Kultúra, oktatásMindent a kéznek - múzeumok testközelből

2013. május 17., péntek
 
Mindent a kéznek - múzeumok testközelből

A kétnapos fővárosi rendezvény vásárhelyi attrakcióit május 18-én, a Múzeumi Világnapon a múzeum munkatársai a Tornyai János Múzeum előtt megismétlik.

 

 

 

 

Megírtuk, a Tornyai János Múzeum, valamint az Emlékpont és a Népművészeti ház idén is részt vett  május 11-12-én, a Múzeumok Majálisán Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.

A közgyűjtemény Dr. Rapcsák András utcai bejárata előtt, 10 órától a fővárosi rendezvényt megismételve,  játékos és elgondolkodtató foglalkozásokkal várják a múzeumbarátokat és a múzeummal ismerkedni vágyókat, tájékoztatta Elek András a Vásárhelyi Híreket.

 

A Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ sajtóreferense szerint a múzeumi kitelepülés mottója Mindent a kéznek! Az érdeklődők kipróbálhatják magukat restaurátorként: egy darabjaira esett kerámiatárgyat kell a vállalkozó kedvűeknek eredeti formájában összerakniuk. A cserép-puzzle mellett lesznek hagyományos, a múzeum gyűjteményeinek jeles és kevésbé ismert darabjaiból álló kirakók. A szervezők megidézik az őskori divatot: az érdeklődők maguk tervezhetnek a megadott sablonok alapján neolit ruhákat, valamint a fennmaradt motívumok alapján lemosható "tetoválást" is kaphatnak a vállalkozó kedvűek. A múzeumi világnapra kilátogatók vakon tapogatózva ismerkedhetnek "zsákba bújtatott" műtárgyakkal; az izgalmas feladványban a tárgyak anyagát megérezve és formáját kitapintva kell megmondani, hogy mit is rejtettek el a szakemberek. Akit pedig a múzeumi kutatások publikált eredményei, illetve a képes katalógusok vonzanak, azok a nap folyamán kedvezményes áron vásárolhatják meg a Tornyai-múzeum kiadványait, tájékoztatott Elek András.

 

A Múzeumi Világnapon ingyenesen tekinthetőek meg a Tornyai János Múzeum kiállításai: az újkőkor emberének mindennapjaiba elkalauzoló Hétköznapok Vénuszai állandó régészeti kiállítás, a múzeum teljes gyűjtőkörét bemutató és Hódmezővásárhely városának hét évezredét felölelő látványraktár, valamint a 100 éve született Csikós András festőművész kamaratárlata, Németh József fotó- és grafikusművész életművét felvillantó kiállítás, az újra felfedezett Kohán György emblematikus és kevéssé ismert korszakának alkotásai, illetve szombaton utoljára nézhetik meg az érdeklődők a tavalyi év képzőművészeti szimpóziumán ihletet nyert műveket.

 

Május 18-án szintén díjtalan a belépés az Emlékpontba, valamint az Alföldi Galériába, a Gyulai Művésztelep összegző kiállítására is, hívta fel a figyelmet Elek András sajtóreferens.

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Múzeumok Majálisa 2013.

 

Olvassa el ezt is!

Gyűjtés a szegedi Újszülött Életmentő Szolgálatnak

Gyűjtés a szegedi Újszülött Életmentő Szolgálatnak

Hódmezővásárhelyen csütörtökön neves képzőművészek munkáiból nyílt kiállítás, az alkotások eladásából befolyó bevételt az alapítvány kapja.
Pünkösd vasárnap érkezik a Vágyvillamos a Bessenyeibe

Pünkösd vasárnap érkezik a Vágyvillamos a Bessenyeibe

Tennessee Williams népszerű darabjának május 19-én este 7 órától a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színpadán. A két főszereplő: Kováts Adél és Csányi Sándor.
Ismét remekeltek a Máté taekwondosok

Ismét remekeltek a Máté taekwondosok

Május 18-án rendezték Budapesten az Ute Jégcsarnokában a  Hungarian Open 2024 Taekwondo Championship küzdelmeit.
Ballagás és sárgulás a Mezőgazdasági Karon

Ballagás és sárgulás a Mezőgazdasági Karon

Május 17-én a ballagási ünnepség után, délután a sárgulási fogatos menet végigvonulva a városon a végzősök jelképesen búcsúztak Vásárhelytől, amely befogadta őket. Képekkel.
 

És ezt már olvasta?

Holler László természetközeli világa
Holler László természetközeli világa Félszáz festményén keresztül mutatja be a vásárhelyi realista festőiskola tradíciójából táplálkozó mester az utóbbi években készült műveit.
 
Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről
Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik.
 
Óriási Eötvös siker a Magyar Bajnokságon
Óriási Eötvös siker a Magyar Bajnokságon Női fodrász, Férfi Fodrász, Smink és Körmös szakágakban várták a felnőttek és tanulók jelentkezését. Idén is több, mint 200 versenyző vett részt.
 
A közgyűlés elfogadta a zárszámadást
A közgyűlés elfogadta a zárszámadást Mintegy 13 milliárd forint bevétellel zárta a tavalyi évet a hódmezővásárhelyi önkormányzat, 1,5 milliárd forint tartalékkal kezdte a 2024-es évet a város.
 
Orbán Viktor váratlan látogatása Vásárhelyen
Orbán Viktor váratlan látogatása Vásárhelyen Nem tartották szükségesnek testőrök hadát, amikor Orbán Viktor az ellenzéki vezetésű Hódmezővásárhelyre érkezett.
 
Módszertani nap helyettes államtitkárral
Módszertani nap helyettes államtitkárral A Németh László Gimnázium és Általános Iskolában rendeztek szakterületi módszertani napot. A népi kultúra oktatásban betöltött szerepe volt a téma.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 19. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...