KözéletPosztumusz Pro Urbe díjas lett Baranyai Antal

2022. március 15., kedd
 
Posztumusz Pro Urbe díjas lett Baranyai Antal

A Közgyűlés posztumusz Pro Urbe kitüntetésben részesítette Baranyai Antal sportvezetőt, sportszervezőt, sportújságírót a vásárhelyi, valamint az országos sportéletért, legfőképpen a fogathajtósportért végzett munkássága elismeréseként.

 

 

 

 

 

Baranyai Antal 1948. május 13-án született Hódmezővásárhelyen, tősgyerekes vásárhelyi gyermekként nőtt fel a tabáni, és a csúcsi városrészben.

 

Főiskolai diplomát a Testnevelési Főiskolán szerzett. Több sportegyesület tevékenységében vett részt.  Olyan neves testnevelő tanárok és edzők mellett sportolt mint Nagynémedi László, Szabó János, Nagyillés Mihály, Sós Imre, Temesvári Gyula. Labdarugásban, tájékozódási futásban, atlétikában, és postagalambsportban egyaránt jeleskedett.

A városban és a megyében elsőként szerzett I. osztályú minősítést tájékozódási futó sportágban, II. osztályú atlétaként, II. osztályú labdarúgóként, valamint postagalambsportban elért eredményeivel vált neve ismerté országszerte.

Hódmezővásárhelyen és Csongrád megyében a tájékozódási futó sportág történetében elsőként ért el I. osztályú minősítést.  

14 évesen lépett be a hódmezővásárhelyi Postagalbsport Egyesületbe, amelynek 1963 óta megszakítás nélkül haláláig tagja volt.

Sportvezetőként, és sportszervezőként egyaránt letette névjegyét a vásárhelyi sportéletben.

Több sportklub elnökségi tagja, elnöke volt. Sportvezetőként városi, megyei, országos tömegsportrendezvényeket szervezett. Az ország első triatlon versenyének szervezése is az ő nevéhez kötődik.

Olimpiai, világ- és európa bajnok sportolók, sportvezetők vásárhelyi látogatásának, programjának megvalósítója volt. Alapítója, első elnöke a „Czuczi Roland Alapítványnak”, amely sok nagysikerű sportrendezvény életre hívója volt.

Szabó Ernő sporttörténésszel, és Török Sándor testnevelő tanár, úszó, vízilabda szakedzővel több nagysikerű kiállítás szervezője volt. Több könyv, kiadvány szerzője, szerkesztője, előkészítője.

Sportújságírói diplomája megszerzését követően  - 1976 –tól az MTI, a Nemzeti Sport, a megyei, és helyi napi, heti lapok, sportrovatának tudósítója, a Tájékozódási Futás, a Postagalambsport, a Lovasélet, Lovasnemzet, Lovasfutár szakmai újságok szerkesztője, rovatvezetője, lapok külső munkatársa.  Több rádió, televízió, többek között a vásárhelyi Városi Televízió első sportszerkesztője volt.

1989-től a lovassport legeredményesebb szakágának a fogathajtó sportnak a sajtófőnöke. Az elmúlt három évtizedben 8 világbajnokságot kísért nyomon, tollal, szóval és fotómasinájával. Négy hazai rendezésű fogathajtó világbajnokság előkészítő és lebonyolító munkálataiban kapott megbízatást.

Huszonegy éven keresztül volt szerkesztője a nagysikerű Fogathajtó Kalendáriumnak.

Tagja volt a Magyar Sportújságíró Szövetségnek.

Több kitüntetéssel és elismeréssel ismerték el munkásságát. A 70. születésnapjához kapcsolodóan – életpályája elismeréséül a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta 2018-ban.

 

2021 novemberében hunyt el 73 éves korában.

 

A kitüntetést Baranyai Antal özvegye, Baranyainé Kovács Ágnes vette át.
 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Pro Urbe díjasok 2022

Pro Urbe díjasok 2022

Idén két Pro Urbe díjat adományozott Hódmezővásárhely közgyűlése, a városért, a város polgárainak érdekében végzett tevékenységekért.
Széchenyi Díjas lett Szenti Tibor

Széchenyi Díjas lett Szenti Tibor

Állami kitüntetéssel ismerték el a vásárhelyi néprajzkutató, író munkásságát.
Vásárhelyi tűzoltó kapott állami elismerést

Vásárhelyi tűzoltó kapott állami elismerést

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulójának tiszteletére rendezett tárcaünnepségen vehettek át köztársasági elnöki, illetve miniszteri elismerést, előléptetést.
Hatalmas lépéssel kerültek közelebb a legjobb nyolchoz

Hatalmas lépéssel kerültek közelebb a legjobb nyolchoz

A felsőházi rájátszás szempontjából kulcsfontosságú meccs várt a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársulira a Dunaharaszti MTK otthonában.
 

És ezt már olvasta?

A hőség veszélyei
A hőség veszélyei A tartós hőségnek sokszor van szerepe a balesetek létrejöttében és a hőártalmak kialakulásában, ezért van néhány kiemelten fontos szabály.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 25. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Következik a Pál utcai Óvoda
Következik a Pál utcai Óvoda Az idén immár 276 éves Villeroy&Boch cég támogatásával újabb óvodai mosdó alakul át Vásárhelyen.
 
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán Az új BMX pályával Vásárhely ismét bekerült a sportág országos vérkeringésébe. A BMX Racing Kupa harmadik fordulójával avatták fel.
 
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés Hódmezővásárhely Közszolgálatáért kitüntetést adtak át, valamint Hódmezővásárhely Egészségügyéért elismerést öten kaptak idén.
 
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott A Közgyűlés határozata alapján munkássága elismeréseként részesült a díjban, amelyet a Városháza dísztermében adtak át..