
Bodzát mindenki szedett már. Vagy szedni fog. Miután májusban nyílik, most lesz az alkalmas időpont. Hogyan készítsünk bodzaszirupot?
Talán özönnövény mivolta miatt nem becsülték nálunk sokáig eléggé, nem így Erdélyben, ahonnét kultusza hozzánk is átterjedt, a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején. Elsősorban a virágából készült friss italként, vagy szörpként, miközben gyógyteaként való fogyasztása is megmaradt. A magyar gasztronómiában nem nagyon épült be a bodza, kivétel talán az inkább kuriózumként fogyasztott, palacsintatésztába mártott, forró olajban hirtelen kisütött bodzavirág – és természetesen megjelent édességek ízesítőjeként is, fagylaltok, sütemények, krémek ízanyagaként. Készül méz is bodzából, de ez általában nem tiszta bodzaméz, hanem bodzával ízesített valamilyen más virágméz, illetve találhatunk recepteket is az interneten, amelyek alapján egészen sűrű, mézhez hasonló szirupot főzhetünk cukorból, bodzavirágból és citromból, amit a juharszirup mintájára használhatunk fel, s valószínűleg a bodzaméz helyett helyesebb lenne a bodzaszirup elnevezést használni.
Hogyan készítsük?
5 fej bodzavirág (ha tenyerünknél kisebb, többet is felhasználhatunk)
5 liter víz
1 darab felkarikázott citrom
cukor és még egy kis citromlé ízlés szerint
extra: mentalevél
Egy 5 literes üvegbe limonádét készítünk, belekarikázzuk a megmosott citromot és a leöblített bodzavirágokat a tetejére rakjuk. Letakarjuk az üveget és sötét helyre félretesszük. Többször megkeverjük, majd egy nap múlva már kellemesen átveszi a limonádé a bodza ízét. Szűrjük le és töltsük üvegekbe, majd a frissítő hatáshoz, tegyük a hűtőbe. Fogyasztás előtt a poharakban mentalevéllel még finomabbá varázsolhatjuk. Akár készíthetjük is a következő adagot, mert ahol gyerek van, pillanatok alatt elfogy.
Miközben ezt a remek nyári frissítőt kortyolgatjuk, talán fel sem merül bennünk, milyen jót is teszünk szervezetünkkel. A bodzabokrok virága gazdag flavonoidokban, kiváló antioxidáns és vitaminforrás. Magas a C-vitamin tartalma, továbbá megtalálható benne az A és B vitamin, fehérje, ásványi anyagok: a magnézium, kalcium, kálium, vas, foszfor.