KözéletVárosi elismerések 2022

2022. március 15., kedd
 
Városi elismerések 2022

Idén a közgyűlés két személynek adományozta a Signum Urbis Honorantis díjat. Továbbá átadták az Év Rendőre és az Év Mentőse kitüntetéseket.

 

 

 

 

 

A közgyűlés rendelete értelmében Signum Urbis Honorantis azaz a Város Megbecsülésének Jele kitüntetésben azon személyek részesülhetnek, akik kiemelkedő érdemeket szereztek a város anyagi és szellemi javainak gyarapításában, a város kapcsolatainak, jó hírnevének kiterjesztésében és növelésében.

 

Idén a közgyűlés két személynek adományozta a Signum Urbis Honorantis díjat.

Kimagasló helytörténeti munkásságának elismeréseként  Nagy Veronika nyugalmazott főmuzeológus, múzeumigazgató kapott díjat.

Kiemelt kutatási területe a város néprajza a 19-20-21. században. A fazekasság, a kerámiaművészet, vas és fémművesség, a textilművesség,  alapanyag termelés és feldolgozás, valamint a mezőgazdasági termékek előállítása, feldolgozása, értékesítése szintén fontos szerepet játszott kutatásaiban. Kutatásainak eredményét amellett hogy feldolgozta, publikálta is. 117 címet jelöl a publikációs jegyzéke, ebből mintegy 70 Hódmezővásárhelyről. Publikációin felül szép számmal jelentek meg önálló kötetei is mint például a Vékony Sándor, a Pálanya és Fajancsi, a Hódmezővásárhelyi Majolikatelep vagy a Népi szecessziós kerámia Hódmezővásárhelyen. További tanulmányai jelentek meg monográfiákban. Egyéb cikkek, tanulmányok, múzeumkutatások jelentek meg többek között például a Hódmezővárhelyi Szeremley Évkönyvekben. Társszerzőként, illetve szerkesztőként is vett részt a Hódmezővásárhely Története, Hódmezővásárhely Néprajza című művek alkotásában.

 

 

Szintén Signum Urbis Honorantis kitüntetésben részesült a külterületi iskolák megmentése érdekében végzett munkássága elismeréseként Rácz József nyugalmazott tanár, iskolaigazgató.

 

Rácz József Hódmezővásárhelyen született gazdálkodó szülők gyermekeként. Az iskola első hét osztályát tanyán végezte. 1958-ban a szegedi Tanítóképzőn kitűnő eredménnyel végezte, majd a helyi Központi Fiú Iskolában kezdett el tanítani. Az oklevél megszerzése után a Batidai Általános Iskolában tanított. 1970-ben feleségével rövid időre vidékre költözött. Lőkösházán három évig iskolaigazgató volt. Szíve visszahúzta Vásárhelyre, ahol a Kis Lajos Általános Iskolában tanított, majd igazgató lett. Tíz évig vezette az intézményt. Igazgatói munkáját feladva visszatért Batidára, ahol kilenc évig tanított egy-nyolc osztályt, hogy ne szűnjön meg az iskola a településen. A tanulólétszám folyamatosan nőtt, így lehetőség adódott az osztott, szakszerű oktatásra, Tanár úrnak köszönhetően. Nyugdíjazásáig Batidán tanított. Erről az iskoláról, és Rácz tanár úrról Friderikusz Sándor filmet készített, országosan ismertté, és elismertté téve az intézményt. Tanár úr szívügyének tartotta a tanyasi iskolák sorsát és megmentésükért dolgozott.

 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság állományába tartozó rendőrök részére, a város közbiztonsága érdekében kifejtett kiemelkedő és példamutató munka elismerésére megalapította az Év Rendőre kitüntetést. A díjra a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság vezetője tett javaslatot.

Az idei évben dr. Dani Róbert rendőr alezredes kiemelkedő feladatellátása elismeréseként érdemelte ki az Év rendőre megtisztelő címet.

Dr. Dani Róbert r. alezredes a Rendészeti Biztonsági Szolgálatánál 2004. július 1-jén kezdte hivatalos rendőri szolgálatát, mint futár. A Makói Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály Közbiztonsági Alosztály állományába 2006. szeptemberében került áthelyezésre járőrvezetőnek, ahol 2007. júliustól megbízott körzeti megbízottként, majd 2008. február közepétől a Bűnügyi Osztály Vizsgálati Alosztályán vizsgálóként látta el feladatait. A Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság Mindszenti Rendőrőrs állományában 2010. márciusban kezdte szolgálatát nyomozóként, majd a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály Őr- és Járőrszolgálati Alosztályán szolgálatirányító parancsnoknak került kinevezésre. Felsőfokú végzettségének megszerzését követően első tiszti kinevezésével előadói beosztást töltött be 2012. júliustól, majd 2012. szeptember 1. napi hatállyal került megbízásra a Körzeti Megbízotti Alosztály vezetésével. A Közrendvédelmi Osztályt 2016-2019. közötti időszakban vezette, majd a Bűnügyi Osztály vezetését kapitányságvezető-helyettes beosztásban 2020. január 1-je óta látja el.

Beosztásában feladatkörét szakmai előmenetelének megfelelően, hosszú ideje kimagasló hivatástudattal a Rendőrség iránti teljes elkötelezettséggel végzi. Munkája és hivatásszeretete alapján példaképül állítható a Rendőrkapitányság teljes személyi állománya elé.

 

 

A Közgyűlés Év Mentőse kitüntetést adományozhat az Országos Mentőszolgálat Hódmezővásárhelyi Mentőállomásának állományába tartozó mentősök részére, a betegellátás érdekében kifejtett kiemelkedő és példamutató munka elismerésére. A kitüntetésre méltónak tartott mentős személyére indoklással ellátott javaslatot a Hódmezővásárhelyi Mentőállomás vezetője tesz. Az idei éveben Borbély László szakápoló példaértékű szakmai, és emberi teljesítménye elismeréseként érdemelte ki „Az év mentőse” kitüntetést.

 

Borbély László 1993. március elsején lépett be az Országos Mentőszolgálat kötelékébe, általános asszisztensi végzettséggel, később a gyakorló mentőápoló, majd a mentőápoló képesítést is megszerezte. Hódmezővásárhely Mentőállomáson rendszeresen, úgynevezett esetkocsis szolgálatot teljesít.

Hivatásának, sokszor szabadidejét feláldozva tesz eleget. Új dolgozók belépésekor mentori feladatokat is ellát, a fiatalok szakmai segítése, beilleszkedésük a bajtársi közösségbe fontos számára.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Posztumusz Pro Urbe díjas lett Baranyai Antal

Posztumusz Pro Urbe díjas lett Baranyai Antal

A díjjal a 2021 novemberében elhunyt sportvezető, sportszervező, sportújságíró, a vásárhelyi és az országos sportéletért végzett munkásságát ismerték el.
Pro Urbe díjasok 2022

Pro Urbe díjasok 2022

Idén két Pro Urbe díjat adományozott Hódmezővásárhely közgyűlése, a városért, a város polgárainak érdekében végzett tevékenységekért.
Széchenyi Díjas lett Szenti Tibor

Széchenyi Díjas lett Szenti Tibor

Állami kitüntetéssel ismerték el a vásárhelyi néprajzkutató, író munkásságát.
Hatalmas lépéssel kerültek közelebb a legjobb nyolchoz

Hatalmas lépéssel kerültek közelebb a legjobb nyolchoz

A felsőházi rájátszás szempontjából kulcsfontosságú meccs várt a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársulira a Dunaharaszti MTK otthonában.
 
Hirdetés http://www.szegediborfesztival.hu/
Hirdetés

És ezt már olvasta?

Kitűzték a mártélyi választás időpontját
Kitűzték a mártélyi választás időpontját Dr. Putz Anita polgármester szerint, volt idő, amikor Mártélynak az uniós forrásokból 15-öd rész sem jutott, mint a szomszédos Székkutasnak.
 
Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen
Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen A Hódmezővásárhelyi Kosársuli és a szabadkai Spartak Ifjúsági Kosárlabda Klub minden versenyezni vágyó kosarast várnak Vásárhelyről és térségéből.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Végeredmény a 6. helyezés lett
Végeredmény a 6. helyezés lett A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli összesen 17 győzelemmel, 1 döntetlennel és 16 vereséggel zárta a 2021/22-es szezont az NB I/B Zöld csoportjában
 
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos A Németh László Gimnázium 9. osztályos diákja, amellett, hogy kitűnő tanuló, eddigi sportolói pályafutása során már több érmes helyezést is elért.
 
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon Harminckilenc egyesület küzdött meg az érmekért a Sport XXI. Aquatlon Országos Bajnokságon. A vásárhelyi HÓD-TRI és ÖTTUSA csapata érmeket is szerzett.
 
Fókuszban az agrárium
Fókuszban az agrárium Az agrárátárca a korábiakhoz képest négy és félszer többet szeretne gazdaságfejlesztésre, kétszer annyit zöldítésre, másfélszer annyit tudásátadásra és generációváltásra fordítani.