Kultúra, oktatásMindent a kéznek - múzeumok testközelből

2013. május 17., péntek
 
Mindent a kéznek - múzeumok testközelből

A kétnapos fővárosi rendezvény vásárhelyi attrakcióit május 18-én, a Múzeumi Világnapon a múzeum munkatársai a Tornyai János Múzeum előtt megismétlik.

 

 

 

 

Megírtuk, a Tornyai János Múzeum, valamint az Emlékpont és a Népművészeti ház idén is részt vett  május 11-12-én, a Múzeumok Majálisán Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.

A közgyűjtemény Dr. Rapcsák András utcai bejárata előtt, 10 órától a fővárosi rendezvényt megismételve,  játékos és elgondolkodtató foglalkozásokkal várják a múzeumbarátokat és a múzeummal ismerkedni vágyókat, tájékoztatta Elek András a Vásárhelyi Híreket.

 

A Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ sajtóreferense szerint a múzeumi kitelepülés mottója Mindent a kéznek! Az érdeklődők kipróbálhatják magukat restaurátorként: egy darabjaira esett kerámiatárgyat kell a vállalkozó kedvűeknek eredeti formájában összerakniuk. A cserép-puzzle mellett lesznek hagyományos, a múzeum gyűjteményeinek jeles és kevésbé ismert darabjaiból álló kirakók. A szervezők megidézik az őskori divatot: az érdeklődők maguk tervezhetnek a megadott sablonok alapján neolit ruhákat, valamint a fennmaradt motívumok alapján lemosható "tetoválást" is kaphatnak a vállalkozó kedvűek. A múzeumi világnapra kilátogatók vakon tapogatózva ismerkedhetnek "zsákba bújtatott" műtárgyakkal; az izgalmas feladványban a tárgyak anyagát megérezve és formáját kitapintva kell megmondani, hogy mit is rejtettek el a szakemberek. Akit pedig a múzeumi kutatások publikált eredményei, illetve a képes katalógusok vonzanak, azok a nap folyamán kedvezményes áron vásárolhatják meg a Tornyai-múzeum kiadványait, tájékoztatott Elek András.

 

A Múzeumi Világnapon ingyenesen tekinthetőek meg a Tornyai János Múzeum kiállításai: az újkőkor emberének mindennapjaiba elkalauzoló Hétköznapok Vénuszai állandó régészeti kiállítás, a múzeum teljes gyűjtőkörét bemutató és Hódmezővásárhely városának hét évezredét felölelő látványraktár, valamint a 100 éve született Csikós András festőművész kamaratárlata, Németh József fotó- és grafikusművész életművét felvillantó kiállítás, az újra felfedezett Kohán György emblematikus és kevéssé ismert korszakának alkotásai, illetve szombaton utoljára nézhetik meg az érdeklődők a tavalyi év képzőművészeti szimpóziumán ihletet nyert műveket.

 

Május 18-án szintén díjtalan a belépés az Emlékpontba, valamint az Alföldi Galériába, a Gyulai Művésztelep összegző kiállítására is, hívta fel a figyelmet Elek András sajtóreferens.

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Múzeumok Majálisa 2013.

 

Olvassa el ezt is!

Gyűjtés a szegedi Újszülött Életmentő Szolgálatnak

Gyűjtés a szegedi Újszülött Életmentő Szolgálatnak

Hódmezővásárhelyen csütörtökön neves képzőművészek munkáiból nyílt kiállítás, az alkotások eladásából befolyó bevételt az alapítvány kapja.
Pünkösd vasárnap érkezik a Vágyvillamos a Bessenyeibe

Pünkösd vasárnap érkezik a Vágyvillamos a Bessenyeibe

Tennessee Williams népszerű darabjának május 19-én este 7 órától a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színpadán. A két főszereplő: Kováts Adél és Csányi Sándor.
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban

Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban

A két politikus többek között a migráció, az ukrajnai háború, az energiafüggőség, a rezsivédelem, a pártfinanszírozás, a gyermekvédelem kérdésköreiben ismertették álláspontjaikat.
Idén még többen jöttek

Idén még többen jöttek

Számunkra a „teltház” nem egyszerűen egy számszerűsíthető cél, hanem annak a felelőssége, hogy boldog együttlétben érezhessék jól magukat a fesztiválozók” – mondta a főszervező.
 

És ezt már olvasta?

Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen Valamennyi korosztály számára érdekes programokat ígér az SZTE Mezőgazdasági Kar az idei Kutatók Éjszakáján. Részletes program.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 36. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Elindult az egyetemi tanév is
Elindult az egyetemi tanév is Megtartotta szokásos tanévnyitóját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. A helyszín ismét a polgármesteri hivatal díszterme volt.
 
Suli buli
Suli buli Az önkormányzat nem adja ingyen a Petőfi utca 6. épületet. A Református Egyházközség szerint jogszerűtlenül próbálták akadályozni a tanévkezdést.
 
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott Eddig a Prizma Food által üzemeltetett közétkeztetésből minden generációból százak léptek ki. Az okok sokrétegűek. A higiéniai ellenőrzés eredménye viszont kiváló.
 
Elindult a nyár utolsó nagy bulifolyama
Elindult a nyár utolsó nagy bulifolyama Négy napon át, több mint tíz helyszínen több mint kétszáz programot kínál az idén ötvenöt éves Szegedi Ifjúsági Napok.
 
Tanévi menetrend 2023/2024
Tanévi menetrend 2023/2024 Hosszú lesz a téli és a tavaszi szünet is, viszont a tanév – az eddigiektől eltérően - egy héttel tovább tart.