KözéletElment örökre egy nagy lokálpatrióta

2019. november 21., csütörtök
 
Elment örökre egy nagy lokálpatrióta

80 éves korában, november 21-én elhunyt Szigeti János, Hódmezővásárhely történetének egyik legvitálisabb kutatója és megörökítője.

Temetése november 25-én 11 órakor lesz az izraelita temetőben.

 

 

 

 

 

 

 

Több évtizede foglalkozott a vásárhelyi zsidóság történetével. Több könyvet is publikált a témában, de nevéhez fűződnek más témájú könyvek is, jeles vásárhelyi tudósokról, helytörténetről, sakkról, művészettörténetről.

 

Szigeti Jenő kereskedő, Salgó Gabriella gép- és gyorsíró, tisztviselő gyermekeként  1939. június 3-án született. Általános és középiskolai tanár, közoktatási szakértő, irodalom-, hely- és sakktörténész volt

Szigeti János 1944-ig két évig járt a zsidó elemi népiskolába. 1944-ben a családjával együtt Auschwitzba hurcolják, ahonnan 1945-ben tért haza. Az újrainduló iskolába 1947-ig járt.

Az Állami Bethlen Gábor Gimnázium elvégzése után Szegeden a Pedagógiai Főiskolán magyar -történelem szakos általános iskolai tanári diplomát szerzett 1960-ban, majd a József Attila Tudományegyetemet elvégezve magyar nyelv- és irodalom – történelem szakos középiskolai tanári diplomát kapott.

A József Attila Általános Iskolában tanított 1960-tól 1999-ig.

 

Tagja volt a Szeremlei Társaságnak, a Magyar-Izraeli Baráti Társaságnak, Hódmezővásárhelyi Sakk Sportegyesületnek, a Közgyűlés Kulturális, Vallási, Kisebbségi Bizottságának, a Hódmezővásárhelyi és Szegedi Zsidó Hitközségnek.

Kutatási és érdeklődési területe: Hely- és sakktörténet, irodalomtörténet, a zsidó vallás és kultúrkincs, bizantinológia, az itáliai reneszánsz és barokk művészet, fotóművészet, filmművészet.

Fontosabb kitüntetései: Pro Urbe Hódmezővásárhelyért (1992); Hódmezővásárhely sportjáért (1993, 1995, 2000); Hódmezővásárhely nevelésügyének szolgálatáért (1995); Magyar Köztársasági Érdemkereszt (1998); pedagógus Szolgálati Emlékérem (1999); A magyar sakkozásért (2000).

 

Több tucatnyi könyvet, tanulmányt írt, valamennyit szülővárosa zsidóságáról, illetve Vásárhely helytörténetéről, tudományos, társadalmi, sportéletével valamilyen kapcsolatban. Felsorolni is sok lenne mindazokat a munkáit, kutatásait, amelyeket Hódmezővásárhely történetével kapcsolatban végzett és publikált.

 

Örökre eltávozott egy olyan lokálpatrióta személyiség aki egész életét városa történetének feldolgozására fordította, halála nagy veszteség Hódmezővásárhely zsidósága számára is.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Könyvet az automatából

Könyvet az automatából

November 21-én a BFMK előtt felavatták a Poket automatát, amelyben pocket/zsebméretű klasszikus és kortárs regényeket vásárolhat majd a közönség.
Egyeztetés előzte meg az adókedvezmény eltörlését

Egyeztetés előzte meg az adókedvezmény eltörlését

A helyi viszonyokat kevésbé ismerők is elsőre a Villeroy&Boch cégre gondoltak. A közgyűlési határozat csak első ránézésre tűnt váratlannak.
Kutyás nyugdíjasok tovább élnek

Kutyás nyugdíjasok tovább élnek

A háziállatok csökkentik a magányt, ami egyébként nagyban hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához és a demenciához.
Két éve hunyt el Almási István

Két éve hunyt el Almási István

Most két éve, hogy életének 73. évében elhunyt a hódmezővásárhelyi polgármester. Lázár János: nehéz időkben is hű szövetséges és jó barát
 

És ezt már olvasta?

Itt a nagyszülői GYED
Itt a nagyszülői GYED A gyed összege egy unoka után a nagyszülő fizetésének hetven százaléka, de maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének a hetven százaléka.
 
Szabadkai alkotók vásárhelyi kiállítása
Szabadkai alkotók vásárhelyi kiállítása Átívelés címmel, két szabadkai alkotó életművét bemutató kiállítás nyílt a Szabadkai Városi Múzeum és a Tornyai János Múzeum közös szervezésében az Alföldi Galériában.
 
Tisztújító közgyűlés
Tisztújító közgyűlés

A 23 hazai nagyvárost képviselő polgármesterek döntöttek a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökségéről. Márki-Zay Péter albizottsági elnök lett.

 
Egy különleges madár a diákok szemével
Egy különleges madár a diákok szemével Hódmezővásárhelyi iskolások alkotásait is várja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, amely az idei évben is meghirdeti a Túzok Vándorkupa alkotói pályázatát.
 
Szabadkai alkotók az Alföldi Galériában
Szabadkai alkotók az Alföldi Galériában A kiállítás része a Hódmezővásárhelyi Református Újtemplomi Egyházközség és a Szabadkai Városi Múzeum közös uniós projektjének.
 
Szövetségre lép tíz megyei jogú város
Szövetségre lép tíz megyei jogú város Közleményük szerint közös értékek és stratégia mentén, de nem lehet még tudni, milyen tartalommal és milyen formában működne együtt a tíz városvezető.
 
Hajdú Kitti három érmes helyezése
Hajdú Kitti három érmes helyezése A Hódmezővásárhelyi Sportlovasok Egyesületét Hajdú Kitti képviselte az év utolsó fedettpályás kiemelt díjugrató versenyén Kecskeméten.