KözéletPánikkeltés a köbön

2020. február 29., szombat
 
Pánikkeltés a köbön

A nagy hatású negatív események nyomán általában megfigyelhető, hogy elburjánzanak a dezinformációk és összeesküvés-elméletek. Különösen, ha új és részben ismeretlen jelenségről van szó. Éppen ez a helyzet a koronavírussal, amely az utóbbi két hónapban a sokoldalú dezinformációs törekvések fő témájává (és eszközévé) vált. A Vásárhelyi Hírek facebook oldalain is tucatjával megjelenő ilyen "hírek" késztettek minket a cikk megírására.

 

 

 

 

 

 

 

Ahogy a koronavírussal kapcsolatos félelmek egyre inkább eluralják a világ közvéleményét, úgy válnak egyre hatékonyabbá és veszélyesebbé a témával kapcsolatos dezinformációs kampányok is.

 

Az álhírek terjesztésében a profitorientált kattintásvadász oldalak viszik a prímet. 2020. február 7-én a rendőrség Kiberbűnözés Elleni Főosztálya dezinformációs portálok szerkesztőire csapott le, akiket közveszéllyel fenyegetés bűntettének elkövetésével vádolnak. A tucatnyi álhíroldalt magában foglaló hálózat tagjai a koronavírussal kapcsolatos kattintásvadász címekkel igyekeztek pánikot kelteni. Egy ízben arról írtak, hogy egy nő a koronavírus miatt összeesett és meghalt a Nyugati pályaudvarnál.

A rendőrség beszámolója alapján jövedelmezőnek bizonyult a hisztériakeltés. A dezinformációs portálok elsődleges jövedelemforrásai ugyanis legtöbbször az oldalakon megjelenő reklámok.

A Nemzeti Nyomozó Iroda által közzétett fotók megmutatják, hogy az egyik érintett website a ma már elérhetetlen blikkruzs.me volt – ez az oldal korábban előszeretettel terjesztett álhíreket közelgő nyugdíjcsökkentésről, nyugdíjkorhatár-emelésről – jellemzően kormányzati szereplők nem létező nyilatkozatait idézve.

 

Fontos hozzátenni, hogy – ilyen esetekben nem példátlan módon – szakmai közösségekben, a gyógyszerészek között is elkezdtek terjedni a koronavírussal kapcsolatos megalapozatlan állítások.

Egy hosszú, évek óta bővített listáról a koronavírusról leggyakrabban posztoló Facebook-oldalakat, amelyek többnyire a hozzájuk tartozó weboldalakról linkeltek tartalmat a közösségimédia-felületre:

Minden Egyben Blog, A Világ Titkai, Titok Terminál, Titkok Szigete, Kimondott Igazságok, Új Világtudat. (A lista egyáltalán nem teljes!)

 

Négy csoportra oszthatjuk a magyar médiatér koronavírussal kapcsolatos dezinformációs narratíváit. Mivel maga a négy meghatározás is önmagáért beszél részletesebb kifejtés nélkül felsorolva, az első csoportot a „népirtás-elméletek” alkotják. A második csoportot nevezhetjük „biológiai fegyver” elméleteknek. A harmadik csoport a „világvége”-elméleteké. Utolsó, egyben legkisebb csoportként a vágyteljesítő, a vírus „ellenszeréről” szóló cikkeket említhetjük. Többek között a Minden Egyben Blog állította hamisan, hogy „megvan a koronavírus ellenszere”.

 

Sok dezinformációs portál terjeszt tehát pánikkeltésre alkalmas narratívákat a járványról, melyek több százezer felhasználóhoz jutnak el.

 

A cikk elolvasása remélhetőleg csökkenti a becsapható facebook olvasók számát.

 
 
Forrás: Szicherle Patrik – Krekó Péter
VH
 

Olvassa el ezt is!

Két újabb név a dicsőségtáblán

Két újabb név a dicsőségtáblán

A sokéves hagyományt folytatva idén két újabb névvel - Kecskeméti László és Nagy Zsuzsa nevével - gazdagodott a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfala.
Fogyasztja egymást a képviselőtestület

Fogyasztja egymást a képviselőtestület

Valószínű csak ideiglenesen két képviselői mandátum vált bizonytalanná. A kissé adok-kapok hangulatú eljáráshoz az önkormányzati  törvény adja a muníciót.
Vásárhelyi sportdíjak 2019

Vásárhelyi sportdíjak 2019

Hódmezővásárhely városvezetése kitüntette azokat a személyeket, akik 2019-ben bizonyították rátermettségüket és felkészültségüket mind a tanteremben, mint a sportpályákon. Teljes névsorral.
Az első kattintástól napjainkig

Az első kattintástól napjainkig

Eifert János vásárhelyiségéhez és munkásságának egyetemes értékéhez kétség nem férhet. Hódmezővásárhely díszpolgárának megnyílt az életmű kiállítása. Képekkel.
 

És ezt már olvasta?

Indul a virtuális múzeumlátogatás
Indul a virtuális múzeumlátogatás

A Tornyai János Múzeum a bezárás időszakában videósorozatot indít, amelynek első adása április 4-én, szombaton indul.

 
Ismét tűzgyújtási tilalom van Csongrád megyében is
Ismét tűzgyújtási tilalom van Csongrád megyében is

Jön a jó idő, kezdődhetnek a kerti munkák. Sokan szokás szerint leégetik a tarlót, meggyújtják a száraz növényeket. Ne tegye!

 
Miért járőröznek, miért ellenőrzik vállalatok, kórházak működését?
Miért járőröznek, miért ellenőrzik vállalatok, kórházak működését?

84 vállalat és 51 kórház került a katonák, a rendőrség, illetve a katasztrófavédelem ellenőrzése alá. Vásárhelyen is a budapesti Katonai Rendészeti Központ katonái járőröznek.

 
Az Operatív Stáb szerint huszonketten vannak karanténban
Az Operatív Stáb szerint huszonketten vannak karanténban Tájékoztatásuk szerint jelenleg Hódmezővásárhelyen 22-en vannak hatósági karanténban. A városban élőket érintő újabb intézkedésekről döntöttek.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 13. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 13. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Nyolc fertőzött Nagymágocson
Nyolc fertőzött Nagymágocson Március 28-án az egyik gondozott elesett, aki a szentesi kórházba szállítás után belázasodott. Ezért elvégezték rajta a tesztet.
 
A kijárási korlátozás szabályai
A kijárási korlátozás szabályai Március 28-án 0 órától április 11-ig, vagyis nagyszombatig kijárási korlátozást rendeltek el az ország egész területére. Fontos részletek.