BulvárMost már hazudnak is

2014. november 24., hétfő
 
Most már hazudnak is

Ingerült, mérges vásárhelyiek naponta hívják Szerkesztőségünket, arra panaszkodnak, hogy megint sűrűsödnek a termékbemutatókra invitáló telefonok. Ennek egyik oka lehet a közeledő Karácsony is. Ezúttal megint más módszerrel próbálkoznak.

 

 

 


A legtöbb panasz arra van, vajon honnan tudják a telefonszámot?

A vonalas telefonszámok nyilvánosan hozzáférhetők, az ország legkülönbözőbb részén működő cégek olyan adatbázisokból dolgoznak, amelyekhez évekkel ezelőtt jutottak hozzá. A Vásárhelyi Híreknek az egyik panaszkodó elmondta, amikor két éve (újra) beköttette a telefont titkosíttatta a számát, ám nem sokkal később mégis hívogatták. Megtudtuk, a telefontársaságok a több évvel ezelőtt megszűntetett számokat adják ki újra, és a termékbemutatókra invitáló és egyéb árut, szolgáltatást kínáló cégek évekkel, akár évtizeddel ezelőtt megszerzett adatbázisában még szerepel a most már titkosított szám.

Az ebédhez és a másfél kétórás fejtágítóhoz kötött „ön megnyerte az ajándékot” trükk után most újabbal bővült a repertoár. A telefonhang azzal kezdi, hogy a hívott egy „telefonos egészségügyi felmérést töltött ki” és ezt szeretnék meghálálni ajándékkal, ebéddel stb. Arra a válaszra, hogy a hívott semmilyen felmérésben nem vett, rögtön jött a válasz, hogy akkor biztos „kedves párja volt.” Amikor a hívott egyenesen hazugnak nevezte a telefonálót, bontotta a hívást.

 

A nyár elején írtuk a Vásárhelyi Hírekben, hogy az árubemutatóval egybekötött termékértékesítési tevékenység vizsgálata az idén kiemelt terület az adatvédelmi hatóságnál.

Információink szerint a neveket és telefonszámokat tartalmazó adatbázisokkal kapcsolatos anomáliákat nem vizsgálják, valószínű nincs is jogalap rá éppen a cikkünk elején leírtak miatt. Azonban a leszervezett bemutatókat vizsgálták és idén már 12 milliós bírságot is kiszabtak két cégre.

 

A termékbemutatók meghívója általában egészségnapként, szűrővizsgálatként, ingyenes állapotfelmérésként hirdeti a rendezvényt, de az efféle egészségmegőrző nap valójában termékbemutató. A meghívókból pedig többnyire nem derül ki, hogy tulajdonképpen különböző termékek értékesítése a cél. A hatóság jogsértőnek minősítette ezt a gyakorlatot, valamint azt, hogy rendszerint sokkal több személyes adatot vettek fel ezeken a bemutatókon a vásárlóktól, mint amennyi indokolt lett volna. A kapcsolattartáshoz szükséges adatokon túl több személyes adatot is rögzítettek, amire hitelre történő vásárlás, illetve hitelbírálat esetében lehet szükség.

A bírságok indoklásban olvasható, hogy az úgynevezett egészségnapok jellemző célcsoportja az idősebb korosztály, amely kifejezetten sérülékeny fogyasztói kör.

 

Vagyis aki mégis úgy dönt, hogy elmegy egy ilyen „egészségnapra” illetve termékbemutatóra, ne adjon meg magáról olyan adatokat, amit később sokféleképpen felhasználhatnak.

 

Érdemes olvasni a trükkökről és a becsapottakról:

 

Drágán mért tájékozatlanság

 

Átverés a termékbemutatókon. Íme a legújabb módszerek

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Viharos szerelmek után megnyugvás

Viharos szerelmek után megnyugvás

A vásárhelyi születésű színészóriás, Bessenyei Ferenc egyik kedvese, Béres Ilona szerint a szerelembe volt szerelmes. Tény: mindig erős érzelmek határozták meg az életét.
Kettős ünnep jó árakkal, ingyen vetítéssel

Kettős ünnep jó árakkal, ingyen vetítéssel

Hódmezővásárhelyen az Expert Műszaki Raktáráruház Erzsébeti úti üzlete és a Mozaik Mozi közös akciójában VIP belépőt nyerhetnek a moziba. Plusz a fődíj, egy tablet.
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok

Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok

Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
Gyulai Józsefre emlékezünk

Gyulai Józsefre emlékezünk

„Apámra gondolva; tisztán emlékszem még ma is, ahogyan a konyhalámpa alá tartott pingpong labdával magyarázza az ötévesnek a Föld keringését..."
 

És ezt már olvasta?

Kettős győzelem a nyugati végeken
Kettős győzelem a nyugati végeken Győzni ment Sopronba a Kosársuli, de ezért kőkeményen meg kellett dolgozniuk. Talán a rutinjuk és a hosszabb kispaduk döntött.
 
Új trend a dupla menetrend
Új trend a dupla menetrend Két hétig mindenki számára ingyenesek az új helyi buszjáratok Hódmezővásárhelyen. A Volánbusz változatlanul üzemelteti a helyi járatait.
 
Könnyes szemmel rabolt
Könnyes szemmel rabolt A vádlott a lakás- és helyiséggazdálkodási csoportot vezette a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalban. Kilenc évet kért az ügyész a két fegyveres rablásért.
 
Diákok Őszi Tárlata 2020-21- Díjazottak
Diákok Őszi Tárlata 2020-21- Díjazottak Az online térben megrendezett Diákok Őszi Tárlatára különösen magas volt az érdeklődés az általános iskola alsó tagozatos diákjai és a középiskolások körében. Díjazottak névsora.
 
Régészek a nyomvonalon
Régészek a nyomvonalon A Tornyai János Múzeum régészeinek eredményei újabb apróbb mozaikokkal gazdagították a Hódmezővásárhely múltjáról alkotott ismereteket.
 
Gazdálkodj okosan 2021.
Gazdálkodj okosan 2021. 15 milliárd forintos főösszegű költségvetésből gazdálkodik idén az önkormányzat. Elhangzott az is, hogy számos fölösleges kiadást tartalmaz a költségvetés.
 
Ásó kapa és nagyharang
Ásó kapa és nagyharang A házasságkötés tematikájában indított gyűjtést a Tornyai János Múzeum, a 20. századtól kezdődően napjainkig várják az ifjú párok legnagyobb napjának tárgyi emlékeit.