MozaikTél utáni tragikus füstölgés

2022. május 8., vasárnap
 
Tél utáni tragikus füstölgés

Ez a tél sem volt kivétel. Arányaiban Hódmezővásárhely is hozzájárul ahhoz, hogy majdnem annyian halnak meg nálunk évente a légszennyezők miatt, mint Kínában.

 

 

 

 


Magyarországon ­lakosságarányosan közel annyian halnak meg a légszennyezők és az ózon miatt, mint a hírhedten szennyezett levegőjű Kínában – erről közölt kutatást a ­Forbes magazin. Ezzel hazánk az igen aggasztó második helyen áll.

A legtöbb megbetegedést és halált a szálló pornak nevezett apró részecskék okozzák. A Forbesban megjelent, korábbi ­OECD-adatokból számított szám semmiképpen sem alulbecsült: az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint Magyarországon egyedül a szállópor-szennyezés miatt 12 800 ember hal meg évente.

 

A Forbes összeállítása szerint Magyarország az utóbbi esztendőkben felzárkózott a hírhedten szennyezett levegőjű Kínához: egymillió lakosra számítva majdnem annyian halnak meg nálunk évente a légszennyezők és az ózon miatt, mint a nagyrészt ma is szénnel energiát termelő, télen hónapokra szmogba burkolózó ázsiai országban. A cikk alapján a légszennyezés a negyedik legmagasabb kockázatú halálok a világon, többek között a szívbetegségek, a stroke, a tüdőrák, a bronchitis és más súlyos betegségek kialakulásához járul hozzá.

Van még egy ok, ami ront a statisztikán: ugyanis Magyarország egy geo­lógiai teknőben fekszik, és ez a földrajzi körülmény kedvez a szennyező anyagok feldúsulásának.

Az utóbbi években romló gazdasági helyzet miatt sokan tértek át szilárd tüzelésre, ami a téli hónapokban a legfőbb szennyezőforrás a településeken.

 

Ez alól Hódmezővásárhely sem kivétel. Tegyük hozzá, az idei télen a kijárási tilalom hatására, talán kevesebb kéményfüst értea lakosságot.

Az sem vigasztalhatja a vásárhelyieket, hogy kevés a - szennyező anyagokat kéményeiből okádó - ipari üzem, ugyanis évtizedek óta a téli hónapokban a családi házak kéményeiből már-már elviselhetetlen bűzös füst teríti be esténként a várost.

 

A szakemberek szerint ennek több oka is van: a hibás tüzelési szokások, az elavult tüzelőberendezések és a nem megfelelő tüzelőanyag. Ez utóbbi esetben a műanyagot, gumit, ragasztott pozdorját, ruhát és még ki tudja mi mindent eltüzelők nem gondolnak arra, hogy - nem is túlzás - halálra mérgezik saját magukat és a környezetükben élőket.

 

Hiába a feljelentés, mert sem a hatóság, sem az önkormányzatok nem sokat tehetnek, nincs apparátus a kivizsgálásra, aminek egyik bizonyítéka pedig, mire bármiféle vizsgálat elindulhatna - bizony - elszáll. Szó szerint! Marad tehát a riasztó statisztika, évente egy közepes méretű településnyi halálos áldozat. Ebben akár arányosan Vásárhely is benne lehet!

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Országos Taekwondo Diákbajnokság és Engrich Mariann Emlékverseny

Országos Taekwondo Diákbajnokság és Engrich Mariann Emlékverseny

A Máté Taekwondo Sportegyesület számára évek óta "sikervárosnak" számít Nagykáta. Idén is 16 dobogós helyezéssel tértek haza.
Nagyszerű táncsiker Zágrábban

Nagyszerű táncsiker Zágrábban

Európa egyik legjelentősebb eseménye a horvátországi versenytánc-bajnokság, amelyen részt vett a hódmezővásárhelyi Komplex Dance Studio. Képekkel.
 Eljött ideje a békesség helyreállításának

Eljött ideje a békesség helyreállításának

Lázár János térségi országgyűlési képviselő és Márki-Zay Péter polgármester egyaránt azt hangoztatta, hogy a városért kíván dolgozni.
Megvan a háromnapos kiállítás idei dátuma

Megvan a háromnapos kiállítás idei dátuma

Ősszel rendezik meg az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda napokat, valamint lesz Juhásztalálkozó is.
 

És ezt már olvasta?

Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 4. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Egy nagyon értékes győzelem
Egy nagyon értékes győzelem Vuk Pavlovic csapata fantasztikus hajrával fordított, győzelmének köszönhetően pedig őrzi hibátlan mérlegét a Hódtói Sportcsarnokban.
 
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház Tűz ütött ki január 25-én este hét órakor a Görbe utcában. A tűzoltók két nagytestű kutyát is kimentettek.
 
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse A vakondot választotta 2023-ban az Év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.
 
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023 Idén a hazai zenekultúra lassan elfelejtett és több generáció számára már kevésbé ismert műfaja, a folklór muzsika és a magyar nóta volt a főszereplő.
 
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak A két ittas utast nem engedték fel a buszra, a szóváltást kölcsönös tettlegesség, ütés- és rúgásváltások követték. Előkerült egy bicska is, de sérülés nem történt.