MozaikTél utáni tragikus füstölgés

2021. május 11., kedd
 
Tél utáni tragikus füstölgés

Ez a tél sem volt kivétel. Arányaiban Hódmezővásárhely is hozzájárul ahhoz, hogy majdnem annyian halnak meg nálunk évente a légszennyezők miatt, mint Kínában.

 

 

 

 


Magyarországon ­lakosságarányosan közel annyian halnak meg a légszennyezők és az ózon miatt, mint a hírhedten szennyezett levegőjű Kínában – erről közölt kutatást a ­Forbes magazin. Ezzel hazánk az igen aggasztó második helyen áll.

A legtöbb megbetegedést és halált a szálló pornak nevezett apró részecskék okozzák. A Forbesban megjelent, korábbi ­OECD-adatokból számított szám semmiképpen sem alulbecsült: az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint Magyarországon egyedül a szállópor-szennyezés miatt 12 800 ember hal meg évente.

 

A Forbes összeállítása szerint Magyarország az utóbbi esztendőkben felzárkózott a hírhedten szennyezett levegőjű Kínához: egymillió lakosra számítva majdnem annyian halnak meg nálunk évente a légszennyezők és az ózon miatt, mint a nagyrészt ma is szénnel energiát termelő, télen hónapokra szmogba burkolózó ázsiai országban. A cikk alapján a légszennyezés a negyedik legmagasabb kockázatú halálok a világon, többek között a szívbetegségek, a stroke, a tüdőrák, a bronchitis és más súlyos betegségek kialakulásához járul hozzá.

Van még egy ok, ami ront a statisztikán: ugyanis Magyarország egy geo­lógiai teknőben fekszik, és ez a földrajzi körülmény kedvez a szennyező anyagok feldúsulásának.

Az utóbbi években romló gazdasági helyzet miatt sokan tértek át szilárd tüzelésre, ami a téli hónapokban a legfőbb szennyezőforrás a településeken.

 

Ez alól Hódmezővásárhely sem kivétel. Tegyük hozzá, az idei télen a kijárási tilalom hatására, talán kevesebb kéményfüst értea lakosságot.

Az sem vigasztalhatja a vásárhelyieket, hogy kevés a - szennyező anyagokat kéményeiből okádó - ipari üzem, ugyanis évtizedek óta a téli hónapokban a családi házak kéményeiből már-már elviselhetetlen bűzös füst teríti be esténként a várost.

 

A szakemberek szerint ennek több oka is van: a hibás tüzelési szokások, az elavult tüzelőberendezések és a nem megfelelő tüzelőanyag. Ez utóbbi esetben a műanyagot, gumit, ragasztott pozdorját, ruhát és még ki tudja mi mindent eltüzelők nem gondolnak arra, hogy - nem is túlzás - halálra mérgezik saját magukat és a környezetükben élőket.

 

Hiába a feljelentés, mert sem a hatóság, sem az önkormányzatok nem sokat tehetnek, nincs apparátus a kivizsgálásra, aminek egyik bizonyítéka pedig, mire bármiféle vizsgálat elindulhatna - bizony - elszáll. Szó szerint! Marad tehát a riasztó statisztika, évente egy közepes méretű településnyi halálos áldozat. Ebben akár arányosan Vásárhely is benne lehet!

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Parádés játékkal verték a Békést

Parádés játékkal verték a Békést

A végéhez közeledik az NB I/B Zöld csoportjának 2020/21-es szezonja. Előnybe került a Kosársuli a párharcban.
Gólya fogta nyuszi

Gólya fogta nyuszi

Eddig csak a béka, egér, pocok volt terítéken. Most egy különleges fotósorozat szerint egy gólya nyúlra is vadászik. Nincs happy end! Képekkel!
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 22. hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 22. hét

"Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
Megvan a háromnapos kiállítás idei dátuma

Megvan a háromnapos kiállítás idei dátuma

Ősszel rendezik meg az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda napokat, valamint lesz Juhásztalálkozó is.
 

És ezt már olvasta?

Szabó (Nikolin) Évára emlékezünk
Szabó (Nikolin) Évára emlékezünk Mindenki ismerte a hangját ebben az országban. Mindig tudta úgy fordítani a szót, hogy a feloldás, a harmónia az öröm felé menjen, az élet felé, afelé, ahogy érdemes.
 
Hódmezővásárhelyi Sportdíjak 2021
Hódmezővásárhelyi Sportdíjak 2021 Ebben az évben is kitüntették azokat, akik tavaly bizonyították rátermettségüket és felkészültségüket mind a tanteremben, mint a sportpályákon. A díjazottak névsora.
 
Hivatalos tanévi menetrend 2021-2022
Hivatalos tanévi menetrend 2021-2022 A hamarosan kezdődő iskolai nyári vakációra készülés mellett is érdemes megnézni, hogyan alakul a 2021 szeptembertől kezdődő tanév. Fontos dátumok!
 
Ó!divat - Öltözködés a 20. században
Ó!divat - Öltözködés a 20. században A kiállításon az érdeklődők megismerhetik, miként változott a divat az elmúlt száz esztendőben, és ez hogyan jelent meg a mindennapi viseletben.
 
A szúnyogcsípés veszélyei emberre, állatra
A szúnyogcsípés veszélyei emberre, állatra A június 7-vel kezdődő héten az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság Csongrád-Csanád megyében egyelőre csak a vízközeli területen és az agglomerációban végez légi szúnyogírtást.
 
Jó tanulók és remek sportolók
Jó tanulók és remek sportolók Idén két vásárhelyi sportoló kapott 'Magyarország jó tanulója, jó sportolója' címet. Azok a diákok nyerhetik el, akik az előző tanévben kimagasló tanulmányi és sportteljesítményt nyújtottak.
 
Három az egyben
Három az egyben Ismét nagy átalakításon mennek át Hódmezővásárhely kulturális intézményei. Ősztől egy nagy költségvetési szerv jön létre. Létszámleépítésről nincs információ.