Kultúra, oktatásAz amerikai légitámadások története

2014. szeptember 22., hétfő
 
Az amerikai légitámadások története

A vásárhelyiek az október 18-tól képekkel, sok-sok eredeti tárggyal illusztrált kiállításon ismerkedhetnek meg a II. Világháború egyik alig ismert harci tevékenységével.

 


Fotók: VH

 

 

1943 végétől a Balkánon, Európa déli részén, illetve a Kelet- és Közép-Európában fekvő hadműveleti célokat az Egyesült Államok Szárazföldi Haderőinek 15. Légi Hadserege támadta. Dél-olaszországi légi bázisairól számos esetben magyar célpont ellen emelkedett magasba a légi armada. A bombázógépek fedélzetén fiatal repülők ezrei repültek mélyen az ellenséges terület fölé nap mint nap. Magyarországot bombázó gépek közül háromszáznál több gépet lőttek le.

 

Az amerikaiak magyarországi légi tevékenységének egyik legismertebb kutatója Oláh András Pál, akinek a segítségével, október 18-tól az Emlékpontban nyíló kiállításon a hódmezővásárhelyiek is megismerkedhetnek ennek a II. Világháborús harci tevékenységnek a részleteivel.

A történész a ma délelőtti sajtótájékoztatón elmondta, ezekről a kevésbé ismert ’44- es ’45-ös légitámadásokról bőséges kép és dokumentumok mellett a lelőtt gépekből, illetve az amerikai pilótáktól származó sok-sok tárgyból nyílik a kiállítás. Láthatunk majd egy közel féltonnás Liberator motort is.

 

Az Amerikai Egyesült Államok hadserege 1943 őszére pontos információkkal rendelkezett Magyarország gazdasági szerkezetéről, termelési kapacitásáról, politikai helyzetéről.

A hírszerzés adatai alapján a légierő felderítő gépei 1943 szeptemberétől a célobjektumokat a Földközi-tengeri Szövetséges Légierő fotófelderítő ezrede lefényképezte, majd az ősz folyamán a fényképeket kiértékelték, elemezték, rendszerezték és fontossági sorrendet állapítottak meg. Külön célcsoportként kezelték a repülőgépgyártást, a nehézipart, benne a fegyver-, lőszer- és harcjárműgyártást, az olajipart, a katonai repülőtereket, valamint a közlekedési, főként vasúti célokat.

Az 1945 március 26-ig tartó amerikai bombázásokkal nem értek véget a légitámadások, mert azt követően a szovjetek folytatták a bombázásokat.

Ismeretes, az amerikaiak hat hullámban bombázták például Szegedet is, ahol a károkat 126 millió pengőben állapították meg.  

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ismét van Országzászló Vásárhelyen

Ismét van Országzászló Vásárhelyen

Szeptember 21-én délután felavatták Hódmezővásárhelyen az ereklyés Országzászlót. Ezzel az évek óta tartó vita nyugvópontra került.
Félnek a szavazófülkében is

Félnek a szavazófülkében is

Havránek Ferenc: Már az őszi választásokat megelőző aláírásgyűjtések idején is érezhető volt hogy félnek a vásárhelyiek, de akár majd a szavazófülkében is.
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin

Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin

Kiemelkedően magas, szakmai munkásságának elismeréseként, amellyel Hódmezővásárhely szellemi értékeit gyarapította és jó hírnevét növelte.

 

Javult Vásárhely és térségének belvízi biztonsága

Javult Vásárhely és térségének belvízi biztonsága

A hódmezővásárhelyi laktanya és a Békéscsaba-Szeged vasútvonal szomszédságában tízhektáros területen 6 milliárd forintos projekt készült el.
 

És ezt már olvasta?

A hajrában már nem volt kétséges a győzelem
A hajrában már nem volt kétséges a győzelem A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli remek teljesítménnyel verte a tabellán második MEAFC-Miskolcot az NB I/B Zöld csoport alapszakaszának utolsó előtti fordulójában.
 
Gyermekek védelme az online térben
Gyermekek védelme az online térben A gyerekek egyre több időt töltenek a számítógépek előtt, és nagyon keveset tudunk arról, mit csinálnak ezalatt. A híreket olvasva, néha tragédia történhet ha nem figyel a szülő.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 11. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné A város közössége érdekében végzett önzetlen munkássága elismeréseként, amellyel gyarapította a város szellemi javait, növelte jó hírnevét.
 
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda Pályfutására meghatározó hatással volt Hódmezővásárhely, a Bethlen Gábor Gimnázium, a drámaszakkör és három nagyszerű vásárhelyi pedagógus.
 
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen Vásárhelyen több helyszínen voltak ünnepségek az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából.
 
Világhírű vásárhelyi tudós kapott Pro Urbe díjat
Világhírű vásárhelyi tudós kapott Pro Urbe díjat Tudományos munkássága kiemelkedő és maradandó, azonban a neve még a Vásárhelyről elszármazottak névsorában sem szerepelt.