Kultúra, oktatásMúltunkról mesélő iratok - Levéltári Napok Hódmezővásárhelyen

2023. október 31., kedd
 

1978 óta a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Csanád Megyei Levéltára minden ősszel megrendezi a Megyei Levéltári Napokat.

(Fotók: Szabó Péter)

 

 

 

 

 

 

A Hódmezővásárhelyi Levéltári napok keretében elsősorban a régió, a megye és az egyes települések helytörténetével kapcsolatos előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők, de a konferenciákon a történész-levéltáros szakma aktuális kérdései is helyet kapnak.

 

A vásárhelyi rendezvényen megjelent dr. Biernacki Karol a Csongrád-Csanád Megyei Levéltár igazgatóját és az érdeklődőket a levezető tisztét betöltő Lőkös Györgyi levéltáros köszöntötte. Presztóczki Zoltán levéltárvezető elmondta, hogy az idei, 46. Levéltári Napok aktualitását az adta, hogy Hódmezővásárhely 150 évvel ezelőtt kapta meg Bajával együtt a törvényhatósági jogot. A törvényhatósági joggal főispán és hozzá tartozó hivatali apparátus is járt. Ezt a témát járta körbe 4 előadó.

 

A hódmezővásárhelyi Levéltár nemcsak a Levéltári Napok idején fogadja az érdeklődőket, hanem rendszeresek, és egyre népszerűbb a Lőkös Györgyi levéltáros által, a helytörténeti múlt egy-egy érdekességének bemutatása, családfakutatás, interaktív programok diákcsoportok részére. Ezekre folyamatosan fogadják a jelentkezéseket.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Kikapott a Kosársuli Tiszaújvárosban

Kikapott a Kosársuli Tiszaújvárosban

Vuk Pavlovic csapatát már az első negyedben mattolta a listavezető, és a végére nagy különbség alakult ki a két együttes között.
Kiírták az algyői Tisza-híd tervezési pályázatát

Kiírták az algyői Tisza-híd tervezési pályázatát

A meglévő híd 2x2 sávra bővítése kerékpáros átvezetéssel, valamint keresztirányú, külön-szintű gyalogos és kerékpáros átvezetés van a tervekben.
Arany- és gyémántdipolmákat adtak át

Arany- és gyémántdipolmákat adtak át

Október 26-án Hódmezővásárhelyen, a díszközgyűlés keretében hat pedagógus vehetett arany-, illetve  gyémántdiplomát.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

2023. 49-52. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 

És ezt már olvasta?

Bűnbandát számolt fel a rendőrség
Bűnbandát számolt fel a rendőrség Egy négytagú vásárhelyi banda éveken át kényszeríett prostitúcióra nőket. Egy kávézót is üzemeltetett. Egy idős férfit ház körüli munkákra kényszerítették.
 
Idén két újabb név került a dicsőség falra
Idén két újabb név került a dicsőség falra A sokéves hagyományt folytatva idén Czuprák László Ákos  és Enyedi Sándor neve került fel a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfalára.
 
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024 Február 29-én délután a város legkiválóbb jó tanulóit, jó sportolóit díjazták, de díjazták az év csapatait, edzőjét és testnevelőjét is. A díjazottak névsorával.
 
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat A darvasszéki római kori kincsleletet ismertető előadással zárult a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek idén téli, régészeti sorozata február 28-án.
 
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik. A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult sportoló most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról.
 
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik A világ szinte minden országa aláírta, a március 3-án 51 éves 'Washingtoni egyezményt'. Mindenkinek érdeke a betartása.
 
Vásárhelyen is kedvelik őket
Vásárhelyen is kedvelik őket Találós kérdés: hány tonnára rúg a hazai fülesbagoly populáció által megevett egér- és pocokmennyiség össztömege? Meglepő a végeredmény.