MozaikMivel fűtsünk?

2019. január 1., kedd
 
Mivel fűtsünk?

A napokban ismét támad a tél, többet kell fűteni. Ilyekor érdemes elgondolkodni, hogy a lakossági fűtésből származik az egészségre káros, 2,5 mikrogrammnál kisebb szemcseméretű szennyező anyagok 80 százaléka a téli szezonban. Emiatt fontos az, hogy az emberek más fűtési módokat is használjanak, illetve a meglevő fűtéseket sokkal szakszerűbben, hozzáértéssel vegyék igénybe.

 

 

(Fotó: VH archív)

 

 

A Földművelési Minisztérium 2016-ban hirdette meg a szemléletformáló Fűts okosan kampányt, melynek elsődleges célja a figyelemfelhívás, hogy hulladékokat és szennyezett fűtőanyagokat ne használjon a lakosság. Az azóta is tartó akcióban az elektromos áram és a földgáz használatára, illetve a fatüzelés előnyeire hívják fel a figyelmet. Fatüzelésnél a legmegfelelőbb az olyan kemény tűzifa felhasználása, mint a bükk, tölgy, csertölgy, akác mellyel környezetbarát tüzelést tudnak végrehajtani a lakosok. A fabrikett is jó tüzelőanyagnak számít, és a pellet – a hozzá való kazánban eltüzelve – szintén előnyös hatást ér el levegővédelmi szempontból, miközben megfelelő fűtőértéke van - emelte ki a főosztályvezető. A fabrikett és a pellet nem tartalmaz ugyanis semmilyen vegyianyagot, ezek tisztán fából készülnek.

Kezelt és festett fát ne használjanak tüzelésre.

A kemény fáknál az is fontos, hogy felhasználás előtt legalább egy éven át száradjanak. Az ideális nedvességtartalma a tüzeléshez használt fának 20% alatt van. Ez egy év alatt, fedett és száraz helyen tárolva elérhető, és így nem jelennek meg a nedvesség miatti apró szemcsék a levegőben - közölte. Ha száraz a fa, akkor fagázok keletkeznek égés közben, amik szintén elégnek, viszont nedves fánál ezek nem tudnak előjönni. Ilyenkor megnő a levegőbe kijuttatott gázok mennyisége. Mindig egy évre előre kell megvenni a fát, fel kell darabolni, majd eltenni egy fedett helyre, ahol nem ázik meg, s a következő télen kell azzal tüzelni.

 

Rossz fával és tiltott hulladékokkal balesetveszélyes tüzelni, mert a kéményben lerakódhatnak anyagok, amik később gyulladást okozhatnak. Ha ezek lecsökkentik a huzatot, akkor a lakásba is visszajuthat az égéstermék. A kémény kiégésével a lakásban is tűz keletkezhet - figyelmeztetett.

Magyarországon régen bányásztak barnakőszenet, ezért olcsón lehetett azzal tüzelni, ma már azonban ez az ipari tevékenység megszűnt. Ez a gyenge minőségű fűtőanyag, nem tud rendesen elégni egy kályhában.

Különböző kéntartalmú gázok kerülnek a levegőbe az égés során, amik nagy mértékben szennyezik a levegőt.

 
 
Forrás: OP
VH
 

Olvassa el ezt is!

Jövőre is folytatódik a kormány Modern Városok Programja

Jövőre is folytatódik a kormány Modern Városok Programja

Hódmezővásárhely idén az év végéig egymiliárd forintban részesült a Modern Városok Programból. A napokban időarányos, indokolt támogatásokról határoztak.
Veszélyes tévhitek

Veszélyes tévhitek

Néha sokkal többet árthatunk, mint gondolnánk. Számos veszélyes tévhit kering a köztudatban, amelyeket a most igyekszünk eloszlatni.
Félsiker Tiszaújvárosban

Félsiker Tiszaújvárosban

A Vásárhelyi Kosársuli Felnőtt csapata szörnyű második félidőt, az U20-as csapat remek játékot produkált.
Karanténban a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat

Karanténban a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat

Rendhagyó módon megnyílt ám mégsem nyílt meg Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő kortárs képzőművészeti kiállítása. Az idei díjazottak névsora.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 47. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 47. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Fontos három pontot gyűjtött be a HFC
Fontos három pontot gyűjtött be a HFC A Hódmezővásárhelyi FC NB III-as csapata vasárnap a Dunaújváros vendégeként lépett pályára az NB III-as labdarúgó-bajnokság 19. fordulójában.
 
Újabb remek győzelem
Újabb remek győzelem November 21-én hazai pályán, de zártkapus mérkőzésen folytatta az NB II-es női kézilabda-bajnokságot a Hódmezővásárhelyi LKC felnőtt csapata.
 
Kettős győzelem
Kettős győzelem Bő egy hónap után játszott ismét hazai környezetben a Vásárhelyi Kosársuli. Mindkét csapatk remek és magabiztos játékkal hozta a kötelezőt.
 
A lényeg két szóban: adó és áremelés
 A lényeg két szóban: adó és áremelés Gazdasági tűzoltásnak is felfogható a Vásárhelyi Önkormányzat lépéssorozata. Összefoglaltuk a városi lakosság várható új fizetnivalóit. Frissítve!
 
A hazai pálya sem segített
A hazai pálya sem segített Az NB III-as labdarúgó-bajnokság 18. fordulójában az is bebizonyosodott, hogy még többet kell dolgozni, hogy a tabella élén álló csapatok ellen is sikeresek legyenek.
 
A HLKC végig tartotta az előnyét
A HLKC végig tartotta az előnyét November 14-én a Kézilabda Szeged SE vendégeként folytatta az NB II-es bajnokságot a Hódmezővásárhelyi Leány Kézilabda Club felnőtt csapata.