Kultúra, oktatásMúltunkról mesélő iratok - Levéltári Napok Hódmezővásárhelyen

2023. október 31., kedd
 

1978 óta a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Csanád Megyei Levéltára minden ősszel megrendezi a Megyei Levéltári Napokat.

(Fotók: Szabó Péter)

 

 

 

 

 

 

A Hódmezővásárhelyi Levéltári napok keretében elsősorban a régió, a megye és az egyes települések helytörténetével kapcsolatos előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők, de a konferenciákon a történész-levéltáros szakma aktuális kérdései is helyet kapnak.

 

A vásárhelyi rendezvényen megjelent dr. Biernacki Karol a Csongrád-Csanád Megyei Levéltár igazgatóját és az érdeklődőket a levezető tisztét betöltő Lőkös Györgyi levéltáros köszöntötte. Presztóczki Zoltán levéltárvezető elmondta, hogy az idei, 46. Levéltári Napok aktualitását az adta, hogy Hódmezővásárhely 150 évvel ezelőtt kapta meg Bajával együtt a törvényhatósági jogot. A törvényhatósági joggal főispán és hozzá tartozó hivatali apparátus is járt. Ezt a témát járta körbe 4 előadó.

 

A hódmezővásárhelyi Levéltár nemcsak a Levéltári Napok idején fogadja az érdeklődőket, hanem rendszeresek, és egyre népszerűbb a Lőkös Györgyi levéltáros által, a helytörténeti múlt egy-egy érdekességének bemutatása, családfakutatás, interaktív programok diákcsoportok részére. Ezekre folyamatosan fogadják a jelentkezéseket.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Kikapott a Kosársuli Tiszaújvárosban

Kikapott a Kosársuli Tiszaújvárosban

Vuk Pavlovic csapatát már az első negyedben mattolta a listavezető, és a végére nagy különbség alakult ki a két együttes között.
Kiírták az algyői Tisza-híd tervezési pályázatát

Kiírták az algyői Tisza-híd tervezési pályázatát

A meglévő híd 2x2 sávra bővítése kerékpáros átvezetéssel, valamint keresztirányú, külön-szintű gyalogos és kerékpáros átvezetés van a tervekben.
Arany- és gyémántdipolmákat adtak át

Arany- és gyémántdipolmákat adtak át

Október 26-án Hódmezővásárhelyen, a díszközgyűlés keretében hat pedagógus vehetett arany-, illetve  gyémántdiplomát.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

2023. 49-52. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 

És ezt már olvasta?

Befürödhetünk a szökőkutakkal
Befürödhetünk a szökőkutakkal A napokban várható kánikula miatt a szülőknek érdemes jobban figyelni a szökőkutainkra, amelyeket eredetileg nem fürdésre tervezték.
 
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja 1944-ben ezen a napon elhurcolták a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai nap is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 21. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon Június 8-9-én a Magyar Vívó Szövetség megbízásából a Zalaegerszegi Vívó Egylet Tőr utánpótlás Vidék bajnokságot rendezett. Eredmények.
 
Választás 2024
Választás 2024 A június 9-én megtartott választás eredményeként ismét Márki-Zay Péter lett a polgármester. Ezúttal mind a 10 választókerületben a Mindenki Magyarországa nyert.
 
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés Emlékezés más szemmel, Fekete Párduc, vagyis Grosics Gyula és a Vásárhelyi Hírek főszerkesztőjének személyes barátsága okán.
 
Beindult a Deja Vu
Beindult a Deja Vu Június 6-án délután 5-től nyíltak meg a kapuk az Újszegedi Partfürdőn. Még két napig két helyszínen egymást váltják az előadók, DJ-k.