MozaikMivel fűtsünk?

2022. december 29., csütörtök
 
Mivel fűtsünk?

Érdemes elgondolkodni, hogy a lakossági fűtésből származik az egészségre káros, 2,5 mikrogrammnál kisebb szemcseméretű szennyező anyagok 80 százaléka a téli szezonban. Emiatt fontos az, hogy az emberek más fűtési módokat is használjanak, illetve a meglevő fűtéseket sokkal szakszerűbben, hozzáértéssel vegyék igénybe.

 

 

(Fotó: VH archív)

 

 

A Földművelési Minisztérium 2016-ban hirdette meg a szemléletformáló Fűts okosan kampányt, melynek elsődleges célja a figyelemfelhívás, hogy hulladékokat és szennyezett fűtőanyagokat ne használjon a lakosság. Az azóta is tartó akcióban az elektromos áram és a földgáz használatára, illetve a fatüzelés előnyeire hívják fel a figyelmet. Fatüzelésnél a legmegfelelőbb az olyan kemény tűzifa felhasználása, mint a bükk, tölgy, csertölgy, akác mellyel környezetbarát tüzelést tudnak végrehajtani a lakosok. A fabrikett is jó tüzelőanyagnak számít, és a pellet – a hozzá való kazánban eltüzelve – szintén előnyös hatást ér el levegővédelmi szempontból, miközben megfelelő fűtőértéke van - emelte ki a főosztályvezető. A fabrikett és a pellet nem tartalmaz ugyanis semmilyen vegyianyagot, ezek tisztán fából készülnek.

Kezelt és festett fát ne használjanak tüzelésre.

A kemény fáknál az is fontos, hogy felhasználás előtt legalább egy éven át száradjanak. Az ideális nedvességtartalma a tüzeléshez használt fának 20% alatt van. Ez egy év alatt, fedett és száraz helyen tárolva elérhető, és így nem jelennek meg a nedvesség miatti apró szemcsék a levegőben - közölte. Ha száraz a fa, akkor fagázok keletkeznek égés közben, amik szintén elégnek, viszont nedves fánál ezek nem tudnak előjönni. Ilyenkor megnő a levegőbe kijuttatott gázok mennyisége. Mindig egy évre előre kell megvenni a fát, fel kell darabolni, majd eltenni egy fedett helyre, ahol nem ázik meg, s a következő télen kell azzal tüzelni.

 

Rossz fával és tiltott hulladékokkal balesetveszélyes tüzelni, mert a kéményben lerakódhatnak anyagok, amik később gyulladást okozhatnak. Ha ezek lecsökkentik a huzatot, akkor a lakásba is visszajuthat az égéstermék. A kémény kiégésével a lakásban is tűz keletkezhet - figyelmeztetett.

Magyarországon régen bányásztak barnakőszenet, ezért olcsón lehetett azzal tüzelni, ma már azonban ez az ipari tevékenység megszűnt. Ez a gyenge minőségű fűtőanyag, nem tud rendesen elégni egy kályhában.

Különböző kéntartalmú gázok kerülnek a levegőbe az égés során, amik nagy mértékben szennyezik a levegőt.

 
 
Forrás: OP
VH
 

Olvassa el ezt is!

2023. évi munkaszüneti-, és pihenőnapok

2023. évi munkaszüneti-, és pihenőnapok

2023-ban kétszer lesz 4 napos hétvége, és négy alkalommal 3 napos pihenő, nem lesz ledolgozandó munkanap szombaton.
Fogágybetegség és cukorbetegség – derüljön ki végre az igazság!

Fogágybetegség és cukorbetegség – derüljön ki végre az igazság!

Csak nagyon kevesen tudják, hogy a cukorbetegség és a fogágybetegség előfordulása és kezelése szorosan összefügg. Hazánkban félmillió embert érinthet.
Sikerrel búcsúzott a 2022-es évtől a Kosársuli

Sikerrel búcsúzott a 2022-es évtől a Kosársuli

Vuk Pavlovic együttese a zsinórban három idegenbeli bajnoki vereséget követően javítani tudott, az NB I/B Zöld csoportjának 14. fordulójában.
Vár a megye

Vár a megye

Magyarország megyéit vármegyéknek hívják. A szándék szerint a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését szolgálhatja.
 

És ezt már olvasta?

Rangos díjat kapott a Kankalin Néptáncegyüttes
Rangos díjat kapott a Kankalin Néptáncegyüttes Az együttes alapítója több mint fél évszázaddal ezelőtt célul tűzte ki a magyar néptánc, népzene és néprajzi hagyomány ápolását, elsajátítását, népszerűsítését.
 
Befejeződött az átköltözés
Befejeződött az átköltözés Sikeresen átköltöztek a DIGIMobil ügyfelei a Vodafone hálózatára Az új hálózatra váltással országos lefedettséget használhatnak a DIGI ügyfelek.
 
Nagy energiával játszottak, végig maximális erőbedobással
Nagy energiával játszottak, végig maximális erőbedobással Történelminek mondható a Vásárhelyi Kosársuli 2022-23-as szezonja, hiszen eddig még soha nem indult felnőtt női csapat az egyesület színeiben egyetlen bajnokságban sem.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 22. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Díjazták a Hódfót
Díjazták a Hódfót Egerben, a Kézművesség 1000 éve és jövője a Kárpát-medencében rendezvény sorozathoz kapcsolódón került sor a XX. Magyar Kézműves Remek pályázatának díjátadó ünnepségére.
 
Átadták az új közösségi házat
Átadták az új közösségi házat Új közösségi ház épült uniós támogatással Hódmezővásárhely Új-Kishomok városrészében, és felújítottak három olvasókört is.
 
Vásárhelyi katonák a sérültek között
Vásárhelyi katonák a sérültek között A NATO békefenntartó erők katonáit május 29-én vetették be tömegoszlatási feladatokra Koszovóban. A KFOR katonák sorfalát a tüntető tömeg megtámadta,