SportOlimpia Vívóközpont lesz Hódmezővásárhelyen?

2013. május 5., vasárnap
 
Olimpia Vívóközpont lesz Hódmezővásárhelyen?

„Bárcsak minden városban így lenne!” A Hódmezővásárhelyen első és eddig egyetlen településként a Mindennapi testnevelés program alapján iskolai vívás bevezetésére reagálva mondta ezt Polgár Pál a Vásárhelyi Híreknek.

 

A képen Polgár Pál és Magyary Ágnes (Fotó: VH)

 

A Magyar Vívószövetség ügyvezető igazgatója részt vett a május 4-5-én a Hódtói Sportcsarnokban rendezett Vívó Gyermek Országos Bajnokságon. Itt kérdeztük Polgár Pált a Hódmezővásárhelyen tervezett vívócentrumról.

Megírtuk, tavaly októberben ugyanitt, a Hódtói Sportcsarnokban jelentette be Lázár János országgyűlési képviselő és Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke, hogy Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata a helyi sportélet fejlesztése és a sportág támogatása érdekében egy vívócentrum létrehozásáról döntött. Mind a sportoló fiatalok számát, mind a tervezett centrum infrastruktúráját tekintve vidéki viszonylatban egyedülálló központ létrehozását a Magyar Vívó Szövetség kiemelten támogatja, így Hódmezővásárhely a sportág utánpótlásának egyik legfontosabb vidéki központja lesz.

Nem sokkal a bejelentést követően megkezdték a centrumnak helyet adó Dr. Rapcsák András és Cukor utca sarkán álló egykori Tiszti Klub épületének a felújítását.

„17 pást felállítására lesz elegendő hely, és már jóval szélesebb kihasználtságról van szó, ugyanis az Olimpiai Sportközpontok egyike lenne. Vagyis a tatai, a mátraházi és a dunavarsányi olimpiai felkészülési központok sora, a hódmezővásárhelyivel bővülne. A kadett, a junior és a felnőtt sportolók egyik felkészítő bázisa lehet. A vívósport számára a városban nagyon jók az adottságok, a vívócentrumtól nem messze uszoda van, jó szálláslehetőségek állnak rendelkezésre.” mondta Polgár Pál. Az ügyvezető igazgató azt is elmondta, a Magyar Vívószövetség örömmel vette, hogy Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár személyesen is kapacitálja a központ létrehozását. Végül azt is megemlítette, hogy július elején minden eldőlhet, amikor is összeülnek a kormány illetékesei, hogy megtárgyalják a vásárhelyi vívócentrum jövőjét.

 

A vívás az egyik legrégebbi hagyományokkal rendelkező sportág Hódmezővásárhelyen, 1888 óta meghatározó szerepet tölt be a város életében. Számos kiemelkedő sportoló pályafutása indult a városból, közülük Juhász Katalin és Gyuricza József olimpiai érmet nyertek, de olyan vívómestereket is adott Hódmezővásárhely az országnak, mint Banga Sámuel és Belovai Péter. 1965-től Kormány Lajos vívóedző keze alatt új generáció nőtt fel. Tanítványa, Magyary Ágnes, a hódmezővásárhelyi Csomorkány Sport Egyesület életre hívója azóta is az utánpótlás nevelés úttörője: kidolgozta a vívás oktatás beépítését a – 2005-ben hazánkban elsőként Hódmezővásárhelyen elindult – mindennapos testnevelés programba, amelynek keretében ma már 700 kisdiák lehet részese a sportnak.    

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyi alkotók a Budavári Palotában

Vásárhelyi alkotók a Budavári Palotában

A Magyar Kézművességért Alapítvány idei, a Magyar kézművesség – 2013. Szent István és kora – kézműves szemmel kiállításra négy vásárhelyi alkotó munkáit is kiállították. Képekkel!
Marinkovic új szerepkörben

Marinkovic új szerepkörben

Dr. Elek András edző: Nehezen indult a meccs, de azután belelendültünk. Az irányítóink végre jók voltak, a Czibere/Marinkovic/Vas bedobótrió 66 pontja magáért beszél.
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott

Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott

A Közgyűlés határozata alapján munkássága elismeréseként részesült a díjban, amelyet a Városháza dísztermében adtak át..
Következik a Pál utcai Óvoda

Következik a Pál utcai Óvoda

Az idén immár 276 éves Villeroy&Boch cég támogatásával újabb óvodai mosdó alakul át Vásárhelyen.
 

És ezt már olvasta?

A hőség veszélyei
A hőség veszélyei A tartós hőségnek sokszor van szerepe a balesetek létrejöttében és a hőártalmak kialakulásában, ezért van néhány kiemelten fontos szabály.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 25. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán Az új BMX pályával Vásárhely ismét bekerült a sportág országos vérkeringésébe. A BMX Racing Kupa harmadik fordulójával avatták fel.
 
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés Hódmezővásárhely Közszolgálatáért kitüntetést adtak át, valamint Hódmezővásárhely Egészségügyéért elismerést öten kaptak idén.
 
Ugrai Panna és Kis Noel kapott díjat
Ugrai Panna és Kis Noel kapott díjat Hódmezővásárhely Ifjú Tehetsége városi elismeréseket adtak át a Városháza dísztermében. Két országos hírnevű sportoló kapott kitüntetést.
 
Emlékezés a zenész fotográfusra
Emlékezés a zenész fotográfusra A Lusztig-műteremben készült családi-, portré-, csoport- és tablóképekből válogató tárlat tekinthető meg a Tornyai múzeum földszinti termeiben.