Kultúra, oktatásRudnay Gyula kiállítás nyílik Budapesten

2013. február 14., csütörtök
 
Rudnay Gyula kiállítás nyílik Budapesten

Több évig Hódmezővásárhelyen élt és alkotott festő emlékkiállítása nyílik pénteken, születésének 135. évfordulója alkalmából a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban Budapesten.

 

 

A képen Rudnay Gyula, Tornyai János, Endre Béla festőművészek Hódmezővásárhelyen

 

 

Csillag Péter, a múzeum vezetője elmondta, hogy a Rudnay családdal közösen készítették a tárlatot az évfordulóra, hogy eloszlassák azt az általános vélekedést, hogy Rudnay sötét színekkel festette le a magyar tájat. A tárlatra világos képeket gyűjtöttek össze, 50 festményt és grafikát, amelyeken nemcsak a festő kedvenc dunántúli, somogyi dimbes-dombos tájait, a nagybábonyi utcát mutatják be, hanem a családjáról készült műveket is. Az eseményre a Magyar Nemzeti Galéria és műgyűjtők is kölcsön adtak képeket.

 

Ezen túl a festményekhez idézeteket is tettek a mestertől, mert egyik tanítványa, Bartha Zoltán festőművész 10 füzetet írt tele mesteréről és ebben összegyűjtötte Rudnay mondásait. A múzeum vezetője arról is beszélt, hogy mindenképpen személyessé akarták tenni a kiállítást, így került a műtárgyak közé a lányának tervezett báli ruha és kabát, a művész festékpalettája, festőszéke. Látható lesz négy karakteres önarcképe, de megfestette a Rudnay-generációt, nagyapát, a fiát és az unokát is.

 

Egyik tanítványa, Bak Péter is lefestette a mestert, de Rudnay csak addig volt hajlandó modellt ülni, míg két üveg vörösbort meg nem ivott - jegyezte meg Csillag Péter. Ezt a képet is bemutatják. Több fotót is kiállítanak róla, olyanokat, amelyen hegedül, tanít vagy a hallgatókkal közösen látható.

 

Szombaton Rudnay Gyula unokája tart tárlatvezetést, február 20-án, szerdán szakmai napot rendeznek, ahol kötetlen beszélgetés lesz a Rudnay család tagjaival, művészettörténészekkel - tette hozzá a múzeum vezetője.

Rudnay Gyula a posztnagybányai stílus egyik legjelesebb képviselője. A magyar nemzeti romantika, Munkácsy Mihály realizmusa és a nagybányai iskola határozták meg munkásságát. Münchenben Hollósy Simon szabadiskolájában tanult, a nyarakat Nagybányán töltötte, de járt tanulmányúton Rómában és Párizsban is.

A magyar hagyományok élesztését tűzte célul, ezért 1905-től Hódmezővásárhelyen élt, széles horizontú alföldi tájakat festett, Tornyai János lett a legjobb barátja. 1910-ben költözött Budapestre, 1922-től 30 éven át tanított a képzőművészeti főiskolán. 1947-ben megalapította a bajai művésztelepet, 1926-ban készítette az Országháznak a Pusztaszeri országgyűlést ábrázoló nagyméretű gobelinjét.

 

Rudnay Gyula (1878-1957), a magyar lelkiség festője címmel a Kossuth-díjas festő és művésztanár születésének 135. évfordulója alkalmából nyílik pénteken az emlékkiállítás Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban Budapesten.

 

Olvassa el ezt is!

Egy alig ismert vásárhelyi költő

Egy alig ismert vásárhelyi költő

Sorsfordító időben a vásárhelyi alkotókörhöz tartozó Vöröss Istvánról mondta Németh László: Szűk kagylójában még Babits Mihály és Tóth Árpád zenéje dúdol tovább.
Fogyatékkal Élők Megyei Úszóversenye volt Vásárhelyen

Fogyatékkal Élők Megyei Úszóversenye volt Vásárhelyen

Február 7-én rendezték a Gyarmati Dezső Sportuszodában a Fogyatékkal Élők Megyei Úszóversenyét. Ezen iskolások és felnőttek  mell- és gyorsúszásban mérték össze tudásukat.
Eifert János: életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása

Eifert János: életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása

Augusztus 28-án dálután, a tárlat zárása előtt két nappal sajátos tárlatvezetést tartott a fotóművészetet kedvelőknek.
Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél

Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél

A nyári szünet utáni első versenyen mindkét vásárhelyi úszóegyesület remekelt. A Hód Úszó SE tagjai 26 érmet, a NICS-HSÚVC 28 érmet szerzett.

 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jól kerestek lányok futtatásából
Jól kerestek lányok futtatásából Három mindszenti lakost fogtak el, akik lányokat kényszerítettek prostitúcióra. A házkutatások során több bizonyíték is előkerült.
 
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból Elülni látszik az a vihar, amely egy, a város zenei életében köztiszteletnek örvendő pedagógus jelölése, illetve a színész özvegyének bejelentése nyomán keletkezett.
 
Lendületben a HLKC NB II-es csapata
Lendületben a HLKC NB II-es csapata Szeptember 12-én elrajtol az NB II-es női kézilabda bajnokság, amelyre a Hódmezővásárhelyi LKC már hetek óta készül. Interjú Dankó Leával.
 
Régészeti pillanatképek
Régészeti pillanatképek Vásárhely és környéke régészeti feltárásainak eredményeiből ad ízelítőt a Tornyai János Múzeum szeptember 10-én megnyílt kiállítása.
 
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet Lezárult a mártélyi, mindszenti szülők között nagy vihart kavart ügy. Jogerős lett a hirdető újságban nemcsak munkára fiúkat kereső férfi elleni ítélet.
 
Díszdiplomásokat köszöntöttek a Városházán
Díszdiplomásokat köszöntöttek a Városházán A szeptember 10-én tartott díszközgyűlésen négy olyan pedagógus vette át díszoklevelét, akiknek aktív élete a tanításról, az oktatásról szólt.