Kultúra, oktatásEgy alig ismert vásárhelyi költő

2013. február 12., kedd
 
Egy alig ismert vásárhelyi költő

Sorsfordító időben a vásárhelyi alkotókörhöz tartozó Vöröss Istvánról mondta Németh László: Szűk kagylójában még Babits Mihály és Tóth Árpád zenéje dúdol tovább.

 

 


 

A Wass Albert Irodalompártoló Egyesület Idéző című sorozatának következő előadásán, február 14-én délután 5 órakor, Vöröss István költő, író életét, verseit, prózai műveit ismerhetik meg a költészetet kedvelő hódmezővásárhelyi közönség.

Az 1947-ben fiatalon - 25 éves korában - elhunyt Vöröss István, édesanyjával 1929-ben költözött Hódmezővásárhelyre. A Deák Ferenc utcai elemi iskola kisdiákja volt, mikor Vásárhelyen 1932-ben megjelent két verse, a Vidám (később Vásárhelyi) Ifjúság oldalain. Gimnáziumi tanulmányait már a betegségtől tolókocsijába kényszerítetten kezdte meg. Tehetségére Szathmáry Lajos, tanára, később atyai jóbarátja figyelt föl. Közreműködésével előbb a Papírsárkány, majd az Üvegpohár című kötetei jelentek meg, a gimnázium tanuló ifjúságának kiadásában.

 

Ettől kezdve szakmai pártfogója lett Galyasi Miklós is. A Papírsárkány megjelenése után kezdett rendszeresen publikálni a helyi lapokban, az Üvegpohár után prózával is jelentkezett. „Szűk kagylójában még Babits Mihály és Tóth Árpád zenéje dúdol tovább.” – Írta róla Németh László 1940-ben. Németh László, Móricz Zsigmond vásárhelyi látogatása, személyes találkozása a két íróval meghatározója volt további munkásságának.

 

Tiszta, mély zengésű verseiben tovább él Juhász Gyula öröksége, formakészsége arról tanúskodik, hogy Kosztolányit, Radnótit is mestereinek tekintette. Sorsfordító időben a vásárhelyi alkotókörhöz tartozott. A Tornyai Társaság választmányi tagja is volt. Hányatott sorsú hagyatékának egy részét Szegeden, oldalági leszármazottak őrzik, jelentősebb része viszont hazakerült. Utolsó verseit tartalmazó füzete a Tornyai János Múzeumban, regénye, színdarabja, más kéziratai a Bethlen Gábor Gimnázium könyvtárában várják a kutatókat. A Kincses temetőben, 25 éves korában helyezték örök nyugalomra.

 

Olvassa el ezt is!

Meséld el az ecseteddel!

Meséld el az ecseteddel!

Február 11-én hétfőn délután meseillusztrációs pályázat  eredményhirdetése és kiállítása lesz a Németh László Városi Könyvtárban.
Pontatlanok az élelmiszercímkéken feltüntetett kalóriaértékek

Pontatlanok az élelmiszercímkéken feltüntetett kalóriaértékek

A jelenleg használt kalóriaszámítási módszer nem veszi figyelembe, hogy a bevitt kalóriamennyiség bizonyos hányada magára az emésztésre megy el, míg egy részét a bélbaktériumok lopják el.
A helyzeteket nem sikerült gólra váltani

A helyzeteket nem sikerült gólra váltani

A Ferencvárosi TC II. ellen játszott NB III-as bajnokit a HFC. A tisztes helytállás maximálisan összejött, egy kis szerencsével pedig akár pontot is csenhettünk volna.
A vásárhelyi kerámiaművészet virágzó korszaka

A vásárhelyi kerámiaművészet virágzó korszaka

Öt vásárhelyi fazekasmester mintegy száz munkájából állt össze a kiállítás, amelyeknek többsége a harmincas években, a népi szecessziós stílus virágkorában készült
 

És ezt már olvasta?

Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen
Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen A tárlaton 120 művész, mintegy másfélszáz izgalmas anyagból és különleges technikával készült alkotása ad keresztmetszetet a visegrádi országok művésztelepeinek életéből.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 42. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 42. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért Két év után megszületett az ítélet. Cikkünkben teljes egészében kirajzolódik a tragédia háttere. A részletekről nyilatkozott a Rendőrség.
 
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól Nagy Imre, Nátyi Róbert és Tóth Károly művészettörténészek hat írásban foglalják össze Tornyai életművét, amelyhez hatalmas mennyiségű fotóanyag kapcsolódik.
 
Győzött a HLKC Kecskeméten
Győzött a HLKC Kecskeméten

Újabb fontos győzelmet szerzett a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A vége magabiztos, nyolcgólos vásárhelyi siker lett.

 
Holtversenyben a tabella élén
Holtversenyben a tabella élén A remek teljesítményhez társult egy szorosabb védekezés, a megszokott erős asszisztjáték, valamint az, hogy a csapat minden tagja hasznosan és jó játékkal rukkolt elő
 
Zsűrizték az idei tárlatra érkezett alkotásokat
Zsűrizték az idei tárlatra érkezett alkotásokat

A tavalyihoz képest idén több festmény lesz az Őszi Tárlaton. Ismét sok fiatal művész szeretné erősíteni ismertségét az országos hírnevű kiállítás segítségével.