Kultúra, oktatásIsmét egy héten át Augusztusi Zenei Napok Vásárhelyen

2023. július 27., csütörtök
 
Ismét egy héten át Augusztusi Zenei Napok Vásárhelyen

Három évtized alatt, a minden évben megrendezett nyári tábor mára szervesen beilleszkedett Hódmezővásárhely zenei életébe.

 

 

 

 

 

 

"Amikor rendezvényünk elődjét, az Országos Fuvolás Tábort elindítottuk, célunk kettős volt. A gyerekek képzése mellett a hódmezővásárhelyi zenebarátoknak szerettünk volna tartalmas zenei programokkal szolgálni"- mondta egy interjúban Dratsay Ákos fuvolaművész a Vásárhelyi Híreknek. Ennek már 31 éve.

Az elhatározott szándék tökéletesen megvalósult, hiszen a minden évben megrendezett nyári tábor mára szervesen beilleszkedett Hódmezővásárhely zenei életébe. Ehhez persze pártfogók, szponzorok, segítők kellettek: többek között az Önkormányzat, a Péczely Attila Zeneiskola és alapítványa, a Hódmezővásárhelyi Tankerület Központ, a Liszt Ferenc Ének Zenei Általános Iskola, az Unitárius Egyház.

 

Az elmúlt három évtizedben az sem volt ritka, hogy céges szponzorok is besegítettek. Például az első 5 évben az ifjú muzsikusoknak és kísérőiknek a jelen hírportált is fenntartó Vásárhelyi Hírek tulajdonosi köre bográcsos vacsorákkal, erdei kalandtúrákkal, lovaglással, vad- és madárlessel igyekezett színesíteni az egyhetes vásárhelyi táboréletet. Természetesen díjmentesen. Azóta is minden évben segítik a tábort különböző alapítványok, cégek, idén például az amerikai Innovative Prcussion.

Dratsay Ákos ennek a tábornak fáradhatatlan mentora, szervezője és persze szakavatott zenetanára, aki elmondta azt is: zenész kollégáival és muzsikus növendékeikkel idén is izgalommal készülnek, hogy július 29-től Hódmezővásárhelyen egy hétig a zenével ébredhessenek és térhessenek nyugovóra, amikor a gondolatokat, a hétköznapok rohanása nem vonja el a muzsikálástól.

 

A július 29-én kezdődő kurzus idei programjának szerkezete az elmúlt évekéhez hasonló. 29-én nyitóhangverseny, 31-én művésztanári hangverseny, elsején emlékezések, köszöntések. Valamennyi 19 órától az Unitárius templomban. Majd augusztus 3-án Mester és tanítványai koncert a BFMK színháztermében. Augusztus 4-én ás 5-én 2-2 alkalommal növendék-, illetve táborzáró hangversenyre hívják a zeneszerető vásárhelyieket.  

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

2023. 36. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Ismét 300 felett a Mezőgazdasági Karra felvettek száma

Ismét 300 felett a Mezőgazdasági Karra felvettek száma

Az MGK-n a mezőgazdasági mérnök és vidékfejlesztési agrármérnöki alapszakok mellett, a nemrég elindított gyógy- és fűszernövény, agrár-és üzleti digitalizáció szak is vonzotta a hallgatókat.
Kamerakalandok Balin

Kamerakalandok Balin

Vásárhely neves szülötte, Eifert János fotóművész ezúttal orientális témát és tudósítást küldött a Vásárhelyi Hírek olvasóinak. Képekkel!

Kanos őzek veszélyes bulizása

Kanos őzek veszélyes bulizása

Féktávolságon belül szaladt egy őz egy autó elé a napokban Vásárhely határában. Megkezdődött a párzási időszak, saját magukra és az autósokra is veszélyesek.
 

És ezt már olvasta?

Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen Valamennyi korosztály számára érdekes programokat ígér az SZTE Mezőgazdasági Kar az idei Kutatók Éjszakáján. Részletes program.
 
Elindult az egyetemi tanév is
Elindult az egyetemi tanév is Megtartotta szokásos tanévnyitóját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. A helyszín ismét a polgármesteri hivatal díszterme volt.
 
Suli buli
Suli buli Az önkormányzat nem adja ingyen a Petőfi utca 6. épületet. A Református Egyházközség szerint jogszerűtlenül próbálták akadályozni a tanévkezdést.
 
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott Eddig a Prizma Food által üzemeltetett közétkeztetésből minden generációból százak léptek ki. Az okok sokrétegűek. A higiéniai ellenőrzés eredménye viszont kiváló.
 
Idén még többen jöttek
Idén még többen jöttek Számunkra a „teltház” nem egyszerűen egy számszerűsíthető cél, hanem annak a felelőssége, hogy boldog együttlétben érezhessék jól magukat a fesztiválozók” – mondta a főszervező.
 
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban A két politikus többek között a migráció, az ukrajnai háború, az energiafüggőség, a rezsivédelem, a pártfinanszírozás, a gyermekvédelem kérdésköreiben ismertették álláspontjaikat.
 
Elindult a nyár utolsó nagy bulifolyama
Elindult a nyár utolsó nagy bulifolyama Négy napon át, több mint tíz helyszínen több mint kétszáz programot kínál az idén ötvenöt éves Szegedi Ifjúsági Napok.