KözéletZárójelentés - Az EVP és az Egészségfejlesztési Iroda 2019-es éve

2020. január 15., szerda
 
Zárójelentés -  Az EVP és az Egészségfejlesztési Iroda 2019-es éve

Az elmúlt évben az életmód tanácsadásokon résztvevők száma jelentősen nőtt, összesen 1304 személy életmódváltását támogathattak prevenciós rendelőjükben, valamint a munkahelyi egészségfejlesztésben is jelentős szerepet vállalhattak, mind Hódmezővásárhely és mind Makó esetében.

 

 

 

 

 

 

 


Hódmezővásárhelyen az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt.-vel együttműködve 28 főt részesíthettek életmód tanácsadásban, míg Makó esetében a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft.-vel a közös együttműködés során 124 főt, a Makói Rendőrkapitányságnál pedig 108 fő vett részt programjukban. A munkahelyi egészségfejlesztésen túl kitelepült egészségnapokat is szerveztek, 19 településen, ahol 1024-en vettek részt. Tanácsadásaikat több településen, városrészi napokon, olvasókörökben végezhették.

 

Az életmód tanácsadásaik mellett számos egészségfejlesztő programjuk folytatódott kiváló eredménnyel. Ilyen volt a Testsúlykontroll Program, amelynek köszönhetően 102 fő tudta sikeresen csökkenteni testtömegindexét.

Az előbb említett programhoz szorosan kapcsolódva lehet említeni heti mozgásprogramjaikat is, melyeken összesen 832 lelkes sportolni vágyó mozoghatott nap mint nap, ingyenesen.

Azonban havi mozgás programjaikról sem szabad megfeledkezni, mellyel 2377 embert sikerült megmozgatni. Ezek közül is külön ki lehet emelni a Hódmezővásárhelyen és Makón is megrendezett Mozgás Éjszakáját, melyhez a Hódmezővásárhelyi Járásban 3, míg a Makói Járásban 2 kistelepülés is csatlakozott.

Ezen túl szeptemberben elindult a Dohányzásról való leszokást támogató program is, amelynek 23 résztvevője volt eddig, akik közül 9-en meg is szabadultak káros szenvedélyüktől. Ez a kiemelt program folytatódik 2020-ban, Várják a jelentkezőket!

A 2018 májusától indult mentális egészségfejlesztési program is számos résztvevővel dicsekedhet. 36 programjukon 3793 személy jelent meg. Kiemelten nagy sikert tudhatott maga mögött az EVP illetve Makó esetében az EFI esték nevű előadássorozat,  amelyet 185-en hallgathattak meg. A Várandós Felkészítő alkalmaikon 45 kismama és párja vett részt, míg a Mentális Elsősegélynyújtó Programon 64 személy tanulhatta meg a krízisben lévő személyek támogatását.

Emellett egyéni tanácsadásokon való részvételre is lehetőség volt, életmód tanácsadáson való részvételt követően. A WHO Jól-lét felmérésben 1302 fő vett részt, ebből - eredményei alapján - 121 személy vette igénybe az egyéni pszichológiai tanácsadást.

 

A szervezett népegészségügyi programokban a részvételre ösztönző szerepüket emelhetjük ki, a tanácsadások során az emlő, a méhnyakrák és vastagbélrák szűrés fontosságára hívják fel a figyelmét az érintett célcsoportoknak. A kevésbé gyakori daganatos megbetegedésekre is ráirányítják a figyelmet, például a prosztatarák vagy a bőrrák megelőzésére illetve korai felismerésére.

Az éves áttekintés kitér a 2020-as esztendőre is: az új évben számos új feladat vár megvalósításra. Ilyen például a Hálózatépítési program, a Járási Egészségfejlesztési terv megújítása és bővítése, valamint az EFI-k jogállásáról szóló jogszabály megalkotásában való aktív részvétel.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Hommage á Tornyai János

Hommage á Tornyai János

A tavalyi Festőszimpózium résztvevőinek az alföldi festészet meghatározó művésze előtt tisztelgő alkotásaiból nyílik kiállítás január 18-án.
Múltidéző - Aranykincsek a Tornyaiban

Múltidéző - Aranykincsek a Tornyaiban

Hat éve, 2014 januárjában mutatták be azokat a Szikáncson talált aranykincseket, amelyek abban az évben a Tornyai János Múzeum kiállítás-szenzációja lett.
Ökumenikus imahét Vásárhelyen

Ökumenikus imahét Vásárhelyen

Vasárnaptól nyolc napon át közösen imádkoznak a magyarországi egyházak a Krisztus-hívők egységéért. Vásárhelyen is csatlakoztak az ökumenikus imahéthez. Napi liturgiák.
Új igazgató a Nyugdíjas Lakópark élén

Új igazgató a Nyugdíjas Lakópark élén

Sok volt a feszültség az elmúlt években a lakóparkban, ezért is elengedhetetlen, hogy az itt élő emberek minden tekintetben közeledni kezdjenek egymáshoz.
 

És ezt már olvasta?

Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián Február 22-én Szegeden rendezték meg a Megyei Sakk Diákolimpiát, melyet a 12 főből álló vásárhelyi csapat 11 éremmel fejezett be. Eredmények.
 
Máris itt egy ütős névsor!
Máris itt egy ütős névsor! A hazai fesztiválszcéna legnagyobb hagyományokkal bíró buliján, a Szegedi Ifjúsági Napokon szokás szerint nemzetközi sztárok és hazai sikercsapatok lépnek föl.
 
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat Továbbra is remekül játszik a tavaszi szezonban a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A lányok szombaton a Deszk vendégeként léptek pályára.
 
Az első kattintástól napjainkig
Az első kattintástól napjainkig Eifert János vásárhelyiségéhez és munkásságának egyetemes értékéhez kétség nem férhet. Hódmezővásárhely díszpolgárának megnyílt az életmű kiállítása. Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Tornyai Szabadkán
Tornyai Szabadkán Több mint száz év után láthatja újra az újvidéki közönség Tornyai János festőművész alkotásait.
 
Új fegyverek a Helyőrségnél
Új fegyverek a Helyőrségnél A kiképzések érdekességét az adta, hogy a vásárhelyi katonák az újonnan rendszeresített gépkarabélyokkal hajtottak végre.