalókat. Öt perces olvasást megér, hogy nyugodt, "jóízű" legyen a Húsvét!
Új Tisza híd Algyőnél

Új Tisza híd Algyőnél

Az egyik hídon Szeged, míg a másikon Hódmezővásárhely felé halad majd a forgalom. Ahogy ez lenni szokott, évek telnek még el az átadásig.
 
Hirdetés http://www.szegediborfesztival.hu/
Hirdetés

És ezt már olvasta?

Kitűzték a mártélyi választás időpontját
Kitűzték a mártélyi választás időpontját Dr. Putz Anita polgármester szerint, volt idő, amikor Mártélynak az uniós forrásokból 15-öd rész sem jutott, mint a szomszédos Székkutasnak.
 
Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen
Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen A Hódmezővásárhelyi Kosársuli és a szabadkai Spartak Ifjúsági Kosárlabda Klub minden versenyezni vágyó kosarast várnak Vásárhelyről és térségéből.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Végeredmény a 6. helyezés lett
Végeredmény a 6. helyezés lett A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli összesen 17 győzelemmel, 1 döntetlennel és 16 vereséggel zárta a 2021/22-es szezont az NB I/B Zöld csoportjában
 
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos A Németh László Gimnázium 9. osztályos diákja, amellett, hogy kitűnő tanuló, eddigi sportolói pályafutása során már több érmes helyezést is elért.
 
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon Harminckilenc egyesület küzdött meg az érmekért a Sport XXI. Aquatlon Országos Bajnokságon. A vásárhelyi HÓD-TRI és ÖTTUSA csapata érmeket is szerzett.
 
Fókuszban az agrárium
Fókuszban az agrárium Az agrárátárca a korábiakhoz képest négy és félszer többet szeretne gazdaságfejlesztésre, kétszer annyit zöldítésre, másfélszer annyit tudásátadásra és generációváltásra fordítani.