MozaikTél utáni tragikus füstölgés

2022. május 8., vasárnap
 
Tél utáni tragikus füstölgés

Ez a tél sem volt kivétel. Arányaiban Hódmezővásárhely is hozzájárul ahhoz, hogy majdnem annyian halnak meg nálunk évente a légszennyezők miatt, mint Kínában.

 

 

 

 


Magyarországon ­lakosságarányosan közel annyian halnak meg a légszennyezők és az ózon miatt, mint a hírhedten szennyezett levegőjű Kínában – erről közölt kutatást a ­Forbes magazin. Ezzel hazánk az igen aggasztó második helyen áll.

A legtöbb megbetegedést és halált a szálló pornak nevezett apró részecskék okozzák. A Forbesban megjelent, korábbi ­OECD-adatokból számított szám semmiképpen sem alulbecsült: az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint Magyarországon egyedül a szállópor-szennyezés miatt 12 800 ember hal meg évente.

 

A Forbes összeállítása szerint Magyarország az utóbbi esztendőkben felzárkózott a hírhedten szennyezett levegőjű Kínához: egymillió lakosra számítva majdnem annyian halnak meg nálunk évente a légszennyezők és az ózon miatt, mint a nagyrészt ma is szénnel energiát termelő, télen hónapokra szmogba burkolózó ázsiai országban. A cikk alapján a légszennyezés a negyedik legmagasabb kockázatú halálok a világon, többek között a szívbetegségek, a stroke, a tüdőrák, a bronchitis és más súlyos betegségek kialakulásához járul hozzá.

Van még egy ok, ami ront a statisztikán: ugyanis Magyarország egy geo­lógiai teknőben fekszik, és ez a földrajzi körülmény kedvez a szennyező anyagok feldúsulásának.

Az utóbbi években romló gazdasági helyzet miatt sokan tértek át szilárd tüzelésre, ami a téli hónapokban a legfőbb szennyezőforrás a településeken.

 

Ez alól Hódmezővásárhely sem kivétel. Tegyük hozzá, az idei télen a kijárási tilalom hatására, talán kevesebb kéményfüst értea lakosságot.

Az sem vigasztalhatja a vásárhelyieket, hogy kevés a - szennyező anyagokat kéményeiből okádó - ipari üzem, ugyanis évtizedek óta a téli hónapokban a családi házak kéményeiből már-már elviselhetetlen bűzös füst teríti be esténként a várost.

 

A szakemberek szerint ennek több oka is van: a hibás tüzelési szokások, az elavult tüzelőberendezések és a nem megfelelő tüzelőanyag. Ez utóbbi esetben a műanyagot, gumit, ragasztott pozdorját, ruhát és még ki tudja mi mindent eltüzelők nem gondolnak arra, hogy - nem is túlzás - halálra mérgezik saját magukat és a környezetükben élőket.

 

Hiába a feljelentés, mert sem a hatóság, sem az önkormányzatok nem sokat tehetnek, nincs apparátus a kivizsgálásra, aminek egyik bizonyítéka pedig, mire bármiféle vizsgálat elindulhatna - bizony - elszáll. Szó szerint! Marad tehát a riasztó statisztika, évente egy közepes méretű településnyi halálos áldozat. Ebben akár arányosan Vásárhely is benne lehet!

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Országos Taekwondo Diákbajnokság és Engrich Mariann Emlékverseny

Országos Taekwondo Diákbajnokság és Engrich Mariann Emlékverseny

A Máté Taekwondo Sportegyesület számára évek óta "sikervárosnak" számít Nagykáta. Idén is 16 dobogós helyezéssel tértek haza.
Nagyszerű táncsiker Zágrábban

Nagyszerű táncsiker Zágrábban

Európa egyik legjelentősebb eseménye a horvátországi versenytánc-bajnokság, amelyen részt vett a hódmezővásárhelyi Komplex Dance Studio. Képekkel.
 Eljött ideje a békesség helyreállításának

Eljött ideje a békesség helyreállításának

Lázár János térségi országgyűlési képviselő és Márki-Zay Péter polgármester egyaránt azt hangoztatta, hogy a városért kíván dolgozni.
Megvan a háromnapos kiállítás idei dátuma

Megvan a háromnapos kiállítás idei dátuma

Ősszel rendezik meg az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda napokat, valamint lesz Juhásztalálkozó is.
 
Hirdetés http://www.szegediborfesztival.hu/
Hirdetés

És ezt már olvasta?

Kitűzték a mártélyi választás időpontját
Kitűzték a mártélyi választás időpontját Dr. Putz Anita polgármester szerint, volt idő, amikor Mártélynak az uniós forrásokból 15-öd rész sem jutott, mint a szomszédos Székkutasnak.
 
Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen
Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen A Hódmezővásárhelyi Kosársuli és a szabadkai Spartak Ifjúsági Kosárlabda Klub minden versenyezni vágyó kosarast várnak Vásárhelyről és térségéből.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Végeredmény a 6. helyezés lett
Végeredmény a 6. helyezés lett A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli összesen 17 győzelemmel, 1 döntetlennel és 16 vereséggel zárta a 2021/22-es szezont az NB I/B Zöld csoportjában
 
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos A Németh László Gimnázium 9. osztályos diákja, amellett, hogy kitűnő tanuló, eddigi sportolói pályafutása során már több érmes helyezést is elért.
 
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon Harminckilenc egyesület küzdött meg az érmekért a Sport XXI. Aquatlon Országos Bajnokságon. A vásárhelyi HÓD-TRI és ÖTTUSA csapata érmeket is szerzett.
 
Fókuszban az agrárium
Fókuszban az agrárium Az agrárátárca a korábiakhoz képest négy és félszer többet szeretne gazdaságfejlesztésre, kétszer annyit zöldítésre, másfélszer annyit tudásátadásra és generációváltásra fordítani.