
Ebben a "hálózatban" részt vesz a lép, a csontvelő, a mandulák, az adenoid (a torok hátsó falának szövete), és a nyirokrendszer. Az erős immunrendszer védelmet nyújt a szervezet számára, legyőzi a fertőzéseket, megvéd minket a vírusoktól, baktériumoktól, és a káros sejt-elváltozásoktól (pl. rák).
Az immunrendszer erősítésének számos tényezője van. Az egyik legfontosabb a megfelelő táplálkozás.
Például a sok fehérkenyér, tészta, vörös húsok, magas feldolgozottságú ételek, tejtermékek, tojás melyek gyengítik az immunrendszert, elősegítik a rákos elváltozás kialakulását.
Elősegíthetik a folyamatot egyéb tényezők is, mint pl. a sok stressz, a depresszió, az állandó idegeskedés, a kevés fizikai aktivitás (napi 20 percnél kevesebb mozgás), a dohányzás, a légszennyezés.
Ezek elősegítik a gyulladások, a krónikus gyulladások kialakulását, amely leterheli az immunrendszert.
A gyulladások csökkenését, kialakulásának megelőzését, az immunrendszer erősítését a mediterrán diéta, részben az ázsiai konyha, a teljes kiőrlésű kenyér és tészta, a kevés húsfogyasztás, a szárnyas és a hal, az olívaolaj, a megfelelő mennyiségű omega zsírsavak fogyasztása segítheti elő.
Hozzátartozik a felszabadult életérzés, vidámság, nyugalom, a legalább heti 3 alkalommal 50 perces séta, vagy hetente hatszor 30 perces séta, szennyezés mentes környezet.
A szervezetet meg kell szabadítani a káros savaktól lúgosító életmóddal, probiotikumokkal.
Bizonyos ételek immunerősítő és anti-tumor hatása kifejezetten magas. Ilyen a kurkuma, fokhagyma, hagyma, snidling, egyes gombafélék, keresztes virágú zöldségek: csírák, káposzta, brokkoli, kelbimbó, karfiol, a karotinoidokban gazdag zöldségek, gyümölcsök: pl. paradicsom, cékla, répa, sárgabarack, a különböző fűszerek és gyógynövények: pl. oregano, bazsalikom, vagy a citrusfélék: citrom, narancs, grapefruit.
Az immunrendszer erősítéséhez tehát a legtöbb embernek életmódváltásra van szüksége, és olyan táplálék-kiegészítőkre, melyek segítenek ebben a folyamatban és „megtanítják” szervezetet a helyes „viselkedésre”.
Ezek a modern táplálék-kiegészítők egészséges keretek között nyújtanak segítséget a szervezetnek. A fáradtságra, kimerültségre nem a kávé és a koffein a jó megoldás. A valódi relaxációhoz nincs szükség alkoholra. A jóllakottság érzetét nem csak egészségtelen, zsíros, fehérjedús és szénhidrátban gazdag ételekkel lehet elérni.
Emellett létezik olyan étrend-kiegészítő, mely képes az aktív és passzív immunitást egyszerre erősíteni.
Bizony, a régiek tudták, ha súlyos beteg volt a háznál (tüdőgyulladás, fertőzött sebek, magas láz, akkor frissen ellett tehenet kellet keresni minél hamarabb, hogy előtejével itathassák és gyógyíthassák meg a beteget. Ez volt a kolosztrum. Ha pedig ez a tehén éppen nyáron ellett és friss füveket legelhetett (érdemes az ilyen tehén orrlyukát megszagolni - pontosan olyan illata van, mint amit a régi patikák bejáratánál éreztünk), akkor Super Colostrumhoz jutottak elődeink.
A probiotikumok mindennapos bevitele, a több tízezer beteg ember bevonásával végzett kutatási eredményei alapján egyértelműen pozitív hatással volt a gyógyulásukban.
Azt gondolom számos kollégával együtt, hogy eljött a „probiotikumok korának hajnala”.
Ha a balansz helyre áll a bélrendszerben csakis egyet nyerhetünk: egészséget.
Olvassa el Székbíró Zsuzsanna további érdekes írásait! (Kattintson!)
Székbíró Zsuzsanna természetgyógyász, több évtizedes tapasztalatait, gondolatait osztja meg a Vásárhelyi Hírek olvasóival. Harminc éve dolgozik az egészségügyben. A modern nyugati orvoslás árnyoldalait látva, alternatív kiutat keresett és talált.
„Munkám eredményeként számos csodálatos gyógyulásnak lehettem szemtanúja, amelyek mind csak megerősítették a hitemet abban, hogy jó úton járok.”