Kultúra, oktatásMúltidéző kiállítás a Tornyaiban

2020. február 27., csütörtök
 

Tavaly több ezer tárggyal, fotóval és dokumentummal gyarapodott a Tornyai János Múzeum néprajzi és helytörténeti gyűjteménye.

 

 

 

 

 

 

 

A legérdekesebb darabokat a február 28-án délután nyíló, Kiss Lajos nyomdokain haladva című tárlatán mutatja be a közgyűjtemény. A Múzeumőr című kiállításhoz kapcsolódó, még rendezés alatt álló tárlatot sajtóbejáráson mutatták be a múzeum munkatársai.

 

Gyakran keresik meg a múzeumot magánszemélyek, hogy a családi hagyatékok között vannak olyan tárgyak, amelyeknek megőrzését nem vállalják, azonban érdemesnek tartják, hogy a régi tárgyak, emlékek a múzeum gyűjteményét gyarapítsák. Ilyenkor adományozással, vagy vásárlással kerülhetnek a közgyűjteménybe azok a helyi értéket képviselő tárgyak, dokumentumok, amelyek segítik, hogy a város múltjáról teljesebb képet kapjanak a jövő nemzedékei és szakemberei.

 

Bernátsky Ferenc helytörténész a kiállított fotók és dokumentumok közül kiemelte a kistiszai zsilip kéményének 1923-as ledöntését bemutató fotósorozatot. Benes Gyula mérnök felvételein látható, hogy a már feleslegessé vált kémény alját az egyik oldalán megbontották, s a kivett téglákat keményfával pótolták. Ezt később meggyújtották, s az egyensúlyát vesztett kémény a gátra dőlt, a belőle kinyert téglákat pedig a városi építkezések során használták fel.

Emellett láthatók esküvői és egyleti meghívók, a helyi egyesületek rendezvényeinek fotói, valamint a Kokron és Fiai Kötszövöttárugyár bővítésének dokumentumai is.

 

– A múzeumban nemcsak a legrégebbi korok tárgyai gyűjtjük, hiszen az is fontos, hogy a mához közelítő időszakok emlékei is fennmaradjanak – mondta el Terendi Viktória, a múzeum néprajzkutatója, hangsúlyozva, hogy a muzeológusok fontos feladata a gyűjtemény feldolgozása mellett annak gyarapítása is.

 

A néprajzi gyűjtemény fontos részét alkotják a kerámiák, közöttük a butellák, amelyek között a legrégebbi darab – a rajta szereplő évszám szerint 1820-ból – tavaly került a múzeumba. Emellett láthatók annak a drukkolóműhelynek a tárgyai, eszközei és mintái is, ahol 1920-as évektől az évszázad végéig sok-sok vásárhelyi asszony számára vittek textíliákra mintákat, hogy a hímzések azok nyomán készüljenek el. Ezek mellett további különleges tárgyakat láthat a február 28-án, pénteken 17 órakor nyíló kiállításra érkező közönség a Tornyai János Múzeum földszinti csarnokában. A kiállításmegnyitón köszöntőt mond Dr. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a tárlatot Dr. Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója nyitja meg. A vernisszázson a Rákóczi Kocsmája Zenei Műhely muzsikusai a Kiss Lajos által Vásárhelyen gyűjtött népdalokból adnak elő válogatást.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Fogyasztja egymást a képviselőtestület

Fogyasztja egymást a képviselőtestület

Valószínű csak ideiglenesen két képviselői mandátum vált bizonytalanná. A kissé adok-kapok hangulatú eljáráshoz az önkormányzati  törvény adja a muníciót.
Két újabb név a dicsőségtáblán

Két újabb név a dicsőségtáblán

A sokéves hagyományt folytatva idén két újabb névvel - Kecskeméti László és Nagy Zsuzsa nevével - gazdagodott a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfala.
Az első kattintástól napjainkig

Az első kattintástól napjainkig

Eifert János vásárhelyiségéhez és munkásságának egyetemes értékéhez kétség nem férhet. Hódmezővásárhely díszpolgárának megnyílt az életmű kiállítása. Képekkel.
Ahol szárnyalhat a fantázia

Ahol szárnyalhat a fantázia

A Budapest Arénában 11. Konyhakiállításon olyan világszínvonalú újdonságokkal, ötletekkel, termékekkel és megoldásokkal találkozhat, melyekkel korábban még soha!
 

És ezt már olvasta?

Nyolc fertőzött Nagymágocson
Nyolc fertőzött Nagymágocson Március 28-án az egyik gondozott elesett, aki a szentesi kórházba szállítás után belázasodott. Ezért elvégezték rajta a tesztet.
 
A kijárási korlátozás szabályai
A kijárási korlátozás szabályai Március 28-án 0 órától április 11-ig, vagyis nagyszombatig kijárási korlátozást rendeltek el az ország egész területére. Fontos részletek.
 
Őrizetben a vásárhelyi kábítószer-termesztő
Őrizetben a vásárhelyi kábítószer-termesztő Március 26-án a délelőtti órákban a Nyizsnyay Gusztáv utca elején az egyik lakóházban, egy 60 éves férfinél tartottak házkutatást. Videó a házkutatásról.
 
Haláleset a Görbe utcában
Haláleset a Görbe utcában Halálesethez riasztották a mentőket és a rendőrséget március 26-án a déli órákban a Görbe utcába, a Klauzál utcától 100 méterre lévő házhoz.
 
Honlapokon elérhető videósorozat indul
Honlapokon elérhető videósorozat indul A Tornyai János Múzeum hetente két-három alkalommal 8-10 perces videókban az intézmény gyűjteményeit és szakembereinek kutatási eredményeit mutatja be.
 
Negatív és pozitív számok
Negatív és pozitív számok Az nem derült ki hány személyt érintett, hogy a második teszt alapján is negatívak Rovó László koronavírusos rektor vezető egyetemi kollégái.
 
Eddig már hat fertőzött van a rektor környezetéből
Eddig már hat fertőzött van a rektor környezetéből Még változhat a vasárnap estig megfertőződöttek száma. 120 személy - orvosok, klinikai munkatársak - vannak karanténban, akik feltételezhetően kontaktust létesítettek Rovó Lászlóval.