Kultúra, oktatásTörténetíró egyházfira emlékeznek

2024. február 3., szombat
 
Történetíró egyházfira emlékeznek

Emlékévvel tisztelegnek a száz éve elhunyt Szeremlei Sámuel református lelkész és történész előtt Hódmezővásárhelyen.

 

 

 

 

 

Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze az emlékév programját bemutató pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, a hódmezővásárhelyi református közösség 1549-től számítja történetét. A városban szolgáló lelkészek közül kettőt fontos kiemelni: Szőnyi Benjámint, aki az 1700-as években az ótemplom, és Szeremlei Sámuelt, aki a 19-20. század fordulóján az újtemplomi gyülekezet lelkipásztora volt.

 

A város református egyházközségei a hódmezővásárhelyi közgyűjteményekkel és a Szeremlei Társasággal együttműködve emlékévet szerveznek Szeremlei Sámuel halálának centenáriuma alkalmából. A rendezvénysorozat vasárnap délután nyitó istentisztelettel kezdődik, melyen Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdet igét - közölte a lelkész.

 

Major Istvánné, az újtemplomi gyülekezett lelkipásztora hangsúlyozta, Szeremlei Sámuel munkássága meghatározó volt a közösség vásárhelyi identitásának, reformátusságának megőrzése szempontjából. Az emlékév egyik célja, hogy a lelkész, történész munkásságát közelebb hozzák a fiatalabb korosztályokhoz.

 

Nagy Gyöngyi történész, a Szeremlei Társaság elnöke kifejtette, Szeremlei Sámuel a modern magyar történetírás egyik úttörője volt, akinek kötetei ma is levehetők a polcról, hiszen munkái időtállóak. Nevét Hódmezővásárhelyen egy utca és egy óvoda is viseli.

 

A lelkész, helytörténeti és egyházi író sokrétű munkásságát tudományos, ismeretterjesztő, pedagógiai eseményekkel, kiállításokkal mutatják be a következő hónapokban. A tanulóifjúságnak februárban rajzversenyt hirdetnek, a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskolában és a Bethlen István Református Gimnáziumban rendhagyó tanórákat tartanak, az év során többször is helytörténeti sétákat szerveznek. Májusban konferenciával, az év második felében kiállítással emlékeznek Szeremlei Sámuelre, és a tervek szerint egy tudományos kötet is megjelenik. A programokat záró istentiszteletet pedig november 20-án, a lelkipásztor halálának évfordulóján tartják - tudatta az elnök.

 

Szeremlei Sámuel 1837-ben született a Borsod vármegyei Gelejen. A gimnáziumot Miskolcon, a teológiát Debrecenben végezte. Lelkészi hivatását Hajdúböszörményben kezdte, majd 1861-től Makón, 1864-től Hódmezővásárhelyen káplánként szolgált. Hamarosan külföldi tanulmányútra indult, visszatérve pedig Bihardiószegre került lelkészként. 1871-ben tér vissza Hódmezővásárhelyre, ahol aztán 87 évesen bekövetkeztetett haláláig élt. A református egyházban több választott tisztséget betöltött, és irodalmi, valamint tudományos munkásságát is elismerték: a Magyar Tudományos Akadémia 1909-ben választotta levelező tagjává.

A kiegyezés évében, 1867-ben két nagyszabású történeti munkája is a megjelent az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról, majd öt kötetben dolgozta föl választott városa történetét. Könyve jelent meg a helyi református templomok építéséről és a közösség történetéről. Egyházi hivatása és tudományos munkássága mellett újságírással is foglalkozott.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Még tart a vizsgálat

Még tart a vizsgálat

Körülbelül 8,5 kilós annak a dámszarvasnak az agancsa, amelyet - egy megállapodást megszegve - Földeák közelében ejtett el a Hódagro Zrt Vadásztársaság elnöke.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

2024. 6. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Ezüstérmesek lettek a vásárhelyi junior tőrözői

Ezüstérmesek lettek a vásárhelyi junior tőrözői

A Csomorkány SE junior női tőrözői a dobogó második fokára állhattak a Budapesten rendezett Junior Országos Bajnokságon.
A csúcskategóriás harcjárművek vezetőit oktatják Vásárhelyen

A csúcskategóriás harcjárművek vezetőit oktatják Vásárhelyen

Megkezdődött a Lynx gyalogsági harcjárművet vezető személyek szakkiképzése a laktanyában.
 

És ezt már olvasta?

Bűnbandát számolt fel a rendőrség
Bűnbandát számolt fel a rendőrség Egy négytagú vásárhelyi banda éveken át kényszeríett prostitúcióra nőket. Egy kávézót is üzemeltetett. Egy idős férfit ház körüli munkákra kényszerítették.
 
Idén két újabb név került a dicsőség falra
Idén két újabb név került a dicsőség falra A sokéves hagyományt folytatva idén Czuprák László Ákos  és Enyedi Sándor neve került fel a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfalára.
 
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024 Február 29-én délután a város legkiválóbb jó tanulóit, jó sportolóit díjazták, de díjazták az év csapatait, edzőjét és testnevelőjét is. A díjazottak névsorával.
 
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat A darvasszéki római kori kincsleletet ismertető előadással zárult a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek idén téli, régészeti sorozata február 28-án.
 
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik. A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult sportoló most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról.
 
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik A világ szinte minden országa aláírta, a március 3-án 51 éves 'Washingtoni egyezményt'. Mindenkinek érdeke a betartása.
 
Vásárhelyen is kedvelik őket
Vásárhelyen is kedvelik őket Találós kérdés: hány tonnára rúg a hazai fülesbagoly populáció által megevett egér- és pocokmennyiség össztömege? Meglepő a végeredmény.