Kultúra, oktatásReformátus Egyházi Gyűjteményt alapítottak Vásárhelyen

2022. március 30., szerda
 
Református Egyházi Gyűjteményt alapítottak Vásárhelyen

A presbitérium idén január 31-vel megalapította a Hódmezővásárhelyi Református Egyházi Gyűjteményt, amelynek alapját az egyházközség és az általa fenntartott iskolák könyv-, műtárgy-, műalkotás- és irategyüttese adja.

 

 


 

A Hódmezővásárhely - Ótemplomi Református Egyházközség tájékoztatása szerint a jövőben nyilvános könyvtárként és nyilvános magánlevéltárként működő egyházi közgyűjtemény küldetése, hogy gyűjtse, megőrizze, feldolgozza és a köz javára is elérhetővé tegye Hódmezővásárhely református kultúrkincseit.

 

A gyűjtemény könyvállománya jelenleg mintegy 97 ezer kötet, amelynek legjelentősebb hányadát a Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium három könyvtára jelenti, de saját könyvtárral rendelkezik az Aranyossy és a Szőnyi iskola, valamint a gyűjteményi, a parókiális könyvtári állomány is beletartozik. Az ótemplomi gyülekezet őrzi ‑ az elmúlt években a MNL Csongrád-Csanád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltára megőrző és feldolgozó munkájának köszönhetően immár rendszerezve – az 1948-ig egységes hódmezővásárhelyi református gyülekezet anyakönyveit, levéltári iratait. Nemcsak az iskolák, hanem a gyűjtemény is számos műalkotást őriz, többnyire az elöljárók portréit, amelyek közül kiemelkedik Tornyai János két korai alkotása, valamint Kiss Bálint esperes arcképe. A festmények közül az utóbbi években többet saját forrásból restauráltatott az egyházközség.

 

A Bethlen Gábor Református Gimnázium tanári-, ún. „öregkönyvtára” teljes körű felújítása tízmillió forintba került

Az utóbbi években több mint húszmillió forintos ráfordítással, több ütemben alakította ki az egyházközség az egykori Malom utcai iskolaépületben (Tarjáni Igehirdető Állomás) a Hódmezővásárhelyi Református Egyházi Gyűjtemény telephelyét. Itt a fűtésrendszer korszerűsítésén, valamint az udvari és belső terek rendbetételén túl fix polcos raktárkönyvtár, gördülő polcrendszeres könyvtári és közel 50 folyóméternyi levéltári raktárrészt alakítottak ki.

 

A Malom utca 15-17. szám alatt három-öt munkatárs rendszerezi, veszi nyilvántartásba a köteteket és az iratokat. Jelenleg a már felújított harmadik egység, a kutatóterem berendezése folyik, ahol többek között a Hódmezővásárhely - Ótemplomi Református Egyházközség négy, korábban a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának letétbe adott festménye is kiállításra kerül.

 

A korábban más helyszíneken, jobb és szakszerűbb feltételek mellett tárolt, kiállított műtárgyak és levéltári anyagok visszakerültek az egyházközséghez, ennek ékes példája a felújított ótemplom belső, 18. századi festett bútorzata. A gyűjtemény könyvállománya a különböző felajánlásoknak köszönhetően hétről-hétre jelentős mennyiséggel bővül, de olyan kultúrkincsekkel is gyarapodik a közeljövőben a gyűjtemény – egyházi letéteknek köszönhetően ‑, amelyek a hódmezővásárhelyi református és kulturális hagyomány, illetve szellemiség ápolását és elérhetővé tételét szolgálják.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Még két hónapig ingyenes marad a tram train

Még két hónapig ingyenes marad a tram train

A próbaüzem folytatódik, a jogi háttér lehetővé teszi azt, hogy egy új járművet már akkor is használhasson a nagyközönség, amikor az még nem készült fel erre teljesen.
Ez volt zsinórban a Kosársuli hatodik győzelme

Ez volt zsinórban a Kosársuli hatodik győzelme

A meccs tétje az volt, hogy melyik csapat hányadik helyről kezdheti meg a felsőházi rájátszást.
Eredmények, fejlesztések, tervek

Eredmények, fejlesztések, tervek

Márki Zay Péter: csaknem 4 milliárd forint van az önkormányzat számláján, így a fejlesztéseket nem csak meg tudja valósítani, hanem ki is tudja fizetni.
Családi események Hódmezővásárhelyen

Családi események Hódmezővásárhelyen

2022. 47. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 

És ezt már olvasta?

Egyházi érdemrendet kapott Kovács István
Egyházi érdemrendet kapott Kovács István A hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar egykori vezetője, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola igazgatója sok szállal kötődik Vásárhelyhez.
 
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett Magyarország legjobb egyeteme lett a Szegedi Tudományegyetem az oktatók kiválósága alapján a HVG friss felsőoktatási rangsorában.
 
A miskolciak eredményesebbek voltak
A miskolciak eredményesebbek voltak Több sérültet is nélkülöző Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli. egy negyedig tartotta a lépést, végül a Miskolcon a hazaiak simán győzni tudtak.
 
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés Terjednek a facebookos csalások. Sok a főként idős naív, kevésbé informált ember. A Rendőrség látókörébe kerülnek a csalók, bár nem könnyű a lebuktatás.
 
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen A nyirkos aszfalton megcsúszhatott és egy ház kapubejárójába előtt felborulva állt meg.
 
Még 65 millió plusz a tram train projektbe
Még 65 millió plusz a tram train projektbe A mozdonyszín és a tároló vágányok közötti területen 8 jármű tárolására és karbantartására alkalmas közel 3000 m2 alapterületű csarnok épült.
 
Ez volt az ötödik vereség a bajnokságban
Ez volt az ötödik vereség a bajnokságban A Kecskemét otthonában folytatta az NB I/B Zöld csoportját a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli. Új vezetőedzője van a csapatnak, Vuk Pavlovics személyében.