Kultúra, oktatásIsmét egy héten át Augusztusi Zenei Napok Vásárhelyen

2023. július 27., csütörtök
 
Ismét egy héten át Augusztusi Zenei Napok Vásárhelyen

Három évtized alatt, a minden évben megrendezett nyári tábor mára szervesen beilleszkedett Hódmezővásárhely zenei életébe.

 

 

 

 

 

 

"Amikor rendezvényünk elődjét, az Országos Fuvolás Tábort elindítottuk, célunk kettős volt. A gyerekek képzése mellett a hódmezővásárhelyi zenebarátoknak szerettünk volna tartalmas zenei programokkal szolgálni"- mondta egy interjúban Dratsay Ákos fuvolaművész a Vásárhelyi Híreknek. Ennek már 31 éve.

Az elhatározott szándék tökéletesen megvalósult, hiszen a minden évben megrendezett nyári tábor mára szervesen beilleszkedett Hódmezővásárhely zenei életébe. Ehhez persze pártfogók, szponzorok, segítők kellettek: többek között az Önkormányzat, a Péczely Attila Zeneiskola és alapítványa, a Hódmezővásárhelyi Tankerület Központ, a Liszt Ferenc Ének Zenei Általános Iskola, az Unitárius Egyház.

 

Az elmúlt három évtizedben az sem volt ritka, hogy céges szponzorok is besegítettek. Például az első 5 évben az ifjú muzsikusoknak és kísérőiknek a jelen hírportált is fenntartó Vásárhelyi Hírek tulajdonosi köre bográcsos vacsorákkal, erdei kalandtúrákkal, lovaglással, vad- és madárlessel igyekezett színesíteni az egyhetes vásárhelyi táboréletet. Természetesen díjmentesen. Azóta is minden évben segítik a tábort különböző alapítványok, cégek, idén például az amerikai Innovative Prcussion.

Dratsay Ákos ennek a tábornak fáradhatatlan mentora, szervezője és persze szakavatott zenetanára, aki elmondta azt is: zenész kollégáival és muzsikus növendékeikkel idén is izgalommal készülnek, hogy július 29-től Hódmezővásárhelyen egy hétig a zenével ébredhessenek és térhessenek nyugovóra, amikor a gondolatokat, a hétköznapok rohanása nem vonja el a muzsikálástól.

 

A július 29-én kezdődő kurzus idei programjának szerkezete az elmúlt évekéhez hasonló. 29-én nyitóhangverseny, 31-én művésztanári hangverseny, elsején emlékezések, köszöntések. Valamennyi 19 órától az Unitárius templomban. Majd augusztus 3-án Mester és tanítványai koncert a BFMK színháztermében. Augusztus 4-én ás 5-én 2-2 alkalommal növendék-, illetve táborzáró hangversenyre hívják a zeneszerető vásárhelyieket.  

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

2023. 49-52. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Ismét 300 felett a Mezőgazdasági Karra felvettek száma

Ismét 300 felett a Mezőgazdasági Karra felvettek száma

Az MGK-n a mezőgazdasági mérnök és vidékfejlesztési agrármérnöki alapszakok mellett, a nemrég elindított gyógy- és fűszernövény, agrár-és üzleti digitalizáció szak is vonzotta a hallgatókat.
Kamerakalandok Balin

Kamerakalandok Balin

Vásárhely neves szülötte, Eifert János fotóművész ezúttal orientális témát és tudósítást küldött a Vásárhelyi Hírek olvasóinak. Képekkel!

Kanos őzek veszélyes bulizása

Kanos őzek veszélyes bulizása

Féktávolságon belül szaladt egy őz egy autó elé a napokban Vásárhely határában. Megkezdődött a párzási időszak, saját magukra és az autósokra is veszélyesek.
 

És ezt már olvasta?

A hőség veszélyei
A hőség veszélyei A tartós hőségnek sokszor van szerepe a balesetek létrejöttében és a hőártalmak kialakulásában, ezért van néhány kiemelten fontos szabály.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 25. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Következik a Pál utcai Óvoda
Következik a Pál utcai Óvoda Az idén immár 276 éves Villeroy&Boch cég támogatásával újabb óvodai mosdó alakul át Vásárhelyen.
 
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán Az új BMX pályával Vásárhely ismét bekerült a sportág országos vérkeringésébe. A BMX Racing Kupa harmadik fordulójával avatták fel.
 
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés Hódmezővásárhely Közszolgálatáért kitüntetést adtak át, valamint Hódmezővásárhely Egészségügyéért elismerést öten kaptak idén.
 
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott A Közgyűlés határozata alapján munkássága elismeréseként részesült a díjban, amelyet a Városháza dísztermében adtak át..