GazdaságA legmegbecsültebb leány

2015. október 8., csütörtök
 

A körülbelül 750 dolgozóval és a további közvetve, részben szolgáltatóként bedolgozó 120 fővel, Vásárhely legnagyobb munkáltatója a Villeroy&Boch.

 

 

 

 

 

Október 8-án az egykori Edénygyár alapításának most 50 éves évfordulójára rendezett sajtóbeszélgetésre volt hivatalos a Vásárhelyi Hírek.

 

A vásárhelyiek életét is döntően befolyásoló gyáralapítás részleteiről beszélt Hideg Gábor ügyvezető igazgató, aki egyúttal a gyár történetének legalaposabb ismerője. A gyár múltjáról elmondta: 1962-ben született döntés arról, hogy porcelángyárat alakítanak ki a hagyományosan a mezőgazdaságból élő Hódmezővásárhelyen. 1965-ben tették le a cég elődje, az Alföldi Porcelángyár alapkövét. A tervezők valódi nagyüzemben gondolkodtak, komplex edény-, szaniter-, burkológyártásban. Mint mondta, a szocialista iparosítás számára olyannyira fontos volt az üzem, hogy korszerű olasz és nyugatnémet gépeket vásároltak. Annak idején 3000 ember dolgozott a gyárban, és mint mondta, a négy vásárhelyi nagyüzem közül az Alföldi Porcelánygyár egyedüliként élte túl a gazdasági változásokat. 1991-ben alakult részvénytársasággá, amelyben az állami tulajdon mellett, 9 % része volt Vásárhelynek, és mint az ügyvezető igazgató emlékeztetett rá, ezért lett a Felügyelő Bizottság tagja Rapcsák András, akkori polgármester.

 

A privatizáció során az Európa legnagyobb kerámiagyártója, a 270 éves családi vállalkozás, a Villeroy&Boch AG lett a tulajdonos, amelynek a „legmegbecsültebb leánya” a vásárhelyi gyár. Ezt a kifejezést már Jürgen Kehling, a Villeroy & Boch műszaki igazgatója mondta a Vásárhelyi Híreknek. Mint mondta, a vásárhelyi leányvállalata lett a konszern legnagyobb szanitergyára, és az itt dolgozó szakemberek a konszern innovációjához, a fejlesztésekhez is jelentősen hozzájárulnak.

 

A cég 2014-es forgalma 20 milliárd forint volt, ebből 17 milliárd forintot tett ki az export.

Vásárhelyen évente 1,2 millió darab szaniterkerámiát állítanak elő. A termékek egyharmada az Alföldi márkanévvel értékesített áru, amellyel 50 százalék fölötti részesedéssel piacvezető a cég Magyarországon. Egyúttal a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat legnagyobb adózója is.

Almási István polgármester arról beszélt, hogy a Villeroy & Boch Magyarország Kft. és az önkormányzat között példaértékű a kapcsolat. A polgármester két példát említett: a Vásárhelyen évente megrendezett - nagy hagyományú - Kerámia Szimpóziumot, amelynek résztvevő alkotói számára anyagot, égetési lehetőséget biztosít. Azt is megemlítette, hogy a gyár menedzsmentje, a kárpátaljai Mezőváriban adakozásból építendő új óvoda teljes szaniterigényét biztosítja, a 3 millió forint adomány mellé.

 

A Vásárhelyi Hírek szakember utánpótlással kapcsolatos kérdésére Hideg Gábor ügyvezető igazgató elmondta, a duális képzés mindenkinek jót jelent, igaz, az elmúlt években eddig is nagyon jó együttműködés alakult ki a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrummal. A társaság közös tanrend alapján 20-40 diákot fogad. A fiatal kerámiaipari szakemberek 50-60 %-a a Villeroy&Boch Magyarország Kft. -nél vállal munkát tanulmányai végeztével.

Jürgen Kehling az anyavállalt műszaki igazgatója azt is hozzátette, a hódmezővásárhelyi gyár a konszern legbiztosabb lábakon álló, stabil egysége.  

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Bajok vannak a Földünkön

Bajok vannak a Földünkön

A Téglagyári Tanösvényre szervezett program állomásainak mindegyike arról szól, hogy nemcsak védeni kell az állatokat, hanem a tartások felelősséggel is jár. Képekkel!
A kormány elzárhatja az energetikai EU-s pénzcsapokat

A kormány elzárhatja az energetikai EU-s pénzcsapokat

A magántulajdonú házak és lakások helyett kormányzati épületek felújítására költe­né a kormány az elkövetkező hét évben az e célra érkező több százmilliárdnyi uniós forrást.
Megtartani és megerősíteni

Megtartani és megerősíteni

Jelentős változást hozhat az új esztendő a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola életében.
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen

A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen

Mártélyon megnézték azokat az, elmúlt évek során némileg elhanyagolttá vált létesítményeket, amelyek annak idején norvég finanszírozással valósultak meg.
 

És ezt már olvasta?

Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.
 
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum A Kiss Lajos néprajzkutató munkásságát bemutató tárlatot a megnyitó előtti napon sajtóbejáráson ismerhették meg a médiumok munkatársai. Képekkel.
 
Az ezerarcú Mártély
Az ezerarcú Mártély Varga András téli mártélyi fotóit nézegetve, felsejlik a fotós jövőbeni újabb kiállítása, amelynek „anyagából” most a Vásárhelyi Hírek olvasói be/rápillantást nyerhetnek.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Botrányos közjáték a díjátadón
Botrányos közjáték a díjátadón Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
 
Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.