Kultúra, oktatásReformátus Egyházi Gyűjteményt alapítottak Vásárhelyen

2022. március 30., szerda
 
Református Egyházi Gyűjteményt alapítottak Vásárhelyen

A presbitérium idén január 31-vel megalapította a Hódmezővásárhelyi Református Egyházi Gyűjteményt, amelynek alapját az egyházközség és az általa fenntartott iskolák könyv-, műtárgy-, műalkotás- és irategyüttese adja.

 

 


 

A Hódmezővásárhely - Ótemplomi Református Egyházközség tájékoztatása szerint a jövőben nyilvános könyvtárként és nyilvános magánlevéltárként működő egyházi közgyűjtemény küldetése, hogy gyűjtse, megőrizze, feldolgozza és a köz javára is elérhetővé tegye Hódmezővásárhely református kultúrkincseit.

 

A gyűjtemény könyvállománya jelenleg mintegy 97 ezer kötet, amelynek legjelentősebb hányadát a Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium három könyvtára jelenti, de saját könyvtárral rendelkezik az Aranyossy és a Szőnyi iskola, valamint a gyűjteményi, a parókiális könyvtári állomány is beletartozik. Az ótemplomi gyülekezet őrzi ‑ az elmúlt években a MNL Csongrád-Csanád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltára megőrző és feldolgozó munkájának köszönhetően immár rendszerezve – az 1948-ig egységes hódmezővásárhelyi református gyülekezet anyakönyveit, levéltári iratait. Nemcsak az iskolák, hanem a gyűjtemény is számos műalkotást őriz, többnyire az elöljárók portréit, amelyek közül kiemelkedik Tornyai János két korai alkotása, valamint Kiss Bálint esperes arcképe. A festmények közül az utóbbi években többet saját forrásból restauráltatott az egyházközség.

 

A Bethlen Gábor Református Gimnázium tanári-, ún. „öregkönyvtára” teljes körű felújítása tízmillió forintba került

Az utóbbi években több mint húszmillió forintos ráfordítással, több ütemben alakította ki az egyházközség az egykori Malom utcai iskolaépületben (Tarjáni Igehirdető Állomás) a Hódmezővásárhelyi Református Egyházi Gyűjtemény telephelyét. Itt a fűtésrendszer korszerűsítésén, valamint az udvari és belső terek rendbetételén túl fix polcos raktárkönyvtár, gördülő polcrendszeres könyvtári és közel 50 folyóméternyi levéltári raktárrészt alakítottak ki.

 

A Malom utca 15-17. szám alatt három-öt munkatárs rendszerezi, veszi nyilvántartásba a köteteket és az iratokat. Jelenleg a már felújított harmadik egység, a kutatóterem berendezése folyik, ahol többek között a Hódmezővásárhely - Ótemplomi Református Egyházközség négy, korábban a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának letétbe adott festménye is kiállításra kerül.

 

A korábban más helyszíneken, jobb és szakszerűbb feltételek mellett tárolt, kiállított műtárgyak és levéltári anyagok visszakerültek az egyházközséghez, ennek ékes példája a felújított ótemplom belső, 18. századi festett bútorzata. A gyűjtemény könyvállománya a különböző felajánlásoknak köszönhetően hétről-hétre jelentős mennyiséggel bővül, de olyan kultúrkincsekkel is gyarapodik a közeljövőben a gyűjtemény – egyházi letéteknek köszönhetően ‑, amelyek a hódmezővásárhelyi református és kulturális hagyomány, illetve szellemiség ápolását és elérhetővé tételét szolgálják.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Még két hónapig ingyenes marad a tram train

Még két hónapig ingyenes marad a tram train

A próbaüzem folytatódik, a jogi háttér lehetővé teszi azt, hogy egy új járművet már akkor is használhasson a nagyközönség, amikor az még nem készült fel erre teljesen.
Ez volt zsinórban a Kosársuli hatodik győzelme

Ez volt zsinórban a Kosársuli hatodik győzelme

A meccs tétje az volt, hogy melyik csapat hányadik helyről kezdheti meg a felsőházi rájátszást.
Eredmények, fejlesztések, tervek

Eredmények, fejlesztések, tervek

Márki Zay Péter: csaknem 4 milliárd forint van az önkormányzat számláján, így a fejlesztéseket nem csak meg tudja valósítani, hanem ki is tudja fizetni.
20 éves a Fandante Kamarakórus

20 éves a Fandante Kamarakórus

Mintegy 500 évet járhattak be a zeneszeretők térben is időben a Fandante Kamarakórus jubileumi koncertjén a Református Ótemplomban.
 
Hirdetés http://www.szegediborfesztival.hu/
Hirdetés

És ezt már olvasta?

Kitűzték a mártélyi választás időpontját
Kitűzték a mártélyi választás időpontját Dr. Putz Anita polgármester szerint, volt idő, amikor Mártélynak az uniós forrásokból 15-öd rész sem jutott, mint a szomszédos Székkutasnak.
 
Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen
Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen A Hódmezővásárhelyi Kosársuli és a szabadkai Spartak Ifjúsági Kosárlabda Klub minden versenyezni vágyó kosarast várnak Vásárhelyről és térségéből.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Végeredmény a 6. helyezés lett
Végeredmény a 6. helyezés lett A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli összesen 17 győzelemmel, 1 döntetlennel és 16 vereséggel zárta a 2021/22-es szezont az NB I/B Zöld csoportjában
 
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos A Németh László Gimnázium 9. osztályos diákja, amellett, hogy kitűnő tanuló, eddigi sportolói pályafutása során már több érmes helyezést is elért.
 
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon Harminckilenc egyesület küzdött meg az érmekért a Sport XXI. Aquatlon Országos Bajnokságon. A vásárhelyi HÓD-TRI és ÖTTUSA csapata érmeket is szerzett.
 
Fókuszban az agrárium
Fókuszban az agrárium Az agrárátárca a korábiakhoz képest négy és félszer többet szeretne gazdaságfejlesztésre, kétszer annyit zöldítésre, másfélszer annyit tudásátadásra és generációváltásra fordítani.