GazdaságA legmegbecsültebb leány

2015. október 8., csütörtök
 

A körülbelül 750 dolgozóval és a további közvetve, részben szolgáltatóként bedolgozó 120 fővel, Vásárhely legnagyobb munkáltatója a Villeroy&Boch.

 

 

 

 

 

Október 8-án az egykori Edénygyár alapításának most 50 éves évfordulójára rendezett sajtóbeszélgetésre volt hivatalos a Vásárhelyi Hírek.

 

A vásárhelyiek életét is döntően befolyásoló gyáralapítás részleteiről beszélt Hideg Gábor ügyvezető igazgató, aki egyúttal a gyár történetének legalaposabb ismerője. A gyár múltjáról elmondta: 1962-ben született döntés arról, hogy porcelángyárat alakítanak ki a hagyományosan a mezőgazdaságból élő Hódmezővásárhelyen. 1965-ben tették le a cég elődje, az Alföldi Porcelángyár alapkövét. A tervezők valódi nagyüzemben gondolkodtak, komplex edény-, szaniter-, burkológyártásban. Mint mondta, a szocialista iparosítás számára olyannyira fontos volt az üzem, hogy korszerű olasz és nyugatnémet gépeket vásároltak. Annak idején 3000 ember dolgozott a gyárban, és mint mondta, a négy vásárhelyi nagyüzem közül az Alföldi Porcelánygyár egyedüliként élte túl a gazdasági változásokat. 1991-ben alakult részvénytársasággá, amelyben az állami tulajdon mellett, 9 % része volt Vásárhelynek, és mint az ügyvezető igazgató emlékeztetett rá, ezért lett a Felügyelő Bizottság tagja Rapcsák András, akkori polgármester.

 

A privatizáció során az Európa legnagyobb kerámiagyártója, a 270 éves családi vállalkozás, a Villeroy&Boch AG lett a tulajdonos, amelynek a „legmegbecsültebb leánya” a vásárhelyi gyár. Ezt a kifejezést már Jürgen Kehling, a Villeroy & Boch műszaki igazgatója mondta a Vásárhelyi Híreknek. Mint mondta, a vásárhelyi leányvállalata lett a konszern legnagyobb szanitergyára, és az itt dolgozó szakemberek a konszern innovációjához, a fejlesztésekhez is jelentősen hozzájárulnak.

 

A cég 2014-es forgalma 20 milliárd forint volt, ebből 17 milliárd forintot tett ki az export.

Vásárhelyen évente 1,2 millió darab szaniterkerámiát állítanak elő. A termékek egyharmada az Alföldi márkanévvel értékesített áru, amellyel 50 százalék fölötti részesedéssel piacvezető a cég Magyarországon. Egyúttal a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat legnagyobb adózója is.

Almási István polgármester arról beszélt, hogy a Villeroy & Boch Magyarország Kft. és az önkormányzat között példaértékű a kapcsolat. A polgármester két példát említett: a Vásárhelyen évente megrendezett - nagy hagyományú - Kerámia Szimpóziumot, amelynek résztvevő alkotói számára anyagot, égetési lehetőséget biztosít. Azt is megemlítette, hogy a gyár menedzsmentje, a kárpátaljai Mezőváriban adakozásból építendő új óvoda teljes szaniterigényét biztosítja, a 3 millió forint adomány mellé.

 

A Vásárhelyi Hírek szakember utánpótlással kapcsolatos kérdésére Hideg Gábor ügyvezető igazgató elmondta, a duális képzés mindenkinek jót jelent, igaz, az elmúlt években eddig is nagyon jó együttműködés alakult ki a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrummal. A társaság közös tanrend alapján 20-40 diákot fogad. A fiatal kerámiaipari szakemberek 50-60 %-a a Villeroy&Boch Magyarország Kft. -nél vállal munkát tanulmányai végeztével.

Jürgen Kehling az anyavállalt műszaki igazgatója azt is hozzátette, a hódmezővásárhelyi gyár a konszern legbiztosabb lábakon álló, stabil egysége.  

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Bajok vannak a Földünkön

Bajok vannak a Földünkön

A Téglagyári Tanösvényre szervezett program állomásainak mindegyike arról szól, hogy nemcsak védeni kell az állatokat, hanem a tartások felelősséggel is jár. Képekkel!
A kormány elzárhatja az energetikai EU-s pénzcsapokat

A kormány elzárhatja az energetikai EU-s pénzcsapokat

A magántulajdonú házak és lakások helyett kormányzati épületek felújítására költe­né a kormány az elkövetkező hét évben az e célra érkező több százmilliárdnyi uniós forrást.
Eifert János: életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása

Eifert János: életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása

Augusztus 28-án dálután, a tárlat zárása előtt két nappal sajátos tárlatvezetést tartott a fotóművészetet kedvelőknek.
Helyi identitás a befőttesüvegben

Helyi identitás a befőttesüvegben

Az EU-s milliókból jutott a kovászos kenyér szakmai fortélyainak elsajátítására, vagy a gyümölcsök és zöldségek hagyományos tartósítási módszereinek megismerésére is.
 

És ezt már olvasta?

Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél
Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél

A nyári szünet utáni első versenyen mindkét vásárhelyi úszóegyesület remekelt. A Hód Úszó SE tagjai 26 érmet, a NICS-HSÚVC 28 érmet szerzett.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jól kerestek lányok futtatásából
Jól kerestek lányok futtatásából Három mindszenti lakost fogtak el, akik lányokat kényszerítettek prostitúcióra. A házkutatások során több bizonyíték is előkerült.
 
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból Elülni látszik az a vihar, amely egy, a város zenei életében köztiszteletnek örvendő pedagógus jelölése, illetve a színész özvegyének bejelentése nyomán keletkezett.
 
Lendületben a HLKC NB II-es csapata
Lendületben a HLKC NB II-es csapata Szeptember 12-én elrajtol az NB II-es női kézilabda bajnokság, amelyre a Hódmezővásárhelyi LKC már hetek óta készül. Interjú Dankó Leával.
 
Régészeti pillanatképek
Régészeti pillanatképek Vásárhely és környéke régészeti feltárásainak eredményeiből ad ízelítőt a Tornyai János Múzeum szeptember 10-én megnyílt kiállítása.
 
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet Lezárult a mártélyi, mindszenti szülők között nagy vihart kavart ügy. Jogerős lett a hirdető újságban nemcsak munkára fiúkat kereső férfi elleni ítélet.