Kultúra, oktatás Nap és szív – Egy bensőséges est Fehér Józseffel

2013. január 31., csütörtök
 

Nagysikerű est volt január 30-án, szerdán a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtárban. Többszörösen is sikeres, hiszen annak ellenére, hogy a szervezésre rövid volt az idő, telt ház előtt zajlott fényesi Tóth János estje, beszélgetőtársával Fehér Józseffel, akinek a napokban a Magyar Kultúra Lovagja címet adományozták.

 

Fotók: VH

 

Siker volt Fehér József számára is, egyfajta belső siker, hogy az est során lehetősége adódott megosztani a közönséggel gondolatait, alkotói ars poetica-ját. Mint a Vásárhelyi Híreknek elmondta, öröm töltötte el, hogy a közönség soraiban sok kedves vásárhelyi ismerőst látott, de Szegedről is eljöttek, sőt Marosleléről is, ahol – mint mondta – népművelőként, művelődési ház igazgatóként dolgozott, és ahonnan nagyon nehéz szívvel jött el. Mint mondta, ezek a gondolatok eszébe is jutottak, amikor fényesi Tóth János a „Merre menjek„ című verset idézte. Fehér József azt is hozzátette, számára a továbbra is járható útirány az irodalom, ahol „alkotásaimmal szeretném az emberséget éreztetni.”    

 

Január 30-án a Nap és szív címet viselő est házigazdája fényesi Tóth János a budapesti irodalmi berkekben jól ismert személyiség. Két megjelent könyve mellett rendszeresek a Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda pódiumán a Kávéházi Estéi. A vásárhelyi lakossá lett fényesi Tóth János irodalomszervezőnek, előadónak tavaly szeptembertől a Németh László Városi Könyvtárban vannak havonta a budapestihez hasonló estéi. Mint azt a Vásárhelyi Híreknek elmondta, a tegnapi est viszont rendhagyó volt. „Amikor hírét vettem, hogy Fehér József írótársam – városunkban ez idáig egyetlenként- Kultúra Lovagja címet érdemelt ki, megkerestem alkotótársait, előadókat, művészeket, hogy készítsünk egy meglepetés estet. Mindenki első szóra igent mondott. A tisztelet, szeretet az mely az egész estet végigkísérte, és akkor itt megemlíthetem az ünnepelt elérzékenyültségét, a szépszámú közönség műsor közbeni tetszésnyilvánítását is egyben.” mondta az est házigazdája.

Hozzátette, „emberien természetes este volt. József barátom szép ízes magyarságával beszélt szülőhelyéről, családjáról. Szóba került Simai Mihály József Attila díjas költő, aki tulajdonképpen elindította, pártfogolta irodalmi pályáján. Az elhangzott művek szép példáját adták annak, hogyan lehet megtartani, megőrizni mindazt, aminek a mai napig helyének kellene lennie az iskolákban, a médiákban, hétköznapjainkban, a közéletben, amit olyan szavakkal jellemezhetünk, mint tisztesség, őszinteség, alázat. Fehér József mindezt birtokolja.”

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Fehér József a Magyar Kultúra Lovagja

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Minden a helyére került

Minden a helyére került

Nagy Zsuzsanna, a HISZK Gregus Máté iskola igazgatónője:  A legnagyobb gondossággal őrizzük, azokat a kossuthos tablókat, amelyek az egykori iskola falairól lekerültek. Képekkel!
Három éve hunyt el Szalay Ferenc

Három éve hunyt el Szalay Ferenc

2013-ban a hódmezővásárhelyi művészvilágot nagy veszteség érte, amikor életének 82. évében elhunyt Szalay Ferenc Munkácsy-díjas festőművész. Képekkel!
Ez volt az ötödik vereség a bajnokságban

Ez volt az ötödik vereség a bajnokságban

A Kecskemét otthonában folytatta az NB I/B Zöld csoportját a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli. Új vezetőedzője van a csapatnak, Vuk Pavlovics személyében.
A miskolciak eredményesebbek voltak

A miskolciak eredményesebbek voltak

Több sérültet is nélkülöző Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli. egy negyedig tartotta a lépést, végül a Miskolcon a hazaiak simán győzni tudtak.
 

És ezt már olvasta?

Egyházi érdemrendet kapott Kovács István
Egyházi érdemrendet kapott Kovács István A hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar egykori vezetője, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola igazgatója sok szállal kötődik Vásárhelyhez.
 
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett Magyarország legjobb egyeteme lett a Szegedi Tudományegyetem az oktatók kiválósága alapján a HVG friss felsőoktatási rangsorában.
 
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés Terjednek a facebookos csalások. Sok a főként idős naív, kevésbé informált ember. A Rendőrség látókörébe kerülnek a csalók, bár nem könnyű a lebuktatás.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022. 47. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen A nyirkos aszfalton megcsúszhatott és egy ház kapubejárójába előtt felborulva állt meg.
 
Még 65 millió plusz a tram train projektbe
Még 65 millió plusz a tram train projektbe A mozdonyszín és a tároló vágányok közötti területen 8 jármű tárolására és karbantartására alkalmas közel 3000 m2 alapterületű csarnok épült.
 
2023-tól földadó
2023-tól földadó Nyolc igen szavazattal átment az új adórendelet. Évi 80 millió forintra számít az önkormányzat. Az Agrárkamara és MAGOSZ tiltakozó közleményben reagált.