Kultúra, oktatásRudnay Gyula kiállítás nyílik Budapesten

2013. február 14., csütörtök
 
Rudnay Gyula kiállítás nyílik Budapesten

Több évig Hódmezővásárhelyen élt és alkotott festő emlékkiállítása nyílik pénteken, születésének 135. évfordulója alkalmából a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban Budapesten.

 

 

A képen Rudnay Gyula, Tornyai János, Endre Béla festőművészek Hódmezővásárhelyen

 

 

Csillag Péter, a múzeum vezetője elmondta, hogy a Rudnay családdal közösen készítették a tárlatot az évfordulóra, hogy eloszlassák azt az általános vélekedést, hogy Rudnay sötét színekkel festette le a magyar tájat. A tárlatra világos képeket gyűjtöttek össze, 50 festményt és grafikát, amelyeken nemcsak a festő kedvenc dunántúli, somogyi dimbes-dombos tájait, a nagybábonyi utcát mutatják be, hanem a családjáról készült műveket is. Az eseményre a Magyar Nemzeti Galéria és műgyűjtők is kölcsön adtak képeket.

 

Ezen túl a festményekhez idézeteket is tettek a mestertől, mert egyik tanítványa, Bartha Zoltán festőművész 10 füzetet írt tele mesteréről és ebben összegyűjtötte Rudnay mondásait. A múzeum vezetője arról is beszélt, hogy mindenképpen személyessé akarták tenni a kiállítást, így került a műtárgyak közé a lányának tervezett báli ruha és kabát, a művész festékpalettája, festőszéke. Látható lesz négy karakteres önarcképe, de megfestette a Rudnay-generációt, nagyapát, a fiát és az unokát is.

 

Egyik tanítványa, Bak Péter is lefestette a mestert, de Rudnay csak addig volt hajlandó modellt ülni, míg két üveg vörösbort meg nem ivott - jegyezte meg Csillag Péter. Ezt a képet is bemutatják. Több fotót is kiállítanak róla, olyanokat, amelyen hegedül, tanít vagy a hallgatókkal közösen látható.

 

Szombaton Rudnay Gyula unokája tart tárlatvezetést, február 20-án, szerdán szakmai napot rendeznek, ahol kötetlen beszélgetés lesz a Rudnay család tagjaival, művészettörténészekkel - tette hozzá a múzeum vezetője.

Rudnay Gyula a posztnagybányai stílus egyik legjelesebb képviselője. A magyar nemzeti romantika, Munkácsy Mihály realizmusa és a nagybányai iskola határozták meg munkásságát. Münchenben Hollósy Simon szabadiskolájában tanult, a nyarakat Nagybányán töltötte, de járt tanulmányúton Rómában és Párizsban is.

A magyar hagyományok élesztését tűzte célul, ezért 1905-től Hódmezővásárhelyen élt, széles horizontú alföldi tájakat festett, Tornyai János lett a legjobb barátja. 1910-ben költözött Budapestre, 1922-től 30 éven át tanított a képzőművészeti főiskolán. 1947-ben megalapította a bajai művésztelepet, 1926-ban készítette az Országháznak a Pusztaszeri országgyűlést ábrázoló nagyméretű gobelinjét.

 

Rudnay Gyula (1878-1957), a magyar lelkiség festője címmel a Kossuth-díjas festő és művésztanár születésének 135. évfordulója alkalmából nyílik pénteken az emlékkiállítás Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban Budapesten.

 

Olvassa el ezt is!

Egy alig ismert vásárhelyi költő

Egy alig ismert vásárhelyi költő

Sorsfordító időben a vásárhelyi alkotókörhöz tartozó Vöröss Istvánról mondta Németh László: Szűk kagylójában még Babits Mihály és Tóth Árpád zenéje dúdol tovább.
Fogyatékkal Élők Megyei Úszóversenye volt Vásárhelyen

Fogyatékkal Élők Megyei Úszóversenye volt Vásárhelyen

Február 7-én rendezték a Gyarmati Dezső Sportuszodában a Fogyatékkal Élők Megyei Úszóversenyét. Ezen iskolások és felnőttek  mell- és gyorsúszásban mérték össze tudásukat.
Máris itt egy ütős névsor!

Máris itt egy ütős névsor!

A hazai fesztiválszcéna legnagyobb hagyományokkal bíró buliján, a Szegedi Ifjúsági Napokon szokás szerint nemzetközi sztárok és hazai sikercsapatok lépnek föl.
Tucatot meghaladó új lelőhely Vásárhely környékén

Tucatot meghaladó új lelőhely Vásárhely környékén

Már készül az a márciusban nyíló, időszaki régészeti kiállítás, amely az elmúlt fél évtizedben Vásárhelyen és környékén végzett feltárások eredményeit mutatja be.
 

És ezt már olvasta?

Két újabb név a dicsőségtáblán
Két újabb név a dicsőségtáblán A sokéves hagyományt folytatva idén két újabb névvel - Kecskeméti László és Nagy Zsuzsa nevével - gazdagodott a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfala.
 
Fogyasztja egymást a képviselőtestület
Fogyasztja egymást a képviselőtestület Valószínű csak ideiglenesen két képviselői mandátum vált bizonytalanná. A kissé adok-kapok hangulatú eljáráshoz az önkormányzati  törvény adja a muníciót.
 
Vásárhelyi sportdíjak 2019
Vásárhelyi sportdíjak 2019 Hódmezővásárhely városvezetése kitüntette azokat a személyeket, akik 2019-ben bizonyították rátermettségüket és felkészültségüket mind a tanteremben, mint a sportpályákon. Teljes névsorral.
 
Múltidéző kiállítás a Tornyaiban
Múltidéző kiállítás a Tornyaiban A Kiss Lajos nyomdokain haladva című tárlaton nemcsak a legrégebbi korok tárgyai, hanem a mához közelítő időszakok emlékei is láthatók. Képekkel.
 
Egy korszak értékelése
Egy korszak értékelése Az Emlékpont a Kommunizmus Áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett programsorozatának zárásaként könyvbemutatót trartott.
 
A Szentendrei Régi Művésztelep vendégeskedik Vásárhelyen
A Szentendrei Régi Művésztelep vendégeskedik Vásárhelyen A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai az áprilisban megnyíló közös tárlatról egyeztettek.
 
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián Február 22-én Szegeden rendezték meg a Megyei Sakk Diákolimpiát, melyet a 12 főből álló vásárhelyi csapat 11 éremmel fejezett be. Eredmények.