GazdaságProfitmilliárdok jó hátszél segítségével

2017. december 16., szombat
 
Profitmilliárdok jó hátszél segítségével

Talán csak a gazdasági életben járatosaknak nem meglepő, hogy egy hódmezővásárhelyi cég érte el a megyében a legnagyobb árbevételt.

 

 

 

 

 

 

 

A Csongrád megyei székhelyű vállalkozások nettó árbevétele 2016-ban több mint 300 milliárd forinttal, 15,8 százalékkal emelkedett az előző évhez képest - derül ki a száz legnagyobb helyi céget bemutató pénteken megjelent kiadványból.

 

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Délmagyarországot kiadó Lapcom Zrt. közreműködésével megjelent 'Top 100 - Csongrád megye gazdasága 2017' című kiadványban közölt adatok szerint a 2320,4 milliárd forintos árbevétel 65 százalékát a TOP 100 vállalkozás érte el, a növekedés is e körnek köszönhető. A kereskedelem árbevételének csaknem 70 százaléka, a feldolgozóipar árbevételének majdnem 80 százaléka, valamint a villamosenergia-ipar árbevétele szinte teljes egészében a száz legnagyobb cégtől származik. A vezető nemzetgazdasági ág szerepét a feldolgozóipartól átvette a kereskedelem, gépjárműjavítás, a csaknem 500 milliárd forintos növekedés következtében részaránya 29 százalékról 45,9 százalékra emelkedett.

2016-ban Csongrád megyében a legnagyobb, 516,92 milliárd forintos árbevételt a hódmezővásárhelyi székhelyű Országos Dohányboltellátó Kft. érte el. A dohánynagykereskedelmi cég több mint tízszeresére növelte árbevételét a megelőző évhez képest.

Hódmezővásárhelyen, az Erzsébeti úton működik 2015 novembertől a British American Tobacco (BAT) és a Continental-csoporthoz tartozó Tabán Trafik Zrt. dohánygyártó közös vállalkozása, az Országos Dohányboltellátó Kft. Itt működött korábban a vásárhelyi dohánygyár, erre a címre van bejegyezve a Tabán Trafik Zrt. és több más cég is. A Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel meglehetősen szoros kapcsolatot ápoló Sánta János, a Continental-csoport vezetője. A hódmezővásárhelyi gyökerű cégbirodalom a trafikrendszer kialakításában is kulcsszerepet játszott. Sánta János korábban tagadta, hogy ő írta volna a trafiktörvényt – viszont a véleményét ki­kérték. Azt is sikerült elérni, hogy a központi trafikellátón folyik át az 500-600 milliárd forint értékű teljes magyar dohányeladás.

Idén augusztusban pedig még tovább bővült a Lázár János kancelláriaminiszter dohányügyi tanácsadójaként számon tartott, hódmezővásárhelyi gyökerű Sánta János birodalma, a Continental-csoport. DIET Tobacco Europe Kft. néven új dohánynagykereskedő céget jegyeztetett be, közösen a Continental Dohányipari Zrt. és az izmiri illetőségű Birgül Sandal.

 

A gazdasági mutatókat kevésbé ismerőknek tudniuk érdemes, hogy egy átlagos doboz cigaretta ára 1100 forint körül van, vagyis a Dohányboltellátó minden megvásárolt doboz cigarettán 29 forintot keres. Ebből lejönnek persze a költségek, de az adózott eredmény felől számolva az látszik, hogy nagyjából 4 forintot teszünk a Sánta-érdekeltség zsebébe minden doboz cigaretta megvásárlásakor. Vagyis 2016-ban 3,2 milliárd profitot termelt a cégtulajdonosoknak.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Támadásban és védekezésben keményen oda kell tenni magukat

Támadásban és védekezésben keményen oda kell tenni magukat

Ismét kemény mérkőzés előtt áll a Vásárhelyi Kosársuli, igaz nem a bajnokságban kell majd bizonyítania a kék-sárgáknak.
Erdősítés a mártélyi üdülőterületnél

Erdősítés a mártélyi üdülőterületnél

Nagyszabású erdősítés kezdődött a Mártélyi Holtág területén és környékén. Több tízezer facsemete ültetését kezdték meg a Kiskunsági Nemzeti Park dolgozói.

Nyár Mártélyon fotókba örökítve

Nyár Mártélyon fotókba örökítve

Varga András fotós Mártélyt járva jó szokása szerint a szíve, az érzelmei parancsolnak az ujjának, amikor 1-1 pillanatot örökít meg a gépével.
491 iskola kért iskolaőröket

491 iskola kért iskolaőröket

Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumhoz tartozó két iskola kivételével vásárhelyi oktatási intézmény neve nem szerepel a listán.
 

És ezt már olvasta?

Mozgás éjszakája idén is
Mozgás éjszakája idén is Hatodik alkalommal rendezik meg a Mozgás Éjszakáját Hódmezővásárhelyen és Makón, valamint a Hódmezővásárhelyi és Makói járás településein.
 
Hullámverés
Hullámverés Még mindig nem látszik, hogy nyugvópontra kerülne a Hód Úszó SE és a NICS-HSÚVC egybeolvadása, azzal együtt, hogy ennek határideje augusztus 17-e.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is Jó esélyük van beiratkozni valamelyik egyetemre azoknak is, akik tavasszal nem jelentkeztek a felsőoktatásba, de azóta meggondolták magukat.
 
Az ország Imruskája 85 éves lenne
Az ország Imruskája 85 éves lenne A Hódmezővásárhelyen született Antal Imre július 31-én lett volna 85 éves. A város nem feledkezett meg neves szülöttéről.
 
Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak
Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak Július 31-én tartotta küldöttgyűlését a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szegeden, a kamarai székházban.
 
Tűzgyújtási tilalom 3 megyében
Tűzgyújtási tilalom 3 megyében Augusztus elsejétől érvényes Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyére. Az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.