GazdaságRendkívüli közgyűlés - redkívül sok újratárgyalás

2023. július 27., csütörtök
 
Rendkívüli közgyűlés - redkívül sok újratárgyalás

Hónapokon át törvénytelenül működött a hódmezővásárhelyi közgyűlés pénzügyi, gazdasági, városfejlesztési és városüzemeltetési bizottsága, ezért csaknem negyven előterjesztést újra kellett tárgyalni.

 

 

 

 

 

A közgyűlés július 26-i rendkívüli ülésén elfogadott határozat szerint a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal törvényességi felhívással élt a hódmezővásárhelyi közgyűlés felé, mert tavaly szeptember 22-én a pénzügyi bizottság elnökévé választották Gyutay Katalint annak ellenére, hogy erre nem volt lehetőség, mert a politikus az ügyrendi bizottságban is elnöki posztot töltött be.

A közgyűlés szervezeti és működési szabályzata alapján egy képviselő csak egy bizottságban elnökölhet. A törvényességi felhívás szerint a bizottságnak a politikus elnöklete alatt valamennyi átruházott hatáskörben és saját szervezetének kialakítása érdekében hozott döntését újra kellett tárgyalnia.

A július 10-én és 17-én újratárgyalt határozatok többsége az egyéni választókerületi keretek felhasználásáról szólt, de a döntések egy része közbeszerzésekre - így az önkormányzat villamosenergia- vagy földgázbeszerzésére - vonatkozott.

Cseri Tamás képviselő a vita során felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányhivatal javaslata alapján a költségvetési rendeletet és a költségvetés végrehajtási rendeletét is újra kellene tárgyalni.

 

A közgyűlés döntött arról is, hogy - a helyi adókról szóló törvény módosításának megfelelően - szeptember 1-jétől megszünteti a termőföldekre kivetett adót. A vita során elhangzott, idén ötszáz földtulajdonostól 25 millió forint adót szedtek be, ezt az önkormányzatnak októberig vissza kell fizetnie.

A képviselő-testület döntése alapján társasházzá alakítják egy korábbi általános iskola épületét a Petőfi utcában. Cseri Tamás hangsúlyozta, az önkormányzat adminisztratív eszközökkel próbálja akadályozni, hogy a református egyház - a jogszabályoknak megfelelően - oktatási célra átvegye az ingatlant, amely egy részében jelenlegi is a fenntartásában lévő Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola működik.

Felhívta a figyelmet arra, a városvezetés előterjesztésében a társasház-alakítás egyik okaként azt jelölte meg, hogy az épületben lakás is van, noha az egykori szolgálati lakást legalább harminc éve irodaként használják.

 

Márki-Zay Péter polgármester hangsúlyozta, az önkormányzati érdekek védelme motiválja a lépést. Az önkormányzat a több mint 400 millió forintra értékelt épületet fölajánlotta megvételre az Ótemplomi Református Egyházközségnek, ők azonban nem kívántak élni a lehetőséggel. Az épület egykori tornatermében az önkormányzat pedig játszóházat alakít ki - mondta a politikus.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ismét egy héten át Augusztusi Zenei Napok Vásárhelyen

Ismét egy héten át Augusztusi Zenei Napok Vásárhelyen

Három évtized alatt, a minden évben megrendezett nyári zenei tábor mára szervesen beilleszkedett Hódmezővásárhely zenei életébe.
Ismét 300 felett a Mezőgazdasági Karra felvettek száma

Ismét 300 felett a Mezőgazdasági Karra felvettek száma

Az MGK-n a mezőgazdasági mérnök és vidékfejlesztési agrármérnöki alapszakok mellett, a nemrég elindított gyógy- és fűszernövény, agrár-és üzleti digitalizáció szak is vonzotta a hallgatókat.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

2023. 49-52. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Kanos őzek veszélyes bulizása

Kanos őzek veszélyes bulizása

Féktávolságon belül szaladt egy őz egy autó elé a napokban Vásárhely határában. Megkezdődött a párzási időszak, saját magukra és az autósokra is veszélyesek.
 

És ezt már olvasta?

Bűnbandát számolt fel a rendőrség
Bűnbandát számolt fel a rendőrség Egy négytagú vásárhelyi banda éveken át kényszeríett prostitúcióra nőket. Egy kávézót is üzemeltetett. Egy idős férfit ház körüli munkákra kényszerítették.
 
Idén két újabb név került a dicsőség falra
Idén két újabb név került a dicsőség falra A sokéves hagyományt folytatva idén Czuprák László Ákos  és Enyedi Sándor neve került fel a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfalára.
 
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024 Február 29-én délután a város legkiválóbb jó tanulóit, jó sportolóit díjazták, de díjazták az év csapatait, edzőjét és testnevelőjét is. A díjazottak névsorával.
 
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat A darvasszéki római kori kincsleletet ismertető előadással zárult a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek idén téli, régészeti sorozata február 28-án.
 
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik. A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult sportoló most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról.
 
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik A világ szinte minden országa aláírta, a március 3-án 51 éves 'Washingtoni egyezményt'. Mindenkinek érdeke a betartása.
 
Vásárhelyen is kedvelik őket
Vásárhelyen is kedvelik őket Találós kérdés: hány tonnára rúg a hazai fülesbagoly populáció által megevett egér- és pocokmennyiség össztömege? Meglepő a végeredmény.