Kultúra, oktatásVásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból

2020. szeptember 12., szombat
 
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból

Elülni látszik az a vihar, amely egy, a város zenei életében köztiszteletnek örvendő pedagógus jelölése, illetve a színész özvegyének bejelentése nyomán keletkezett.

 

 

 

A képen a 2020-as díjazottak: Berei Erzsébet zongora-művésztanár és Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár. 

B. Élthes Eszter szerint a városban zajló politikai csatározásba bevonták a férjéről elnevezett díjat is, ami nem méltó Bessenyei Ferenc emlékéhez. Mindezt a díj gálaünnepségén mondta a színpadon. Bejelentésének helyszíne, időpontja sokakban etikai kérdéseket vetett fel.

 

Idén január 19-én tartott gálán a beszédében először a város szülöttének, Bessenyei Ferencnek a magyar kultúrában betöltött szerepét méltatta, majd elmondta, hogy az idei díjak odaítélését és azok körülményeit nem fogadja el.

 

Mint mondta, Bessenyei Ferenc özvegyeként, szellemi hagyatékának örököseként nem engedheti meg, hogy a 20. század második felének legnagyobb színészének nevét bármilyen politikai csoportosulás, bármely hatalom a saját céljaira, reklámozására használva, nevével visszaéljen. Sajnos az elmúlt hónapokban Vásárhely polgárai és önkormányzata úgy döntött, hogy a városban továbbra is dúló ádáz politikai csatározásokat tovább folytatja, és ebből a Bessenyei-díjat sem hagyják ki. Ez nem méltó Bessenyei Ferenc szellemiségéhez, aki soha nem politikai célokért, hanem az egyetemes örökérvényű igazságokért és a magyar nép kulturális felemelkedéséért harcolt. Ezért, úgy döntött – mondta Élthes Eszter – hogy (a legközelebbi közgyűlésen hivatalosan is bejelentve) a várostól visszavonja a díj névhasználati jogát.

 

Élthes Eszter lépése meglepetést keltett, azonban nem árt tudni, hogy Bessenyei Ferenc emlékének őrzőjeként, sokszor nehezményezi, ha nem a szája íze szerint történt publikálás néhai férjéről.

A történésekre rálátók szerint "igen intenzív volt az érdekérvényesítő képessége". Többször előfordult, hogy tiltakozott, ha valamelyik országos, vagy regionális írott, vagy elektronikus sajtó nem az özvegy elvárásainak megfelelően eleveníti fel Bessenyei Ferenc életét, munkásságát. (Például évekig tartott a veszekedés, az az azóta elhunyt Földvári László könyvében írottakról is, de például azért is felháborodott, mert eladásra kínálták Bessenyei, tabáni városrészében található 2,5 szobás szülőházát).

 

Így volt ez Hódmezővásárhelyen, ahol a díj meghirdetésének, odaítélésének folyamatában mindig talált valami kivetnivalót. Folyamatosan tagja (volt) a bíráló bizottságnak.

2019 év végére egy tucatnyi jelölt került a bizottság elé, közülük Nemcsák Károly és Dratsay Ákos több, mint kétharmados támogatással lett a nyertes.

Az özvegy viszont vétót emelt egy jelölttel szemben, mivel ez egy művészeti díj, az özvegy elsősorban színészeket, művészeket támogatott, a pedagógusokat kevésbé.

Miután a közgyűlés mondta ki a végső szót, a kétharmados többség így végül nem szavazta meg Nemcsák Károly díjazását és úgy döntöttek, idén két helyi jelölt kapja az elismerést

 

 

A hódmezővásárhelyi önkormányzat 2008-ban alapította meg a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. A város díszpolgáráról elnevezett elismerést minden esztendőben az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás területeiről jelöltek közül egy személy vagy csoport részére adományozható. Az elismerés az oklevél és a Bessenyei Ferenc portréját ábrázoló plakett mellett pénzjutalommal is jár. A hagyomány szerint egy helyi és egy országosan is elismert művész kapja a díjat.

A Hódmezővásárhely város bevételéből finanszírozott pénzjutalommal járó díjat a színész özvegye B. Élthes Eszter javaslatára 2012-ben kiterjesztették országossá, vagyis attól kezdve a szűkebb pátria mellett, a hazai művészeti élet kiemelkedő művelőit is lehet javasolni.

 

Az új nevén, Vásárhelyi Művészeti Díjjal 2018-tól már nem félmillió, hanem netto másfél millió forint jár, amit az Önkormányzat a saját bevételeiből finanszíroz.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Jól kerestek lányok futtatásából

Jól kerestek lányok futtatásából

Három mindszenti lakost fogtak el, akik lányokat kényszerítettek prostitúcióra. A házkutatások során több bizonyíték is előkerült.
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet

Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet

Lezárult a mártélyi, mindszenti szülők között nagy vihart kavart ügy. Jogerős lett a hirdető újságban nemcsak munkára fiúkat kereső férfi elleni ítélet.
Parlagfűmentesítés röptében

Parlagfűmentesítés röptében

Csongrád-Csanád Megyében ismét keresték a levegőből a parlagfűvel fertőzött területeket. A mentesítésről azonban évek óta nincs statisztika.

Díszdiplomásokat köszöntöttek a Városházán

Díszdiplomásokat köszöntöttek a Városházán

A szeptember 10-én tartott díszközgyűlésen négy olyan pedagógus vette át díszoklevelét, akiknek aktív élete a tanításról, az oktatásról szólt.
 

És ezt már olvasta?

Fontos három pontot gyűjtött be a HFC
Fontos három pontot gyűjtött be a HFC A Hódmezővásárhelyi FC NB III-as csapata vasárnap a Dunaújváros vendégeként lépett pályára az NB III-as labdarúgó-bajnokság 19. fordulójában.
 
Újabb remek győzelem
Újabb remek győzelem November 21-én hazai pályán, de zártkapus mérkőzésen folytatta az NB II-es női kézilabda-bajnokságot a Hódmezővásárhelyi LKC felnőtt csapata.
 
Kettős győzelem
Kettős győzelem Bő egy hónap után játszott ismét hazai környezetben a Vásárhelyi Kosársuli. Mindkét csapatk remek és magabiztos játékkal hozta a kötelezőt.
 
Karanténban a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat
Karanténban a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat Rendhagyó módon megnyílt ám mégsem nyílt meg Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő kortárs képzőművészeti kiállítása. Az idei díjazottak névsora.
 
A lényeg két szóban: adó és áremelés
 A lényeg két szóban: adó és áremelés Gazdasági tűzoltásnak is felfogható a Vásárhelyi Önkormányzat lépéssorozata. Összefoglaltuk a városi lakosság várható új fizetnivalóit. Frissítve!
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 46. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 46. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
A hazai pálya sem segített
A hazai pálya sem segített Az NB III-as labdarúgó-bajnokság 18. fordulójában az is bebizonyosodott, hogy még többet kell dolgozni, hogy a tabella élén álló csapatok ellen is sikeresek legyenek.