Kultúra, oktatásSzeremlei Évkönyv 2022

2022. december 11., vasárnap
 
Szeremlei Évkönyv 2022

A Tornyai János Múzeumban december 16-án, pénteken 17 órai kezdettel a fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő hódmezővásárhelyi helytörténeti egyesület, a Szeremlei Társaság 2022-es évkönyvét mutatják be.

 

 

 

 

 


A több mint 250 oldalas kiadványban kilenc helytörténeti tanulmány kapott helyet, amelyekben a dél-alföldi város kevéssé ismert személyeinek életútját ismerhetik meg a lokálpatrióta érdeklődők, mint például a kétszáz éve született Lichtner Gáspár plébánosét, Hódmezővásárhely római katolikus történetírójáét, Dr. Gaál Sándor orvosét, a kishomoki strandfürdő alapítójáét, vitéz Csáki Sándor csendőr főtörzsőrmester, őrsparancsnokét, valamint Domokos Lajos tanító mindszent–alsóludasi éveit.

 

A kiadvány lapjain megelevenedik Hódmezővásárhely mozitörténete, a vásárhelyi képeslevelezőlap-kiadás első fél évszázada, de az olvasók betekintést kaphatnak a MANSz hódmezővásárhelyi fiókjának utolsó éveibe, a száz évvel ezelőtti választásokba vagy felidézhetik az Égető Eszter-beli Gyenes (valós) alakját.

Az évkönyv összefoglalót közöl a társaság 2021. évi tevékenységéről, tagnévsoráról, megemlékezik az elmúlt évben elhunyt helytörténeti kutatókról, míg az adattári fejezet Hódmezővásárhely városának 2021-es krónikája mellett a helyi utcák és terek névadóit, valamint Benkő László műveit összegzi.

 

A Szeremlei Társaság évkönyvének bemutatóján köszöntőt mond Dr. Nagy Gyöngyi történész, egyesületi elnök, a 2022. évi kötetet Presztóczki Zoltán főlevéltáros, fióklevéltár-vezető ismerteti a december 16-i múzeumi rendezvényen, míg Benák Katalin, a Vásárhelyi Látóhatár folyóirat főszerkesztője Dr. Gaál Sándor orvosról, a kishomoki strandfürdő alapítójáról írt tanulmányát mutatja be.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

250 ezer forint inflációs kompenzáció

250 ezer forint inflációs kompenzáció

A Villeroy & Boch német anyavállalata december első napjaiban határozott az inflációval érintett országokban dolgozó alkalmazottainak kompenzálásáról.
A 8. helyre csúszott a Kosársuli

A 8. helyre csúszott a Kosársuli

A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli az NB I/B Zöld csoportjában egy negyedig tudta tartani a lépést az éllovassal.
Családi események Hódmezővásárhelyen

Családi események Hódmezővásárhelyen

2022. 51-52. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Egyházi érdemrendet kapott Kovács István

Egyházi érdemrendet kapott Kovács István

A hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar egykori vezetője, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola igazgatója sok szállal kötődik Vásárhelyhez.
 

És ezt már olvasta?

Rangos díjat kapott a Kankalin Néptáncegyüttes
Rangos díjat kapott a Kankalin Néptáncegyüttes Az együttes alapítója több mint fél évszázaddal ezelőtt célul tűzte ki a magyar néptánc, népzene és néprajzi hagyomány ápolását, elsajátítását, népszerűsítését.
 
Befejeződött az átköltözés
Befejeződött az átköltözés Sikeresen átköltöztek a DIGIMobil ügyfelei a Vodafone hálózatára Az új hálózatra váltással országos lefedettséget használhatnak a DIGI ügyfelek.
 
Nagy energiával játszottak, végig maximális erőbedobással
Nagy energiával játszottak, végig maximális erőbedobással Történelminek mondható a Vásárhelyi Kosársuli 2022-23-as szezonja, hiszen eddig még soha nem indult felnőtt női csapat az egyesület színeiben egyetlen bajnokságban sem.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 22. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Díjazták a Hódfót
Díjazták a Hódfót Egerben, a Kézművesség 1000 éve és jövője a Kárpát-medencében rendezvény sorozathoz kapcsolódón került sor a XX. Magyar Kézműves Remek pályázatának díjátadó ünnepségére.
 
Átadták az új közösségi házat
Átadták az új közösségi házat Új közösségi ház épült uniós támogatással Hódmezővásárhely Új-Kishomok városrészében, és felújítottak három olvasókört is.
 
Vásárhelyi katonák a sérültek között
Vásárhelyi katonák a sérültek között A NATO békefenntartó erők katonáit május 29-én vetették be tömegoszlatási feladatokra Koszovóban. A KFOR katonák sorfalát a tüntető tömeg megtámadta,