BulvárSzúnyogos hírek

2021. június 14., hétfő
 
Szúnyogos hírek

Az államilag végző az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a június 14-vel kezdődő héten is csak a vízparti részeken írtja a szúnyogot a megyében.

 

 

 

 

Friisítve június 16-án:

Az Önkormányzat tájékoztatása szerint június 21-én a napnyugtát megelőző 1,5 órában légi szúnyoggyérítésre kerül sor.

Mint arról már a Vásárhelyi Hírekben többször írtunk, légi szúnyoggyérítést kizárólag az országos tisztifőorvos engedélyével szabad végezni. A Katasztrófavédelem június 9-én tájékoztatta az vásárhelyi önkormányzatot. hogy Müller Cecília tisztifőorvos engedélyt adott légi szúnyogirtás elvégzésére. Az önkormányzat ezt követően intézkedett a szúnyogirtás megrendeléséről. Kérték a Katasztrófavédelemtől a légi gyérítést, de mivel ennek időpontja bizonytalan, akár későbbre is tolódhat, a jelenlegi helyzet súlyosságára tekintettel egyidejűleg egy privát céget bíztak meg, amely mintegy 4,5 millió forintért fogja egy alkalommal elvégezni a szúnyogirtást, június 21-én napnyugta idején.

=Érdemes megjegyezni, hogy hasonlóan elviselhetetlenül szúnyogos Szeged is, ahol szintén lépett az önkormányzat és 18 millió forintért légi és földi írtást rendelt, amit ezekben a napokban el is végeznek.)

 

Az irtás 9. hetében a múlt heti 200 hektár légi védekezés után, június 14-én 200, majd június 16-án 100 hektáron végeznek földi biológiai védekezést. Település - Eperjes (100 hektár) kivételével - továbbra sincs a tervezetben.

 

Azonban Hódmezővásárhelyen az Önkormányzat saját költségére megrendelte a szúnyogírtást. A város területén, földi kémiai védekezéssel június 16-án és 17-én az esti órákban, Mártély Üdülőterületén, szintén földi kémiai védekezéssel június 15-én és 18-án az esti órákban lesz.

Láthatóan és „érezhetően” jelentős késésben van a Katasztrófavédelem. A június első felében érkezett meleg és csapadék megtette a hatását.

Érdemes felidézni a tavaly júniusi cikkünket, amelyben az ideihez hasonló helyzetről írtunk: vagyis 2020-ban a Katasztrófavédelem települési menetrendjében több megyével együtt, június végéig még nem volt szúnyogírtás Csongrád-Csanád megyében. (Addig 10 megyében lévő településeken, összesen több mint 43 ezer hektáron volt védekezés. Április 30-tól kezdődően a legnagyobb részt a Duna vonalán található településeken végeztek irtást.)

 

Információink szerint a város megrendelte – a soron kívüli - légi szúnyogírtást, ennek időpontja még nem ismert.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Szabó (Nikolin) Évára emlékezünk

Szabó (Nikolin) Évára emlékezünk

Mindenki ismerte a hangját ebben az országban. Mindig tudta úgy fordítani a szót, hogy a feloldás, a harmónia az öröm felé menjen, az élet felé, afelé, ahogy érdemes.
Hódmezővásárhelyi Sportdíjak 2021

Hódmezővásárhelyi Sportdíjak 2021

Ebben az évben is kitüntették azokat, akik tavaly bizonyították rátermettségüket és felkészültségüket mind a tanteremben, mint a sportpályákon. A díjazottak névsora.
Hivatalos tanévi menetrend 2021-2022

Hivatalos tanévi menetrend 2021-2022

A hamarosan kezdődő iskolai nyári vakációra készülés mellett is érdemes megnézni, hogyan alakul a 2021 szeptembertől kezdődő tanév. Fontos dátumok!
A szúnyogcsípés veszélyei emberre, állatra

A szúnyogcsípés veszélyei emberre, állatra

A június 7-vel kezdődő héten az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság Csongrád-Csanád megyében egyelőre csak a vízközeli területen és az agglomerációban végez légi szúnyogírtást.
 

És ezt már olvasta?

Családi események 2021. 30. hét
Családi események 2021. 30. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt Nemrég kiderültek a felvételi ponthatárok, így kezdetét vette az őrült hajsza a jobbnál jobb albérletekért. Vásárhelyről és környékéről is több százan vadásznak.
 
Bízzunk az állatok megérzéseiben
Bízzunk az állatok megérzéseiben Gyanúsnak kell tekinteni például, ha a csirkék ahelyett, hogy csipegetnék élelmüket, a fák tetejére repülnek, a varangyos békák pedig csoportosan vonulni kezdenek.

 
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon?
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon? Problémát jelenthet az is, hogy a szülők elhanyagolják a csemetéiket, mert számukra fontosabb a saját okostelefonjuk, s természetesen mindezt látják, érzékelik a gyermekek.
 
Hűségért kedvezményes illúzió
Hűségért kedvezményes illúzió Azt is tudják, mi az alsógatyánk mérete, cserébe sokszor azt a terméket kapja, amit egy szimpla leárazás eredményeként egyébként is megkapna.
 
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot!
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot! Évente közel 1000 melanomás megbetegedést regisztrálnak hazánkban. Köztudott, hogy az UV sugárzás nagymértékben növeli a betegség kialakulásának lehetőségét.
 
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni Közel annyi halálos áldozatot követel az otthonainkban lévő szennyezett levegő, mint ahányan az utakon életüket vesztik. A kutatók harci ideggázként használt vegyületet is találtak már a konyhák levegőjében.