GazdaságRendkívüli közgyűlés - redkívül sok újratárgyalás

2023. július 27., csütörtök
 
Rendkívüli közgyűlés - redkívül sok újratárgyalás

Hónapokon át törvénytelenül működött a hódmezővásárhelyi közgyűlés pénzügyi, gazdasági, városfejlesztési és városüzemeltetési bizottsága, ezért csaknem negyven előterjesztést újra kellett tárgyalni.

 

 

 

 

 

A közgyűlés július 26-i rendkívüli ülésén elfogadott határozat szerint a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal törvényességi felhívással élt a hódmezővásárhelyi közgyűlés felé, mert tavaly szeptember 22-én a pénzügyi bizottság elnökévé választották Gyutay Katalint annak ellenére, hogy erre nem volt lehetőség, mert a politikus az ügyrendi bizottságban is elnöki posztot töltött be.

A közgyűlés szervezeti és működési szabályzata alapján egy képviselő csak egy bizottságban elnökölhet. A törvényességi felhívás szerint a bizottságnak a politikus elnöklete alatt valamennyi átruházott hatáskörben és saját szervezetének kialakítása érdekében hozott döntését újra kellett tárgyalnia.

A július 10-én és 17-én újratárgyalt határozatok többsége az egyéni választókerületi keretek felhasználásáról szólt, de a döntések egy része közbeszerzésekre - így az önkormányzat villamosenergia- vagy földgázbeszerzésére - vonatkozott.

Cseri Tamás képviselő a vita során felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányhivatal javaslata alapján a költségvetési rendeletet és a költségvetés végrehajtási rendeletét is újra kellene tárgyalni.

 

A közgyűlés döntött arról is, hogy - a helyi adókról szóló törvény módosításának megfelelően - szeptember 1-jétől megszünteti a termőföldekre kivetett adót. A vita során elhangzott, idén ötszáz földtulajdonostól 25 millió forint adót szedtek be, ezt az önkormányzatnak októberig vissza kell fizetnie.

A képviselő-testület döntése alapján társasházzá alakítják egy korábbi általános iskola épületét a Petőfi utcában. Cseri Tamás hangsúlyozta, az önkormányzat adminisztratív eszközökkel próbálja akadályozni, hogy a református egyház - a jogszabályoknak megfelelően - oktatási célra átvegye az ingatlant, amely egy részében jelenlegi is a fenntartásában lévő Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola működik.

Felhívta a figyelmet arra, a városvezetés előterjesztésében a társasház-alakítás egyik okaként azt jelölte meg, hogy az épületben lakás is van, noha az egykori szolgálati lakást legalább harminc éve irodaként használják.

 

Márki-Zay Péter polgármester hangsúlyozta, az önkormányzati érdekek védelme motiválja a lépést. Az önkormányzat a több mint 400 millió forintra értékelt épületet fölajánlotta megvételre az Ótemplomi Református Egyházközségnek, ők azonban nem kívántak élni a lehetőséggel. Az épület egykori tornatermében az önkormányzat pedig játszóházat alakít ki - mondta a politikus.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ismét egy héten át Augusztusi Zenei Napok Vásárhelyen

Ismét egy héten át Augusztusi Zenei Napok Vásárhelyen

Három évtized alatt, a minden évben megrendezett nyári zenei tábor mára szervesen beilleszkedett Hódmezővásárhely zenei életébe.
Ismét 300 felett a Mezőgazdasági Karra felvettek száma

Ismét 300 felett a Mezőgazdasági Karra felvettek száma

Az MGK-n a mezőgazdasági mérnök és vidékfejlesztési agrármérnöki alapszakok mellett, a nemrég elindított gyógy- és fűszernövény, agrár-és üzleti digitalizáció szak is vonzotta a hallgatókat.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

2023. 36. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Kanos őzek veszélyes bulizása

Kanos őzek veszélyes bulizása

Féktávolságon belül szaladt egy őz egy autó elé a napokban Vásárhely határában. Megkezdődött a párzási időszak, saját magukra és az autósokra is veszélyesek.
 

És ezt már olvasta?

Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen Valamennyi korosztály számára érdekes programokat ígér az SZTE Mezőgazdasági Kar az idei Kutatók Éjszakáján. Részletes program.
 
Elindult az egyetemi tanév is
Elindult az egyetemi tanév is Megtartotta szokásos tanévnyitóját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. A helyszín ismét a polgármesteri hivatal díszterme volt.
 
Suli buli
Suli buli Az önkormányzat nem adja ingyen a Petőfi utca 6. épületet. A Református Egyházközség szerint jogszerűtlenül próbálták akadályozni a tanévkezdést.
 
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott Eddig a Prizma Food által üzemeltetett közétkeztetésből minden generációból százak léptek ki. Az okok sokrétegűek. A higiéniai ellenőrzés eredménye viszont kiváló.
 
Idén még többen jöttek
Idén még többen jöttek Számunkra a „teltház” nem egyszerűen egy számszerűsíthető cél, hanem annak a felelőssége, hogy boldog együttlétben érezhessék jól magukat a fesztiválozók” – mondta a főszervező.
 
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban A két politikus többek között a migráció, az ukrajnai háború, az energiafüggőség, a rezsivédelem, a pártfinanszírozás, a gyermekvédelem kérdésköreiben ismertették álláspontjaikat.
 
Elindult a nyár utolsó nagy bulifolyama
Elindult a nyár utolsó nagy bulifolyama Négy napon át, több mint tíz helyszínen több mint kétszáz programot kínál az idén ötvenöt éves Szegedi Ifjúsági Napok.