Kultúra, oktatásAttila király aranya Vásárhelyen

2014. május 12., hétfő
 
Attila király aranya Vásárhelyen

Egyáltalán nem alaptalan és nem is túlzás azt feltételezni, hogy a szikáncsi aranylelet Attila kincsestárából származik. Egyértelmű bizonyíték van arra, hogy a Kárpát Medence és Bizánc között a mai Hódmezővásárhely környékén vezetett egy kereskedelmi útvonal – mondta  Bíróné Sey Katalin a Vásárhelyi Híreknek adott interjúban.

 

 


A Magyar Nemzeti Múzeum ma már nyugalmazott muzeológusa 1963-ban ott volt, amikor Jozó Erzsébet veje beállított a dunsztosüvegnyi aranypénzzel.

”Huszár Lajossal, ketten dolgoztunk a múzeum Éremtárában, és azt a napot életem nagy szerencséjének tartom, de azt is, hogy a feltárásban is közreműködhettem!”

Mint elmondta, nem csak a – később 6,5 kilogrammra kiegészült - arany súlya, hanem történeti súlya is Európában egyedülállóvá teszi a szikáncsi aranypénz leletet.

 

Bíróné Sey Katalin meg is magyarázza ennek okát. „A 440-es években tárgyalások folytak a Bizánci udvar és Attila király között a kivetett adó mértékéről. A bizánciak sokallták az évi 2100 font aranyat. Annak előtte 750 font arany volt a béke ára, amit aztán újabb összegekkel emeltek, és végül a rómaiak adója 2100 font lett. Tudni kell, hogy egy font 72 db solidust tartalmaz, a szikáncsi lelet 1439 aranyérméje jó húsz fontot tesz ki, ami körülbelül egy százaléka lehetett a hunok által a kelet-római császárságra kivetett adónak. Ez az egy százalék mégis tetemes összegnek számított, aminek a jelen korban az növeli az eszmei értékét, hogy az összes darab, úgynevezett verdefényes, még sosem használt pénzérme.” – mondta a nyugalmazott muzeológus.

 

A későbbi gondos feltárás eredményeként az 1439 darab Európában is egyedülálló, hiszen eddig csak Szlovákiában került elő egy hasonló korú lelet, 108 solidus-szal, illetve  Skandináviában szórványleletekből 980 darabot sikerült összegyűjteni.

„Éppen ez az egyben megtalált, még sosem használt mennyiség utal arra, hogy nem túlzás azt állítani, hogy Attila kincstárából származik, akár úgy hogy megdézsmálták a szállítmányt, mielőtt megérkezett volna.” – mondta a nyugalmazott muzeológus. Hozzátette, mivel akkoriban a hunok mobilak voltak, nem állandóra épített házakban laktak, a szikáncsi területen a feltárás során nem is találtunk semmilyen más, régészeti szempontból is alátámasztható bizonyítékot. A viszont tény, hogy a Kárpát Medence és Bizánc között a mai Hódmezővásárhely környékén vezetett egy kereskedelmi útvonal.” – mondta, Bíróné Sey Katalin, aki május 14-én délután 5 órakor az egyedülálló kincslelet izgalmas történelmi hátterét mutatja be a Tornyai János Múzeumban a Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti előadássorozatban.


Kapcsolódó cikkünk:

 

Hat és fél kiló arany egy tanya mellett

 
 
B. Szabó Zoltán
 

Olvassa el ezt is!

Minden huszadik magyar ebbe hal bele

Minden huszadik magyar ebbe hal bele

Magyarországon ebben a krónikus betegségben szenvedők többsége nem tud állapotáról, pedig több embert öl meg, mint a tüdőrák és az emlőrák összesen.

Minden a kerékpárosokért!

Minden a kerékpárosokért!

A kerékpárutak építésére, felújítására nyert pályázat egyik hozadéka egy közel egyhónapos közlekedési ismeretek elmélyítését szolgáló program.
Emlékezés a 113 vásárhelyi katonára is

Emlékezés a 113 vásárhelyi katonára is

Az 1943. évi szovjet támadás évfordulóján január 12-én délután fél négykor koszorúzás lesz a Hősök terén álló második világháborús emlékműnél.

Az amerikai nagykövet helyettese Vásárhelyen

Az amerikai nagykövet helyettese Vásárhelyen

A Vásárhelyi Híreket arról tájékoztatta az Egyesült Államok Nagykövetségének sajtóosztálya, hogy Vásárhelyre látogat Marc Dillard, aki Márki-Zay Péter polgármesterrel találkozik.

 

És ezt már olvasta?

Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.
 
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum A Kiss Lajos néprajzkutató munkásságát bemutató tárlatot a megnyitó előtti napon sajtóbejáráson ismerhették meg a médiumok munkatársai. Képekkel.
 
Az ezerarcú Mártély
Az ezerarcú Mártély Varga András téli mártélyi fotóit nézegetve, felsejlik a fotós jövőbeni újabb kiállítása, amelynek „anyagából” most a Vásárhelyi Hírek olvasói be/rápillantást nyerhetnek.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Botrányos közjáték a díjátadón
Botrányos közjáték a díjátadón Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
 
Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.