SportOlimpia Vívóközpont lesz Hódmezővásárhelyen?

2013. május 5., vasárnap
 
Olimpia Vívóközpont lesz Hódmezővásárhelyen?

„Bárcsak minden városban így lenne!” A Hódmezővásárhelyen első és eddig egyetlen településként a Mindennapi testnevelés program alapján iskolai vívás bevezetésére reagálva mondta ezt Polgár Pál a Vásárhelyi Híreknek.

 

A képen Polgár Pál és Magyary Ágnes (Fotó: VH)

 

A Magyar Vívószövetség ügyvezető igazgatója részt vett a május 4-5-én a Hódtói Sportcsarnokban rendezett Vívó Gyermek Országos Bajnokságon. Itt kérdeztük Polgár Pált a Hódmezővásárhelyen tervezett vívócentrumról.

Megírtuk, tavaly októberben ugyanitt, a Hódtói Sportcsarnokban jelentette be Lázár János országgyűlési képviselő és Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke, hogy Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata a helyi sportélet fejlesztése és a sportág támogatása érdekében egy vívócentrum létrehozásáról döntött. Mind a sportoló fiatalok számát, mind a tervezett centrum infrastruktúráját tekintve vidéki viszonylatban egyedülálló központ létrehozását a Magyar Vívó Szövetség kiemelten támogatja, így Hódmezővásárhely a sportág utánpótlásának egyik legfontosabb vidéki központja lesz.

Nem sokkal a bejelentést követően megkezdték a centrumnak helyet adó Dr. Rapcsák András és Cukor utca sarkán álló egykori Tiszti Klub épületének a felújítását.

„17 pást felállítására lesz elegendő hely, és már jóval szélesebb kihasználtságról van szó, ugyanis az Olimpiai Sportközpontok egyike lenne. Vagyis a tatai, a mátraházi és a dunavarsányi olimpiai felkészülési központok sora, a hódmezővásárhelyivel bővülne. A kadett, a junior és a felnőtt sportolók egyik felkészítő bázisa lehet. A vívósport számára a városban nagyon jók az adottságok, a vívócentrumtól nem messze uszoda van, jó szálláslehetőségek állnak rendelkezésre.” mondta Polgár Pál. Az ügyvezető igazgató azt is elmondta, a Magyar Vívószövetség örömmel vette, hogy Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár személyesen is kapacitálja a központ létrehozását. Végül azt is megemlítette, hogy július elején minden eldőlhet, amikor is összeülnek a kormány illetékesei, hogy megtárgyalják a vásárhelyi vívócentrum jövőjét.

 

A vívás az egyik legrégebbi hagyományokkal rendelkező sportág Hódmezővásárhelyen, 1888 óta meghatározó szerepet tölt be a város életében. Számos kiemelkedő sportoló pályafutása indult a városból, közülük Juhász Katalin és Gyuricza József olimpiai érmet nyertek, de olyan vívómestereket is adott Hódmezővásárhely az országnak, mint Banga Sámuel és Belovai Péter. 1965-től Kormány Lajos vívóedző keze alatt új generáció nőtt fel. Tanítványa, Magyary Ágnes, a hódmezővásárhelyi Csomorkány Sport Egyesület életre hívója azóta is az utánpótlás nevelés úttörője: kidolgozta a vívás oktatás beépítését a – 2005-ben hazánkban elsőként Hódmezővásárhelyen elindult – mindennapos testnevelés programba, amelynek keretében ma már 700 kisdiák lehet részese a sportnak.    

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyi alkotók a Budavári Palotában

Vásárhelyi alkotók a Budavári Palotában

A Magyar Kézművességért Alapítvány idei, a Magyar kézművesség – 2013. Szent István és kora – kézműves szemmel kiállításra négy vásárhelyi alkotó munkáit is kiállították. Képekkel!
Marinkovic új szerepkörben

Marinkovic új szerepkörben

Dr. Elek András edző: Nehezen indult a meccs, de azután belelendültünk. Az irányítóink végre jók voltak, a Czibere/Marinkovic/Vas bedobótrió 66 pontja magáért beszél.
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni

Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni

Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 

És ezt már olvasta?

Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár
Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár

Régi alapokon, a családi tradíciókat követve.

 
Ismét pályán a kosaras lányok
Ismét pályán a kosaras lányok Megkezdte szereplését a Kosársuli felnőtt női csapata is a 2023/24-es szezonban. Az ellenfél a regnáló bajnok Nagykőrösi Sólymok csapata volt.
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.
 
Máté Taekwondo sikerek az OB-n
Máté Taekwondo sikerek az OB-n A Dunaharaszti Sportcsarnok adott otthont a Taekwondo Országos Bajnokságnak. 26 egyesület közel négyszáz versenyzője lépett pástra.