MozaikAz erdő szifilisze

2022. március 28., hétfő
 
Az erdő szifilisze

Ezzel a címbeli - a felnőttek számára - sokatmondó jelzővel illetik a borelliózist, vagyis a Lyme-kórt az orvosok és a természetben a napi munkájukat végzők.

 

 

Képünkön egy tipikus Lyme-kóros tünet a csipés helyén a felkaron (Fotó: essexhealth) 

 

 

 

Sokak felháborodására - immár 15 éve - 2007-ben az ÁNTSZ értesítette az önkormányzatokat, hogy az uniós elvárások (Európai Unió 1849/2006/EK rendelet 2006. 12. 14.) miatt a kullancsirtásra eddig alkalmazott Actellic 50 EC permetezőszer környezetvédelmi okokból többet nem használható. Az EU úgy gondolta, a nagy kiterjedésű irtás azért sem engedélyezhető, mert a szer más rovarokat is elpusztít.

Az eltelt 15 év alatt Magyarországon - egyes becslések szerint - évi 40-50 ezer ember fertőzödik meg Lyme kórral.

 

A tavasz 15-20 fokos nappali hőmérséklete mellett a csapadékos és napos periódusai váltják majd egymást.

A kullancsok kifejezetten kedvelik ezt a párás-napos időt, az enyhe tél pedig kedvezett a kullancsoknak, így már kora tavasszal nagy számban fordulnak majd elő a természetben. A kullancsok száma évről évre hatványozódik

A Magyar Kullancsszövetség adatai szerint Magyarország északi és nyugati része Európa leginkább kullancsokkal fertőzött területei közé tartozik. Az apró élősködők számos emberre és állatra egyaránt veszélyes betegséget, Lyme-kórt, agyvelő- és agyhártyagyulladást, babéziózist terjesztenek. Tíz éve még a kullancsok csupán 17 százaléka terjesztett Lyme-kórt, azóta (2015-ben) ez az arányszám már meghaladta az 50 százalékot.

 

A most már rendszeressé váló enyhe tél miatt a szakemberek idén is kullancsinvázióra számítanak. Különösen az április-július és a szeptember-október közötti időszak a legveszélyesebb.

A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta, ha valakit megcsíp egy kullancs, akkor érdemes vásárolni egy ilyen, bármelyik patikában kapható gyors tesztet. Két csík jelzi, ha az állat fertőzött volt.

A vándorló bőrpír a kullancsok által terjesztett Lyme-kór első tünete. Torzsa Péter szerint a krónikus ízületi fájdalommal járó betegség a korai szakaszában könnyen gyógyítható. Nem úgy, mint a másik, szintén a kullancsok által terjesztett betegség, a vírusos agyhártyagyulladás, ami akár halálos is lehet. Ez ellen védőoltással lehet védekezni.

Most még időszerű egy gyorsított séma, amikor a 0. napon, egy héttel később és utána 3 hét múlva megkapjuk a védőoltásokat. Majd jön egy emlékeztető oltás 9-12 hónap múlva. Az oltásokat a háziorvostól kell kérni, ezekkel egy hónap alatt kialakul a védettség.

Magyarországon a lakosság alig 15 százaléka kérte eddig a vírusos agyhártyagyulladás elleni védőoltást, miközben például a szomszédos Ausztriában ez a szám 80 százalék.

 

Egyszerű, de hasznos óvintézkedés kirándulás előtt:

Viseljünk világos ruházatot, így a kullancsot könnyen észrevehetjük.

Nadrágunk szárát tűrjük be a zokniba, így a kullancsok nehezen tudnak a ruha alá mászni.
A bőrünket fújjuk be a kullancsriasztó krémmel vagy aeroszollal, a lehetséges bejutási helyeken. Kerüljük el a sűrű, nedves aljnövényzetet - a kullancsok nagy része itt bújik meg.
Tartsunk kullancs-vizitet, a kirándulás alatt vagy után vizsgáljuk át a bőrfelületet.
Ha kullancsot találunk a testen, gyötrés nélkül, a minél közelebb a bőrfelülethez csipesszel fogjuk meg, majd egy határozott mozdulattal távolítsuk el. Nem szükséges különleges csipesz vagy Kapiller-féle eszköz - legjobb a minőségi szemöldökcsipesz.
A kullancscsípést követően 1-2 héttel később jelentkező influenzához hasonló állapot jelentkezése, elmúlása, majd ismételt jelentkezése utalhat fertőzésre.
A bőrpír nem jelent automatikusan fertőzést, de okot ad a kivizsgálásra.

 


 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ez volt zsinórban a Kosársuli hatodik győzelme

Ez volt zsinórban a Kosársuli hatodik győzelme

A meccs tétje az volt, hogy melyik csapat hányadik helyről kezdheti meg a felsőházi rájátszást.
Vigyázz, hogy mit posztolsz!

Vigyázz, hogy mit posztolsz!

Tízből már hét toborzó nézi a közösségi médiát, amikor munkaerőt keres. Körülbelül egyharmaduk utasított már el jelöltet a profilján szereplő tartalom vagy képek miatt.
A húsvéti sonka titkai: így válassz, így vásárolj

A húsvéti sonka titkai: így válassz, így vásárolj

Itt a húsvét, és itt a sonkaszezon is. Most megmutatjuk a legfontosabb vásárlási tudnivalókat. Öt perces olvasást megér, hogy nyugodt, "jóízű" legyen a Húsvét!
Új Tisza híd Algyőnél

Új Tisza híd Algyőnél

Az egyik hídon Szeged, míg a másikon Hódmezővásárhely felé halad majd a forgalom. Ahogy ez lenni szokott, évek telnek még el az átadásig.
 

És ezt már olvasta?

A hőség veszélyei
A hőség veszélyei A tartós hőségnek sokszor van szerepe a balesetek létrejöttében és a hőártalmak kialakulásában, ezért van néhány kiemelten fontos szabály.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 25. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Következik a Pál utcai Óvoda
Következik a Pál utcai Óvoda Az idén immár 276 éves Villeroy&Boch cég támogatásával újabb óvodai mosdó alakul át Vásárhelyen.
 
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán Az új BMX pályával Vásárhely ismét bekerült a sportág országos vérkeringésébe. A BMX Racing Kupa harmadik fordulójával avatták fel.
 
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés Hódmezővásárhely Közszolgálatáért kitüntetést adtak át, valamint Hódmezővásárhely Egészségügyéért elismerést öten kaptak idén.
 
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott A Közgyűlés határozata alapján munkássága elismeréseként részesült a díjban, amelyet a Városháza dísztermében adtak át..