BulvárMég tart a vizsgálat

2024. február 2., péntek
 
Még tart a vizsgálat

Körülbelül 8,5 kilós annak a dámszarvasnak az agancsa, amelyet Földeák közelében ejtett el Szabó Lajos, a Hódagro Zrt. vezérigazgatója.

 

 

(Képünk illusztráció)

 

 

A súly meghatározása egyúttal az adott vad értékét is jelzi, hiszen sok országhoz hasonlóan, Magyarországnak is évtizedek óta hatalmas bevétele van a külföldiek vadásztatásából. Vagyis ennek a kilőtt bikának trófeája, a súlya alapján több millió forintban határozható meg. Jelen esetben azonban nem a forint értéke, hanem az eszmei értéke miatt lett az ügyből országos hír.

A Návay Kornél Vadásztársaság által (felügyelt) etetett hétéves dámszarvas genetikai tulajdonságainak átadását minél tovább elősegítendő, megállapodtak a Vásárhely környékén területtel rendelkező vadásztársaságok, hogy nem szabad kilőni, akkor sem, ha a bika áttéved az egyik területről a másikra.

Ezt a megállapodást szegte meg Szabó Lajos a Hódagro Vadásztásrsaság elnökeként. Neki a Vadászati Törvényben foglaltakkal is tisztában kellett lennie, miszerint úgynevezett érett dámbika kilövése csak évente október 1. – november 30-a között engedélyezett. Ha azonban nem „érett”, akkor október 1. – február utolsó napja között vadászható. A Csongrád-Csanád Vármegyei Vadászkamara etikai vizsgálatot kezdeményezett.

Hogy az etikai vétség, vagyis a vadásztársaságok közötti megállapodás megszegése mellett lesz-e az ügynek jogi következménye, azt az Országos Trófeabíráló Bizottság vizsgálata döntheti el, amely jelenleg vizsgálja a lelőtt dámbika agancsa/trófeája érettségét, vagy nem érettségét.

 

Körülbelül 100 évvel ezelőtt Földeák környékére betelepítettek néhány dámszarvast, így – a Dél alföldi táj vadvilágába nem igazán tartozó – vad, egy kisebb állománya él ma is ezen a területen.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A csúcskategóriás harcjárművek vezetőit oktatják Vásárhelyen

A csúcskategóriás harcjárművek vezetőit oktatják Vásárhelyen

Megkezdődött a Lynx gyalogsági harcjárművet vezető személyek szakkiképzése a laktanyában.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

2024. 6. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Száz éve hunyt el Szeremlei Sámuel

Száz éve hunyt el Szeremlei Sámuel

A vásárhelyi ó- és újtemplomi egyházközséggel, illetve a város levéltárával és múzeumával közös rendezvénysorozatot szerveznek idén.
Ezüstérmesek lettek a vásárhelyi junior tőrözői

Ezüstérmesek lettek a vásárhelyi junior tőrözői

A Csomorkány SE junior női tőrözői a dobogó második fokára állhattak a Budapesten rendezett Junior Országos Bajnokságon.
 

És ezt már olvasta?

Bűnbandát számolt fel a rendőrség
Bűnbandát számolt fel a rendőrség Egy négytagú vásárhelyi banda éveken át kényszeríett prostitúcióra nőket. Egy kávézót is üzemeltetett. Egy idős férfit ház körüli munkákra kényszerítették.
 
Idén két újabb név került a dicsőség falra
Idén két újabb név került a dicsőség falra A sokéves hagyományt folytatva idén Czuprák László Ákos  és Enyedi Sándor neve került fel a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfalára.
 
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024 Február 29-én délután a város legkiválóbb jó tanulóit, jó sportolóit díjazták, de díjazták az év csapatait, edzőjét és testnevelőjét is. A díjazottak névsorával.
 
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat A darvasszéki római kori kincsleletet ismertető előadással zárult a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek idén téli, régészeti sorozata február 28-án.
 
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik. A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult sportoló most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról.
 
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik A világ szinte minden országa aláírta, a március 3-án 51 éves 'Washingtoni egyezményt'. Mindenkinek érdeke a betartása.
 
Vásárhelyen is kedvelik őket
Vásárhelyen is kedvelik őket Találós kérdés: hány tonnára rúg a hazai fülesbagoly populáció által megevett egér- és pocokmennyiség össztömege? Meglepő a végeredmény.