Kultúra, oktatásReformátus Egyházi Gyűjteményt alapítottak Vásárhelyen

2022. március 30., szerda
 
Református Egyházi Gyűjteményt alapítottak Vásárhelyen

A presbitérium idén január 31-vel megalapította a Hódmezővásárhelyi Református Egyházi Gyűjteményt, amelynek alapját az egyházközség és az általa fenntartott iskolák könyv-, műtárgy-, műalkotás- és irategyüttese adja.

 

 


 

A Hódmezővásárhely - Ótemplomi Református Egyházközség tájékoztatása szerint a jövőben nyilvános könyvtárként és nyilvános magánlevéltárként működő egyházi közgyűjtemény küldetése, hogy gyűjtse, megőrizze, feldolgozza és a köz javára is elérhetővé tegye Hódmezővásárhely református kultúrkincseit.

 

A gyűjtemény könyvállománya jelenleg mintegy 97 ezer kötet, amelynek legjelentősebb hányadát a Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium három könyvtára jelenti, de saját könyvtárral rendelkezik az Aranyossy és a Szőnyi iskola, valamint a gyűjteményi, a parókiális könyvtári állomány is beletartozik. Az ótemplomi gyülekezet őrzi ‑ az elmúlt években a MNL Csongrád-Csanád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltára megőrző és feldolgozó munkájának köszönhetően immár rendszerezve – az 1948-ig egységes hódmezővásárhelyi református gyülekezet anyakönyveit, levéltári iratait. Nemcsak az iskolák, hanem a gyűjtemény is számos műalkotást őriz, többnyire az elöljárók portréit, amelyek közül kiemelkedik Tornyai János két korai alkotása, valamint Kiss Bálint esperes arcképe. A festmények közül az utóbbi években többet saját forrásból restauráltatott az egyházközség.

 

A Bethlen Gábor Református Gimnázium tanári-, ún. „öregkönyvtára” teljes körű felújítása tízmillió forintba került

Az utóbbi években több mint húszmillió forintos ráfordítással, több ütemben alakította ki az egyházközség az egykori Malom utcai iskolaépületben (Tarjáni Igehirdető Állomás) a Hódmezővásárhelyi Református Egyházi Gyűjtemény telephelyét. Itt a fűtésrendszer korszerűsítésén, valamint az udvari és belső terek rendbetételén túl fix polcos raktárkönyvtár, gördülő polcrendszeres könyvtári és közel 50 folyóméternyi levéltári raktárrészt alakítottak ki.

 

A Malom utca 15-17. szám alatt három-öt munkatárs rendszerezi, veszi nyilvántartásba a köteteket és az iratokat. Jelenleg a már felújított harmadik egység, a kutatóterem berendezése folyik, ahol többek között a Hódmezővásárhely - Ótemplomi Református Egyházközség négy, korábban a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának letétbe adott festménye is kiállításra kerül.

 

A korábban más helyszíneken, jobb és szakszerűbb feltételek mellett tárolt, kiállított műtárgyak és levéltári anyagok visszakerültek az egyházközséghez, ennek ékes példája a felújított ótemplom belső, 18. századi festett bútorzata. A gyűjtemény könyvállománya a különböző felajánlásoknak köszönhetően hétről-hétre jelentős mennyiséggel bővül, de olyan kultúrkincsekkel is gyarapodik a közeljövőben a gyűjtemény – egyházi letéteknek köszönhetően ‑, amelyek a hódmezővásárhelyi református és kulturális hagyomány, illetve szellemiség ápolását és elérhetővé tételét szolgálják.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Még két hónapig ingyenes marad a tram train

Még két hónapig ingyenes marad a tram train

A próbaüzem folytatódik, a jogi háttér lehetővé teszi azt, hogy egy új járművet már akkor is használhasson a nagyközönség, amikor az még nem készült fel erre teljesen.
Ez volt zsinórban a Kosársuli hatodik győzelme

Ez volt zsinórban a Kosársuli hatodik győzelme

A meccs tétje az volt, hogy melyik csapat hányadik helyről kezdheti meg a felsőházi rájátszást.
Eredmények, fejlesztések, tervek

Eredmények, fejlesztések, tervek

Márki Zay Péter: csaknem 4 milliárd forint van az önkormányzat számláján, így a fejlesztéseket nem csak meg tudja valósítani, hanem ki is tudja fizetni.
Januártól MR diagnosztizálás lesz Vásárhelyen is

Januártól MR diagnosztizálás lesz Vásárhelyen is

Az új Siemens gyártmányú készülék megérkezett Vásárhelyre. Ez azt is jelenti, hogy a legkorszerűbb MR diagnosztizálásért már majd nem kell Szegedre utazni.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.
 
Máté Taekwondo sikerek az OB-n
Máté Taekwondo sikerek az OB-n A Dunaharaszti Sportcsarnok adott otthont a Taekwondo Országos Bajnokságnak. 26 egyesület közel négyszáz versenyzője lépett pástra.