Kultúra, oktatásMúltunkról mesélő iratok - Levéltári Napok Hódmezővásárhelyen

2023. október 31., kedd
 

1978 óta a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Csanád Megyei Levéltára minden ősszel megrendezi a Megyei Levéltári Napokat.

(Fotók: Szabó Péter)

 

 

 

 

 

 

A Hódmezővásárhelyi Levéltári napok keretében elsősorban a régió, a megye és az egyes települések helytörténetével kapcsolatos előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők, de a konferenciákon a történész-levéltáros szakma aktuális kérdései is helyet kapnak.

 

A vásárhelyi rendezvényen megjelent dr. Biernacki Karol a Csongrád-Csanád Megyei Levéltár igazgatóját és az érdeklődőket a levezető tisztét betöltő Lőkös Györgyi levéltáros köszöntötte. Presztóczki Zoltán levéltárvezető elmondta, hogy az idei, 46. Levéltári Napok aktualitását az adta, hogy Hódmezővásárhely 150 évvel ezelőtt kapta meg Bajával együtt a törvényhatósági jogot. A törvényhatósági joggal főispán és hozzá tartozó hivatali apparátus is járt. Ezt a témát járta körbe 4 előadó.

 

A hódmezővásárhelyi Levéltár nemcsak a Levéltári Napok idején fogadja az érdeklődőket, hanem rendszeresek, és egyre népszerűbb a Lőkös Györgyi levéltáros által, a helytörténeti múlt egy-egy érdekességének bemutatása, családfakutatás, interaktív programok diákcsoportok részére. Ezekre folyamatosan fogadják a jelentkezéseket.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Kikapott a Kosársuli Tiszaújvárosban

Kikapott a Kosársuli Tiszaújvárosban

Vuk Pavlovic csapatát már az első negyedben mattolta a listavezető, és a végére nagy különbség alakult ki a két együttes között.
Kiírták az algyői Tisza-híd tervezési pályázatát

Kiírták az algyői Tisza-híd tervezési pályázatát

A meglévő híd 2x2 sávra bővítése kerékpáros átvezetéssel, valamint keresztirányú, külön-szintű gyalogos és kerékpáros átvezetés van a tervekben.
Arany- és gyémántdipolmákat adtak át

Arany- és gyémántdipolmákat adtak át

Október 26-án Hódmezővásárhelyen, a díszközgyűlés keretében hat pedagógus vehetett arany-, illetve  gyémántdiplomát.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 

És ezt már olvasta?

Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár
Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár

Régi alapokon, a családi tradíciókat követve.

 
Ismét pályán a kosaras lányok
Ismét pályán a kosaras lányok Megkezdte szereplését a Kosársuli felnőtt női csapata is a 2023/24-es szezonban. Az ellenfél a regnáló bajnok Nagykőrösi Sólymok csapata volt.
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.