MozaikMivel fűtsünk?

2022. december 29., csütörtök
 
Mivel fűtsünk?

Érdemes elgondolkodni, hogy a lakossági fűtésből származik az egészségre káros, 2,5 mikrogrammnál kisebb szemcseméretű szennyező anyagok 80 százaléka a téli szezonban. Emiatt fontos az, hogy az emberek más fűtési módokat is használjanak, illetve a meglevő fűtéseket sokkal szakszerűbben, hozzáértéssel vegyék igénybe.

 

 

(Fotó: VH archív)

 

 

A Földművelési Minisztérium 2016-ban hirdette meg a szemléletformáló Fűts okosan kampányt, melynek elsődleges célja a figyelemfelhívás, hogy hulladékokat és szennyezett fűtőanyagokat ne használjon a lakosság. Az azóta is tartó akcióban az elektromos áram és a földgáz használatára, illetve a fatüzelés előnyeire hívják fel a figyelmet. Fatüzelésnél a legmegfelelőbb az olyan kemény tűzifa felhasználása, mint a bükk, tölgy, csertölgy, akác mellyel környezetbarát tüzelést tudnak végrehajtani a lakosok. A fabrikett is jó tüzelőanyagnak számít, és a pellet – a hozzá való kazánban eltüzelve – szintén előnyös hatást ér el levegővédelmi szempontból, miközben megfelelő fűtőértéke van - emelte ki a főosztályvezető. A fabrikett és a pellet nem tartalmaz ugyanis semmilyen vegyianyagot, ezek tisztán fából készülnek.

Kezelt és festett fát ne használjanak tüzelésre.

A kemény fáknál az is fontos, hogy felhasználás előtt legalább egy éven át száradjanak. Az ideális nedvességtartalma a tüzeléshez használt fának 20% alatt van. Ez egy év alatt, fedett és száraz helyen tárolva elérhető, és így nem jelennek meg a nedvesség miatti apró szemcsék a levegőben - közölte. Ha száraz a fa, akkor fagázok keletkeznek égés közben, amik szintén elégnek, viszont nedves fánál ezek nem tudnak előjönni. Ilyenkor megnő a levegőbe kijuttatott gázok mennyisége. Mindig egy évre előre kell megvenni a fát, fel kell darabolni, majd eltenni egy fedett helyre, ahol nem ázik meg, s a következő télen kell azzal tüzelni.

 

Rossz fával és tiltott hulladékokkal balesetveszélyes tüzelni, mert a kéményben lerakódhatnak anyagok, amik később gyulladást okozhatnak. Ha ezek lecsökkentik a huzatot, akkor a lakásba is visszajuthat az égéstermék. A kémény kiégésével a lakásban is tűz keletkezhet - figyelmeztetett.

Magyarországon régen bányásztak barnakőszenet, ezért olcsón lehetett azzal tüzelni, ma már azonban ez az ipari tevékenység megszűnt. Ez a gyenge minőségű fűtőanyag, nem tud rendesen elégni egy kályhában.

Különböző kéntartalmú gázok kerülnek a levegőbe az égés során, amik nagy mértékben szennyezik a levegőt.

 
 
Forrás: OP
VH
 

Olvassa el ezt is!

2023. évi munkaszüneti-, és pihenőnapok

2023. évi munkaszüneti-, és pihenőnapok

2023-ban kétszer lesz 4 napos hétvége, és négy alkalommal 3 napos pihenő, nem lesz ledolgozandó munkanap szombaton.
Fogágybetegség és cukorbetegség – derüljön ki végre az igazság!

Fogágybetegség és cukorbetegség – derüljön ki végre az igazság!

Csak nagyon kevesen tudják, hogy a cukorbetegség és a fogágybetegség előfordulása és kezelése szorosan összefügg. Hazánkban félmillió embert érinthet.
Sikerrel búcsúzott a 2022-es évtől a Kosársuli

Sikerrel búcsúzott a 2022-es évtől a Kosársuli

Vuk Pavlovic együttese a zsinórban három idegenbeli bajnoki vereséget követően javítani tudott, az NB I/B Zöld csoportjának 14. fordulójában.
Vár a megye

Vár a megye

Magyarország megyéit vármegyéknek hívják. A szándék szerint a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését szolgálhatja.
 

És ezt már olvasta?

Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 4. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Egy nagyon értékes győzelem
Egy nagyon értékes győzelem Vuk Pavlovic csapata fantasztikus hajrával fordított, győzelmének köszönhetően pedig őrzi hibátlan mérlegét a Hódtói Sportcsarnokban.
 
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház Tűz ütött ki január 25-én este hét órakor a Görbe utcában. A tűzoltók két nagytestű kutyát is kimentettek.
 
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse A vakondot választotta 2023-ban az Év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.
 
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023 Idén a hazai zenekultúra lassan elfelejtett és több generáció számára már kevésbé ismert műfaja, a folklór muzsika és a magyar nóta volt a főszereplő.
 
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak A két ittas utast nem engedték fel a buszra, a szóváltást kölcsönös tettlegesség, ütés- és rúgásváltások követték. Előkerült egy bicska is, de sérülés nem történt.