Kultúra, oktatásEgy alig ismert vásárhelyi költő

2013. február 12., kedd
 
Egy alig ismert vásárhelyi költő

Sorsfordító időben a vásárhelyi alkotókörhöz tartozó Vöröss Istvánról mondta Németh László: Szűk kagylójában még Babits Mihály és Tóth Árpád zenéje dúdol tovább.

 

 


 

A Wass Albert Irodalompártoló Egyesület Idéző című sorozatának következő előadásán, február 14-én délután 5 órakor, Vöröss István költő, író életét, verseit, prózai műveit ismerhetik meg a költészetet kedvelő hódmezővásárhelyi közönség.

Az 1947-ben fiatalon - 25 éves korában - elhunyt Vöröss István, édesanyjával 1929-ben költözött Hódmezővásárhelyre. A Deák Ferenc utcai elemi iskola kisdiákja volt, mikor Vásárhelyen 1932-ben megjelent két verse, a Vidám (később Vásárhelyi) Ifjúság oldalain. Gimnáziumi tanulmányait már a betegségtől tolókocsijába kényszerítetten kezdte meg. Tehetségére Szathmáry Lajos, tanára, később atyai jóbarátja figyelt föl. Közreműködésével előbb a Papírsárkány, majd az Üvegpohár című kötetei jelentek meg, a gimnázium tanuló ifjúságának kiadásában.

 

Ettől kezdve szakmai pártfogója lett Galyasi Miklós is. A Papírsárkány megjelenése után kezdett rendszeresen publikálni a helyi lapokban, az Üvegpohár után prózával is jelentkezett. „Szűk kagylójában még Babits Mihály és Tóth Árpád zenéje dúdol tovább.” – Írta róla Németh László 1940-ben. Németh László, Móricz Zsigmond vásárhelyi látogatása, személyes találkozása a két íróval meghatározója volt további munkásságának.

 

Tiszta, mély zengésű verseiben tovább él Juhász Gyula öröksége, formakészsége arról tanúskodik, hogy Kosztolányit, Radnótit is mestereinek tekintette. Sorsfordító időben a vásárhelyi alkotókörhöz tartozott. A Tornyai Társaság választmányi tagja is volt. Hányatott sorsú hagyatékának egy részét Szegeden, oldalági leszármazottak őrzik, jelentősebb része viszont hazakerült. Utolsó verseit tartalmazó füzete a Tornyai János Múzeumban, regénye, színdarabja, más kéziratai a Bethlen Gábor Gimnázium könyvtárában várják a kutatókat. A Kincses temetőben, 25 éves korában helyezték örök nyugalomra.

 

Olvassa el ezt is!

Meséld el az ecseteddel!

Meséld el az ecseteddel!

Február 11-én hétfőn délután meseillusztrációs pályázat  eredményhirdetése és kiállítása lesz a Németh László Városi Könyvtárban.
Pontatlanok az élelmiszercímkéken feltüntetett kalóriaértékek

Pontatlanok az élelmiszercímkéken feltüntetett kalóriaértékek

A jelenleg használt kalóriaszámítási módszer nem veszi figyelembe, hogy a bevitt kalóriamennyiség bizonyos hányada magára az emésztésre megy el, míg egy részét a bélbaktériumok lopják el.
Két érmes helyezés Bécsben

Két érmes helyezés Bécsben

Az idei első versenye rögtön egy nagy nemzetközi megmérettetés volt a Máté Taekwondo számára. Február 8-án Bécsben rendezték meg a 6. Austrian Open Poomsae-t.
Visszafogott költségvetés - jóval szerényebb lobbierő

Visszafogott költségvetés - jóval szerényebb lobbierő

Márky-Zay Péter: az önkormányzat igyekszik takarékosan gazdálkodni. Cseri Tamás: az üres kassza költségvetése. Szavaztak az idei költségvetésről.
 

És ezt már olvasta?

Két újabb név a dicsőségtáblán
Két újabb név a dicsőségtáblán A sokéves hagyományt folytatva idén két újabb névvel - Kecskeméti László és Nagy Zsuzsa nevével - gazdagodott a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfala.
 
Fogyasztja egymást a képviselőtestület
Fogyasztja egymást a képviselőtestület Valószínű csak ideiglenesen két képviselői mandátum vált bizonytalanná. A kissé adok-kapok hangulatú eljáráshoz az önkormányzati  törvény adja a muníciót.
 
Vásárhelyi sportdíjak 2019
Vásárhelyi sportdíjak 2019 Hódmezővásárhely városvezetése kitüntette azokat a személyeket, akik 2019-ben bizonyították rátermettségüket és felkészültségüket mind a tanteremben, mint a sportpályákon. Teljes névsorral.
 
Múltidéző kiállítás a Tornyaiban
Múltidéző kiállítás a Tornyaiban A Kiss Lajos nyomdokain haladva című tárlaton nemcsak a legrégebbi korok tárgyai, hanem a mához közelítő időszakok emlékei is láthatók. Képekkel.
 
Egy korszak értékelése
Egy korszak értékelése Az Emlékpont a Kommunizmus Áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett programsorozatának zárásaként könyvbemutatót trartott.
 
A Szentendrei Régi Művésztelep vendégeskedik Vásárhelyen
A Szentendrei Régi Művésztelep vendégeskedik Vásárhelyen A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai az áprilisban megnyíló közös tárlatról egyeztettek.
 
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián Február 22-én Szegeden rendezték meg a Megyei Sakk Diákolimpiát, melyet a 12 főből álló vásárhelyi csapat 11 éremmel fejezett be. Eredmények.