GazdaságA legmegbecsültebb leány

2015. október 8., csütörtök
 

A körülbelül 750 dolgozóval és a további közvetve, részben szolgáltatóként bedolgozó 120 fővel, Vásárhely legnagyobb munkáltatója a Villeroy&Boch.

 

 

 

 

 

Október 8-án az egykori Edénygyár alapításának most 50 éves évfordulójára rendezett sajtóbeszélgetésre volt hivatalos a Vásárhelyi Hírek.

 

A vásárhelyiek életét is döntően befolyásoló gyáralapítás részleteiről beszélt Hideg Gábor ügyvezető igazgató, aki egyúttal a gyár történetének legalaposabb ismerője. A gyár múltjáról elmondta: 1962-ben született döntés arról, hogy porcelángyárat alakítanak ki a hagyományosan a mezőgazdaságból élő Hódmezővásárhelyen. 1965-ben tették le a cég elődje, az Alföldi Porcelángyár alapkövét. A tervezők valódi nagyüzemben gondolkodtak, komplex edény-, szaniter-, burkológyártásban. Mint mondta, a szocialista iparosítás számára olyannyira fontos volt az üzem, hogy korszerű olasz és nyugatnémet gépeket vásároltak. Annak idején 3000 ember dolgozott a gyárban, és mint mondta, a négy vásárhelyi nagyüzem közül az Alföldi Porcelánygyár egyedüliként élte túl a gazdasági változásokat. 1991-ben alakult részvénytársasággá, amelyben az állami tulajdon mellett, 9 % része volt Vásárhelynek, és mint az ügyvezető igazgató emlékeztetett rá, ezért lett a Felügyelő Bizottság tagja Rapcsák András, akkori polgármester.

 

A privatizáció során az Európa legnagyobb kerámiagyártója, a 270 éves családi vállalkozás, a Villeroy&Boch AG lett a tulajdonos, amelynek a „legmegbecsültebb leánya” a vásárhelyi gyár. Ezt a kifejezést már Jürgen Kehling, a Villeroy & Boch műszaki igazgatója mondta a Vásárhelyi Híreknek. Mint mondta, a vásárhelyi leányvállalata lett a konszern legnagyobb szanitergyára, és az itt dolgozó szakemberek a konszern innovációjához, a fejlesztésekhez is jelentősen hozzájárulnak.

 

A cég 2014-es forgalma 20 milliárd forint volt, ebből 17 milliárd forintot tett ki az export.

Vásárhelyen évente 1,2 millió darab szaniterkerámiát állítanak elő. A termékek egyharmada az Alföldi márkanévvel értékesített áru, amellyel 50 százalék fölötti részesedéssel piacvezető a cég Magyarországon. Egyúttal a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat legnagyobb adózója is.

Almási István polgármester arról beszélt, hogy a Villeroy & Boch Magyarország Kft. és az önkormányzat között példaértékű a kapcsolat. A polgármester két példát említett: a Vásárhelyen évente megrendezett - nagy hagyományú - Kerámia Szimpóziumot, amelynek résztvevő alkotói számára anyagot, égetési lehetőséget biztosít. Azt is megemlítette, hogy a gyár menedzsmentje, a kárpátaljai Mezőváriban adakozásból építendő új óvoda teljes szaniterigényét biztosítja, a 3 millió forint adomány mellé.

 

A Vásárhelyi Hírek szakember utánpótlással kapcsolatos kérdésére Hideg Gábor ügyvezető igazgató elmondta, a duális képzés mindenkinek jót jelent, igaz, az elmúlt években eddig is nagyon jó együttműködés alakult ki a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrummal. A társaság közös tanrend alapján 20-40 diákot fogad. A fiatal kerámiaipari szakemberek 50-60 %-a a Villeroy&Boch Magyarország Kft. -nél vállal munkát tanulmányai végeztével.

Jürgen Kehling az anyavállalt műszaki igazgatója azt is hozzátette, a hódmezővásárhelyi gyár a konszern legbiztosabb lábakon álló, stabil egysége.  

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Bajok vannak a Földünkön

Bajok vannak a Földünkön

A Téglagyári Tanösvényre szervezett program állomásainak mindegyike arról szól, hogy nemcsak védeni kell az állatokat, hanem a tartások felelősséggel is jár. Képekkel!
A kormány elzárhatja az energetikai EU-s pénzcsapokat

A kormány elzárhatja az energetikai EU-s pénzcsapokat

A magántulajdonú házak és lakások helyett kormányzati épületek felújítására költe­né a kormány az elkövetkező hét évben az e célra érkező több százmilliárdnyi uniós forrást.
Vásárhelyiek a sivatagi rally-n

Vásárhelyiek a sivatagi rally-n

Hat vásárhelyi fiatal álmodott egy nagyot, ami valóság lett: indulnak a Budapest - Bamako 2020 Rally-n.

A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?

A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?

A rendkívüli közgyűlésen döntés született az új könyvtár helyszínéről. A kormány irányába történő kommunikációs technikán lehetne javítani.
 

És ezt már olvasta?

Óbudán láthatóak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művei
Óbudán láthatóak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művei Az Óbudai Kulturális Központ San Marco Galériájában 21 díjazott alkotó egy-egy műve március 6-ig tekinthető meg.
 
Helyzetkomikumok sora a színpadon
Helyzetkomikumok sora a színpadon Akár a tévedések vígjátéka is lehetett volna a BFMK színpadán az előadás, csak Shakespeara helyett az olaszok kedvelt vígjátékírójának, Camolettinek a tollát dícsérte.
 
Az érzelmek széles tárháza BFMK színpadán
Az érzelmek széles tárháza BFMK színpadán Szerelmes vásárhelyi költők a BFMK-ban. A szerelem ezer arcát villantotta fel a Bessenyei Színkör a Valentin-napi zenés-verses irodalmi estjén.
 
Ismét halálos baleset történt Szikáncsnál
Ismét halálos baleset történt Szikáncsnál A Szikáncs és Földeák közötti útszakaszon több súlyos baleset történt az elmúlt években. Ezúttal egy motoros vesztette életét.
 
Visszafogott költségvetés - jóval szerényebb lobbierő
Visszafogott költségvetés - jóval szerényebb lobbierő Márky-Zay Péter: az önkormányzat igyekszik takarékosan gazdálkodni. Cseri Tamás: az üres kassza költségvetése. Szavaztak az idei költségvetésről.
 
Egy színes egyetem színes programsorozata
Egy színes egyetem színes programsorozata Április 6-a és május 17-e között Egyetemi Tavasz több száz programmal. Egyetemi színházak találkozója. 25. Őszi Kulturális Fesztivál. 95 éves egyetemi énekkar.
 
Párválasztás és a házasodás népszokásai Vásárhelyen
Párválasztás és a házasodás népszokásai Vásárhelyen A házasság hetéhez kapcsolódó programsorozatban A páros életről való boldogságról címmel tartottak előadást a Németh László Városi Könyvtárban.