Kultúra, oktatásSzeremlei Évkönyv 2022

2022. december 11., vasárnap
 
Szeremlei Évkönyv 2022

A Tornyai János Múzeumban december 16-án, pénteken 17 órai kezdettel a fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő hódmezővásárhelyi helytörténeti egyesület, a Szeremlei Társaság 2022-es évkönyvét mutatják be.

 

 

 

 

 


A több mint 250 oldalas kiadványban kilenc helytörténeti tanulmány kapott helyet, amelyekben a dél-alföldi város kevéssé ismert személyeinek életútját ismerhetik meg a lokálpatrióta érdeklődők, mint például a kétszáz éve született Lichtner Gáspár plébánosét, Hódmezővásárhely római katolikus történetírójáét, Dr. Gaál Sándor orvosét, a kishomoki strandfürdő alapítójáét, vitéz Csáki Sándor csendőr főtörzsőrmester, őrsparancsnokét, valamint Domokos Lajos tanító mindszent–alsóludasi éveit.

 

A kiadvány lapjain megelevenedik Hódmezővásárhely mozitörténete, a vásárhelyi képeslevelezőlap-kiadás első fél évszázada, de az olvasók betekintést kaphatnak a MANSz hódmezővásárhelyi fiókjának utolsó éveibe, a száz évvel ezelőtti választásokba vagy felidézhetik az Égető Eszter-beli Gyenes (valós) alakját.

Az évkönyv összefoglalót közöl a társaság 2021. évi tevékenységéről, tagnévsoráról, megemlékezik az elmúlt évben elhunyt helytörténeti kutatókról, míg az adattári fejezet Hódmezővásárhely városának 2021-es krónikája mellett a helyi utcák és terek névadóit, valamint Benkő László műveit összegzi.

 

A Szeremlei Társaság évkönyvének bemutatóján köszöntőt mond Dr. Nagy Gyöngyi történész, egyesületi elnök, a 2022. évi kötetet Presztóczki Zoltán főlevéltáros, fióklevéltár-vezető ismerteti a december 16-i múzeumi rendezvényen, míg Benák Katalin, a Vásárhelyi Látóhatár folyóirat főszerkesztője Dr. Gaál Sándor orvosról, a kishomoki strandfürdő alapítójáról írt tanulmányát mutatja be.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

250 ezer forint inflációs kompenzáció

250 ezer forint inflációs kompenzáció

A Villeroy & Boch német anyavállalata december első napjaiban határozott az inflációval érintett országokban dolgozó alkalmazottainak kompenzálásáról.
A 8. helyre csúszott a Kosársuli

A 8. helyre csúszott a Kosársuli

A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli az NB I/B Zöld csoportjában egy negyedig tudta tartani a lépést az éllovassal.
Családi események Hódmezővásárhelyen

Családi események Hódmezővásárhelyen

2022. 51-52. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Egyházi érdemrendet kapott Kovács István

Egyházi érdemrendet kapott Kovács István

A hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar egykori vezetője, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola igazgatója sok szállal kötődik Vásárhelyhez.
 

És ezt már olvasta?

Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 4. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Egy nagyon értékes győzelem
Egy nagyon értékes győzelem Vuk Pavlovic csapata fantasztikus hajrával fordított, győzelmének köszönhetően pedig őrzi hibátlan mérlegét a Hódtói Sportcsarnokban.
 
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház Tűz ütött ki január 25-én este hét órakor a Görbe utcában. A tűzoltók két nagytestű kutyát is kimentettek.
 
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse A vakondot választotta 2023-ban az Év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.
 
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023 Idén a hazai zenekultúra lassan elfelejtett és több generáció számára már kevésbé ismert műfaja, a folklór muzsika és a magyar nóta volt a főszereplő.
 
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak A két ittas utast nem engedték fel a buszra, a szóváltást kölcsönös tettlegesség, ütés- és rúgásváltások követték. Előkerült egy bicska is, de sérülés nem történt.