KözéletPosztumusz Pro Urbe díjas lett Baranyai Antal

2022. március 15., kedd
 
Posztumusz Pro Urbe díjas lett Baranyai Antal

A Közgyűlés posztumusz Pro Urbe kitüntetésben részesítette Baranyai Antal sportvezetőt, sportszervezőt, sportújságírót a vásárhelyi, valamint az országos sportéletért, legfőképpen a fogathajtósportért végzett munkássága elismeréseként.

 

 

 

 

 

Baranyai Antal 1948. május 13-án született Hódmezővásárhelyen, tősgyerekes vásárhelyi gyermekként nőtt fel a tabáni, és a csúcsi városrészben.

 

Főiskolai diplomát a Testnevelési Főiskolán szerzett. Több sportegyesület tevékenységében vett részt.  Olyan neves testnevelő tanárok és edzők mellett sportolt mint Nagynémedi László, Szabó János, Nagyillés Mihály, Sós Imre, Temesvári Gyula. Labdarugásban, tájékozódási futásban, atlétikában, és postagalambsportban egyaránt jeleskedett.

A városban és a megyében elsőként szerzett I. osztályú minősítést tájékozódási futó sportágban, II. osztályú atlétaként, II. osztályú labdarúgóként, valamint postagalambsportban elért eredményeivel vált neve ismerté országszerte.

Hódmezővásárhelyen és Csongrád megyében a tájékozódási futó sportág történetében elsőként ért el I. osztályú minősítést.  

14 évesen lépett be a hódmezővásárhelyi Postagalbsport Egyesületbe, amelynek 1963 óta megszakítás nélkül haláláig tagja volt.

Sportvezetőként, és sportszervezőként egyaránt letette névjegyét a vásárhelyi sportéletben.

Több sportklub elnökségi tagja, elnöke volt. Sportvezetőként városi, megyei, országos tömegsportrendezvényeket szervezett. Az ország első triatlon versenyének szervezése is az ő nevéhez kötődik.

Olimpiai, világ- és európa bajnok sportolók, sportvezetők vásárhelyi látogatásának, programjának megvalósítója volt. Alapítója, első elnöke a „Czuczi Roland Alapítványnak”, amely sok nagysikerű sportrendezvény életre hívója volt.

Szabó Ernő sporttörténésszel, és Török Sándor testnevelő tanár, úszó, vízilabda szakedzővel több nagysikerű kiállítás szervezője volt. Több könyv, kiadvány szerzője, szerkesztője, előkészítője.

Sportújságírói diplomája megszerzését követően  - 1976 –tól az MTI, a Nemzeti Sport, a megyei, és helyi napi, heti lapok, sportrovatának tudósítója, a Tájékozódási Futás, a Postagalambsport, a Lovasélet, Lovasnemzet, Lovasfutár szakmai újságok szerkesztője, rovatvezetője, lapok külső munkatársa.  Több rádió, televízió, többek között a vásárhelyi Városi Televízió első sportszerkesztője volt.

1989-től a lovassport legeredményesebb szakágának a fogathajtó sportnak a sajtófőnöke. Az elmúlt három évtizedben 8 világbajnokságot kísért nyomon, tollal, szóval és fotómasinájával. Négy hazai rendezésű fogathajtó világbajnokság előkészítő és lebonyolító munkálataiban kapott megbízatást.

Huszonegy éven keresztül volt szerkesztője a nagysikerű Fogathajtó Kalendáriumnak.

Tagja volt a Magyar Sportújságíró Szövetségnek.

Több kitüntetéssel és elismeréssel ismerték el munkásságát. A 70. születésnapjához kapcsolodóan – életpályája elismeréséül a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta 2018-ban.

 

2021 novemberében hunyt el 73 éves korában.

 

A kitüntetést Baranyai Antal özvegye, Baranyainé Kovács Ágnes vette át.
 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Pro Urbe díjasok 2022

Pro Urbe díjasok 2022

Idén két Pro Urbe díjat adományozott Hódmezővásárhely közgyűlése, a városért, a város polgárainak érdekében végzett tevékenységekért.
Széchenyi Díjas lett Szenti Tibor

Széchenyi Díjas lett Szenti Tibor

Állami kitüntetéssel ismerték el a vásárhelyi néprajzkutató, író munkásságát.
Vásárhelyi tűzoltó kapott állami elismerést

Vásárhelyi tűzoltó kapott állami elismerést

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulójának tiszteletére rendezett tárcaünnepségen vehettek át köztársasági elnöki, illetve miniszteri elismerést, előléptetést.
Hatalmas lépéssel kerültek közelebb a legjobb nyolchoz

Hatalmas lépéssel kerültek közelebb a legjobb nyolchoz

A felsőházi rájátszás szempontjából kulcsfontosságú meccs várt a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársulira a Dunaharaszti MTK otthonában.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.
 
Máté Taekwondo sikerek az OB-n
Máté Taekwondo sikerek az OB-n A Dunaharaszti Sportcsarnok adott otthont a Taekwondo Országos Bajnokságnak. 26 egyesület közel négyszáz versenyzője lépett pástra.