MozaikTél utáni tragikus füstölgés

2022. május 8., vasárnap
 
Tél utáni tragikus füstölgés

Ez a tél sem volt kivétel. Arányaiban Hódmezővásárhely is hozzájárul ahhoz, hogy majdnem annyian halnak meg nálunk évente a légszennyezők miatt, mint Kínában.

 

 

 

 


Magyarországon ­lakosságarányosan közel annyian halnak meg a légszennyezők és az ózon miatt, mint a hírhedten szennyezett levegőjű Kínában – erről közölt kutatást a ­Forbes magazin. Ezzel hazánk az igen aggasztó második helyen áll.

A legtöbb megbetegedést és halált a szálló pornak nevezett apró részecskék okozzák. A Forbesban megjelent, korábbi ­OECD-adatokból számított szám semmiképpen sem alulbecsült: az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint Magyarországon egyedül a szállópor-szennyezés miatt 12 800 ember hal meg évente.

 

A Forbes összeállítása szerint Magyarország az utóbbi esztendőkben felzárkózott a hírhedten szennyezett levegőjű Kínához: egymillió lakosra számítva majdnem annyian halnak meg nálunk évente a légszennyezők és az ózon miatt, mint a nagyrészt ma is szénnel energiát termelő, télen hónapokra szmogba burkolózó ázsiai országban. A cikk alapján a légszennyezés a negyedik legmagasabb kockázatú halálok a világon, többek között a szívbetegségek, a stroke, a tüdőrák, a bronchitis és más súlyos betegségek kialakulásához járul hozzá.

Van még egy ok, ami ront a statisztikán: ugyanis Magyarország egy geo­lógiai teknőben fekszik, és ez a földrajzi körülmény kedvez a szennyező anyagok feldúsulásának.

Az utóbbi években romló gazdasági helyzet miatt sokan tértek át szilárd tüzelésre, ami a téli hónapokban a legfőbb szennyezőforrás a településeken.

 

Ez alól Hódmezővásárhely sem kivétel. Tegyük hozzá, az idei télen a kijárási tilalom hatására, talán kevesebb kéményfüst értea lakosságot.

Az sem vigasztalhatja a vásárhelyieket, hogy kevés a - szennyező anyagokat kéményeiből okádó - ipari üzem, ugyanis évtizedek óta a téli hónapokban a családi házak kéményeiből már-már elviselhetetlen bűzös füst teríti be esténként a várost.

 

A szakemberek szerint ennek több oka is van: a hibás tüzelési szokások, az elavult tüzelőberendezések és a nem megfelelő tüzelőanyag. Ez utóbbi esetben a műanyagot, gumit, ragasztott pozdorját, ruhát és még ki tudja mi mindent eltüzelők nem gondolnak arra, hogy - nem is túlzás - halálra mérgezik saját magukat és a környezetükben élőket.

 

Hiába a feljelentés, mert sem a hatóság, sem az önkormányzatok nem sokat tehetnek, nincs apparátus a kivizsgálásra, aminek egyik bizonyítéka pedig, mire bármiféle vizsgálat elindulhatna - bizony - elszáll. Szó szerint! Marad tehát a riasztó statisztika, évente egy közepes méretű településnyi halálos áldozat. Ebben akár arányosan Vásárhely is benne lehet!

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Országos Taekwondo Diákbajnokság és Engrich Mariann Emlékverseny

Országos Taekwondo Diákbajnokság és Engrich Mariann Emlékverseny

A Máté Taekwondo Sportegyesület számára évek óta "sikervárosnak" számít Nagykáta. Idén is 16 dobogós helyezéssel tértek haza.
Nagyszerű táncsiker Zágrábban

Nagyszerű táncsiker Zágrábban

Európa egyik legjelentősebb eseménye a horvátországi versenytánc-bajnokság, amelyen részt vett a hódmezővásárhelyi Komplex Dance Studio. Képekkel.
 Eljött ideje a békesség helyreállításának

Eljött ideje a békesség helyreállításának

Lázár János térségi országgyűlési képviselő és Márki-Zay Péter polgármester egyaránt azt hangoztatta, hogy a városért kíván dolgozni.
Megvan a háromnapos kiállítás idei dátuma

Megvan a háromnapos kiállítás idei dátuma

Ősszel rendezik meg az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda napokat, valamint lesz Juhásztalálkozó is.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022. 31. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
A Villeroy & Boch a vásárhelyi óvodásokért
A Villeroy & Boch a vásárhelyi óvodásokért Újabb mosdófelújítást segít a világcég. Ezúttal a vásárhelyi Szeremlei Sámuel Református Óvodában kezdődnek a munkálatok.
 
100. születésnapot ünnepelte egy vásárhelyi bácsi
100. születésnapot ünnepelte egy vásárhelyi bácsi
99 éves korában lett ágyban fekvő beteg, addig nagyon tevékeny életet élt. A hosszú élet titka Pista bácsi szerint: a munka.
 
A Mártélyi Kavalkád programja
A Mártélyi Kavalkád programja

Augusztus 5. és 7-e között ismét lesz egy fergeteges rendezvénysorozat a Mártélyi Holtágnál. A szórakoztató műfajok teljes palettájával. Részletes program.

 
Az ország Imruskája 87 éves lenne
Az ország Imruskája 87 éves lenne A Hódmezővásárhelyen született Antal Imre július 31-én lett volna 87 éves. A város nem feledkezett meg neves szülöttéről.
 
Tanévi menetrend szeptembertől
Tanévi menetrend szeptembertől A hamarosan ismét megtelnek az iskolapadok, érdemes megnézni, hogyan alakul a 2022 szeptembertől kezdődő tanév. Fontos dátumok!
 
Szent István király ünnepe - Bor- és Gasztrofesztivál Vásárhelyen
Szent István király ünnepe - Bor- és Gasztrofesztivál Vásárhelyen Négynapos ünneppel készül az önkormányzat. Két színpad lesz, az egyik a Dr. Rapcsák András sétálóutcán, a nagy színpad pedig a Kossuth téren. Részletes program.