KözéletÚjabb missziót teljesítettek a vásárhelyi katonák

2021. február 15., hétfő
 
Újabb missziót teljesítettek a vásárhelyi katonák

A napokban hazaérkezett Afganisztánból az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljának katonáiból álló kontingens.

 

 

 

 

 

 

A közel fél éves misszió ideje alatt a Biztosító Szakasz Nyugat-Afganisztánban, Herat tartományban, a Többnemzeti Szárazföldi Kötelék részeként naponta változó, nagy rugalmasságot és komoly koncentrációt követelő feladatrendszerben tevékenykedett. A kötelék egy olasz-magyar-szlovén harccsoport.

 

A misszió végén Kövesi Dávid százados, a kontingens parancsnoka elmondta, hogy hatalmas kihívást jelentett számukra úgy megérkezni a „Camp Arena” elnevezésű táborba, hogy elöttük Heratban ilyen jellegű feladatokban még egy magyar katona sem vett részt.

 

A műveleti területen a folyamatos változás a hétköznapok része, ezért a Hódmezővásárhelyen megtartott felkészülési időszakban a szélesebb kört felölelő feladatrendszerre fókuszálva képezték ki az önként jelentkezőket. Ez az előrelátás nagyban megtérült, mert a szakaszt a legkülönfélébb feladatokba vonták be, amely kiemelt fizikai és mentális leterheltséggel járt.A szolgálati rend egy jelentős része 24 órás volt, 6 órás váltásokban, ami iszonyú kemény tempót jelentett.

 

„A több helyszínen, különböző veszélyességi szintű feladatokban történő személykísérés, őrzés-védelem, gépjármű átvizsgálás, az Afgán Hadsereg katonáival és amerikaiakkal való együttműködés komplex, naponta új kihívásokat jelentő követelményrendszert állított elénk, aminek – büszkén állíthatom – teljes mértékben sikerült megfelelnünk” – mondta Kövesi százados.

 

Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a nemzetközi kötelékben nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréséül Alberto Vezzoli dandártábornok, a Nyugati Kiképző, Tanácsadó és Támogató Parancsnokság parancsnoka emlékkeresztet adományozott Kövesi századosnak. Az olasz elismerés mellett a misszió végén az összes együttműködő nemzet, az amerikai, az albán, és a román katonák is elismerésüket fejezték ki a magyarok tevékenységével kapcsolatban.

A magyar kontingensben a tapasztalt, több missziót, Irakot és Afganisztánt is megjárt katonák ugyanúgy képviseltették magukat, mint az „újoncok”. A kiválasztáskor nem volt feltétel a korábbi missziós tapasztalat, így ha kevesen is, de voltak, akiknek ez volt az első kiküldetésük, ők meg is kapták a „Non-Article 5” NATO medált.

 

A szakasz parancsnoka T. Zoltán Róbert főtörzsőrmestert és B. Dóra őrvezetőt külön elismerésben is részesítette, mert mindketten kiemelkedő színvonalon, a legrosszabb napokon is példamutatóan helytállva látták el feladataikat, így méltó módon képviselték a Magyar Honvédséget.

 

A kontingenst a kecskeméti katonai repülőtéren Balogh Attila őrnagy, a 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj törzsfőnöke fogadta.

 
 
VH-MH sajtó
 

Olvassa el ezt is!

Helyreáll a vonatközlekedés

Helyreáll a vonatközlekedés

Az elhúzódó felújítás miatt, a többszöri időpont változás után, hamarosan indul a Szeged - Hódmezővásárhely - Békéscsaba közötti vasúti közlekedés. Nézze meg a menetrendet!
Magabiztos kettős győzelem Gyulán

Magabiztos kettős győzelem Gyulán

A HLKC NB II-es felnőtt és a III. osztályban szereplő ifjúsági csapatnak az őszhöz képest megerősödött gyulai csapatokat sikerült magabiztosan legyőzni!
Gyulai Józsefre emlékezünk

Gyulai Józsefre emlékezünk

„Apámra gondolva; tisztán emlékszem még ma is, ahogyan a konyhalámpa alá tartott pingpong labdával magyarázza az ötévesnek a Föld keringését..."
Hová lett februárból két nap?

Hová lett februárból két nap?

Évente egyszer feltehetjük a kérdést, kinek köszönhető, hogy a február hónap lerövidült? A válaszért a Római Birodalomba kell visszamenni.
 

És ezt már olvasta?

Kettős győzelem a nyugati végeken
Kettős győzelem a nyugati végeken Győzni ment Sopronba a Kosársuli, de ezért kőkeményen meg kellett dolgozniuk. Talán a rutinjuk és a hosszabb kispaduk döntött.
 
Új trend a dupla menetrend
Új trend a dupla menetrend Két hétig mindenki számára ingyenesek az új helyi buszjáratok Hódmezővásárhelyen. A Volánbusz változatlanul üzemelteti a helyi járatait.
 
Könnyes szemmel rabolt
Könnyes szemmel rabolt A vádlott a lakás- és helyiséggazdálkodási csoportot vezette a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalban. Kilenc évet kért az ügyész a két fegyveres rablásért.
 
Diákok Őszi Tárlata 2020-21- Díjazottak
Diákok Őszi Tárlata 2020-21- Díjazottak Az online térben megrendezett Diákok Őszi Tárlatára különösen magas volt az érdeklődés az általános iskola alsó tagozatos diákjai és a középiskolások körében. Díjazottak névsora.
 
Régészek a nyomvonalon
Régészek a nyomvonalon A Tornyai János Múzeum régészeinek eredményei újabb apróbb mozaikokkal gazdagították a Hódmezővásárhely múltjáról alkotott ismereteket.
 
Gazdálkodj okosan 2021.
Gazdálkodj okosan 2021. 15 milliárd forintos főösszegű költségvetésből gazdálkodik idén az önkormányzat. Elhangzott az is, hogy számos fölösleges kiadást tartalmaz a költségvetés.
 
Ásó kapa és nagyharang
Ásó kapa és nagyharang A házasságkötés tematikájában indított gyűjtést a Tornyai János Múzeum, a 20. századtól kezdődően napjainkig várják az ifjú párok legnagyobb napjának tárgyi emlékeit.