KözéletTóth Sándorra emlékeztek Aradon

2019. december 26., csütörtök
 
Tóth Sándorra emlékeztek Aradon

Dr. Márki-Zay Péter polgármester és dr. Berényi Károly alpolgármester, valamint Tóth Sándor özvegye, Nóra asszony utazott Aradra december 23-án, hogy a helyszínen emlékezzenek a mártírhalált halt vásárhelyi gépkocsivezetőre.

 

 

 

 

 

 


 

Harmincadszor gyűltek össze Tóth Sándor aradi Maros-parti kopjafájánál az emlékezők, bár első alkalommal nem december 23-án, hanem 1990 tavaszán, amikor a székelyudvarhelyiek jóvoltából a két faragott kopjafa egyikét Aradon felállították. A kopjafa párja a hódmezővásáhelyi temetőbe került.

Mint emlékezetes, Tóth Sándor hódmezővásárhelyi gépkocsivezető 1989. december 22-én segélyekkel megrakott teherautójával és két kísérőjével Temesvárra indult, de Aradon azt tanácsolták neki, hogy maradjon itt, Temesvárra az út veszélyes. Akkor, immáron a diktátor futása után, valóban erősen lőttek. Az ott maradás azonban végzetesnek bizonyult számára: a várhíd közelében, a teherautójában halálos lövéseket kapott december 23. hajnalban.


A megemlékezésen idén, a szemerkélő eső dacára is sokan vettek részt, főleg a hivatalosságok közül. Timotei Seviciu aradi ortodox érsek és Király Árpád római katolikus főesperes az állandó jelenlévők közé tartoznak ugyanúgy, mint az aradi ’89-es forradalmárok csoportjai vagy Valeintin Vocilă, az aradi forradalmárok egykori vezéregyénisége. Most azonban Arad város prefektusa is tiszteletét tette, de nagyon sok katona, katonatiszt és rendőr is részt vett az ünnepségen

A megemlékezést Bognár Levente aradi alpolgármester nyitotta meg román és magyar nyelvű beszédével. Arad alpolgármestere, Ionel Bulbuc, Hódmezővásárhely polgármestere, Dr. Márki-Zay Péter és alpolgármestere dr. Berényi Károly, valamint Valentin Voicilă a romániai forradalom összefüggéseibe helyezve beszélt Tóth Sándor hősiességéről és helytállásáról, s valamennyien kiemelték a román–magyar egyetértés, összefogás szükségességét.
Az ünnepség koszorúzással zárult.

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

A román forradalom vásárhelyi áldozata

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Derűre ború - borúra derű - Agrometeorológia

Derűre ború - borúra derű - Agrometeorológia

Hiányzik a hideg és a hó a földekről. A talaj felszín közeli rétege országszerte vizes, sáros, Békés megye és Szeged környékének kivételével túltelített.
Tízenöt éve ment el örökre a színészóriás

Tízenöt éve ment el örökre a színészóriás

Bessenyei Ferenc: Nagyon akartam tudni ezt a világot. Mert ahonnan jöttem, ott nem lehetett a világot megismerni. Ahova pedig bementem, a színházba, ott ki volt tárva a világ.
Még nincs tervben a Honvédelmi Sportközpont

Még nincs tervben a Honvédelmi Sportközpont

Öt városban kezdhetik el az építkezést. Első körben többek között Hódmezővásárhely is kapott volna lőteret, a Kiserdő sor környékén.
Paci lesz a nyereményből

Paci lesz a nyereményből

Az énekes szólisták és énekegyüttesek között a Szejke Barka Testvérpár lett a kategória győztese. A nyeremény egy részéből egy lovat szeretnének venni.
 

És ezt már olvasta?

A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?
A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére? A rendkívüli közgyűlésen döntés született az új könyvtár helyszínéről. A kormány irányába történő kommunikációs technikán lehetne javítani.
 
Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez
Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez A magyar kultúra napján Múzeumőr címmel nyílt meg a Tornyai János Múzeumban a közgyűjtemény első vezetőjének emléket állító kiállítás. Képekkel.
 
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői Hódmezővásárhely lakóit 2018-ban mélyen megrázta az idős szülőket meggyilkoló nő és élettárásának brutalitása és kegyetlensége. Videó a helyszínről és az elfogásról.
 
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt Szeged Város Önkormányzatának vezetése a Magyar Kultúra Napja alkalmából kiemelkedő fotóművészeti tevékenységét kitüntetéssel ismerte el.
 
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.
 
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum A Kiss Lajos néprajzkutató munkásságát bemutató tárlatot a megnyitó előtti napon sajtóbejáráson ismerhették meg a médiumok munkatársai. Képekkel.
 
Az ezerarcú Mártély
Az ezerarcú Mártély Varga András téli mártélyi fotóit nézegetve, felsejlik a fotós jövőbeni újabb kiállítása, amelynek „anyagából” most a Vásárhelyi Hírek olvasói be/rápillantást nyerhetnek.