Közélet1920. június negyedike egyik legfájóbb pontja történelmünknek

2019. június 5., szerda
 
1920. június negyedike egyik legfájóbb pontja történelmünknek

A trianoni békediktátum aláírása alapjaiban változtatta meg az ország és több millió magyar ember további sorsát. Éppen ezért e napot a magyar Országgyűlés a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította.

 

 

 

 

 

 

 

99 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én a versaillesi Nagy-Trianon palotában kényszerítették az antant hatalmak Magyarországra azt a békediktátumot, melynek következtében a Magyar Királyság elveszette területének közel háromnegyedét.

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent.

 

A Nemzeti Összetartozás Napján, mint minden évben Hódmezővásárhely is megemlékezik Trianonról.

Június 4-én 17 órakor először a Szent István téren az Országzászlónál tartottak megemlékezést, majd pártok és civilszervezetek helyezték el koszorúikat, illetve virágaikat. 18 órakor pedig a Hód-Mezőgazda Zrt. területén lévő Hősi Emlékmű és Országzászlónál volt megemlékezés és koszorúzás. Ünnepi beszédet mondott Márki-Zay Péter polgármester és Kovács Ferenc a Történelmi Vitézi Rend tagja. Mindkét ünnepi megemlékezésen részt vett az MH Bocskai István Lövészdandár Helyőrségi Fúvószenekara.  

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Konferencia a trianoni békediktátumról

Konferencia a trianoni békediktátumról

Június 4-én rendezte meg tudományos tanácskozását Trianon és a történelmi emlékezet címmel a hódmezővásárhelyi Emlékpont.
Megismétlődött a tavalyi történet

Megismétlődött a tavalyi történet

Hasonlóan a tavalyi évhez, még június első hetében sem szerepel a Katasztrófavédelem szúnyoggyérítési listáján Csongrád Megye, illetve Hódmezővásárhely.
Még mindig csődközelben az Alföldvíz ZRT.

Még mindig csődközelben az Alföldvíz ZRT.

Több tüntetés is volt a tarthatatlan helyzet miatt. Most a cég tőkeemelésért fordult a tulajdonosokhoz, így a Hódmezővásárhelyi önkormányzathoz is,
A Kosársuli legyőzte az éllovas csapatot

A Kosársuli legyőzte az éllovas csapatot

A vásárhelyi csapat megmutatta, mennyire is tud valójában szívvel-lélekkel küzdeni. Rég nem látott nézőszám mellett, Kobe Bryantre emlékezve győzte le felnőttcsapatunk a listavezetőt.
 

És ezt már olvasta?

Folytatódik a vásárhelyi szakképzés mélyrepülése
Folytatódik a vásárhelyi szakképzés mélyrepülése Tavaly a 37 indulóból egy, idén a 30 tanulóból szintén csak egy jutott túl a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntőjén. 
 
Idén is van országos döntős
Idén is van országos döntős Az elődöntő kiértékelését követően a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző 5 tanulója bejutott az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjébe.
 
Feleslegesen stresszeltek a szülők
Feleslegesen stresszeltek a szülők Hódmezővásárhelyen és az agglomerációban a félezer iskoláskorú óvodások szüleinek 35%-a gondolta úgy, hogy csemetéje még maradjon az óvodában.
 
Szép vásárhelyi sikerek
Szép vásárhelyi sikerek Február 14 én pénteken volt a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény hagyományos Ifjú Zongoristák Csongrád megyei Találkozója. Eredmények.
 
Egy csodálatos győzelem a csapat életében
Egy csodálatos győzelem a csapat életében Igazi rangadónak adott otthont a hétvégén a Balogh Imsi Sportaréna, A HLKC NB II-es felnőtt csapata a címvédő Gyulát fogadta.
 
Két évtizedes alkotói munkásság keresztmetszete
Két évtizedes alkotói munkásság keresztmetszete Hornok Magdolna érdeklődését elsősorban azok a témák keltik fel, amelyek az elgépiesedett világtól távol állnak. Kiállítása nyílt a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
 
Karanténban vannak a vásárhelyi egyetemi hallgatók
Karanténban vannak a vásárhelyi egyetemi hallgatók A Mezőgazdasági Karon tanuló kínai hallgatók két csoportban érkeztek vissza. A Szegedi Tudományegyetem, a kötelező protokollnak megfelelően intézkedett.