MozaikMivel fűtsünk?

2022. december 29., csütörtök
 
Mivel fűtsünk?

Érdemes elgondolkodni, hogy a lakossági fűtésből származik az egészségre káros, 2,5 mikrogrammnál kisebb szemcseméretű szennyező anyagok 80 százaléka a téli szezonban. Emiatt fontos az, hogy az emberek más fűtési módokat is használjanak, illetve a meglevő fűtéseket sokkal szakszerűbben, hozzáértéssel vegyék igénybe.

 

 

(Fotó: VH archív)

 

 

A Földművelési Minisztérium 2016-ban hirdette meg a szemléletformáló Fűts okosan kampányt, melynek elsődleges célja a figyelemfelhívás, hogy hulladékokat és szennyezett fűtőanyagokat ne használjon a lakosság. Az azóta is tartó akcióban az elektromos áram és a földgáz használatára, illetve a fatüzelés előnyeire hívják fel a figyelmet. Fatüzelésnél a legmegfelelőbb az olyan kemény tűzifa felhasználása, mint a bükk, tölgy, csertölgy, akác mellyel környezetbarát tüzelést tudnak végrehajtani a lakosok. A fabrikett is jó tüzelőanyagnak számít, és a pellet – a hozzá való kazánban eltüzelve – szintén előnyös hatást ér el levegővédelmi szempontból, miközben megfelelő fűtőértéke van - emelte ki a főosztályvezető. A fabrikett és a pellet nem tartalmaz ugyanis semmilyen vegyianyagot, ezek tisztán fából készülnek.

Kezelt és festett fát ne használjanak tüzelésre.

A kemény fáknál az is fontos, hogy felhasználás előtt legalább egy éven át száradjanak. Az ideális nedvességtartalma a tüzeléshez használt fának 20% alatt van. Ez egy év alatt, fedett és száraz helyen tárolva elérhető, és így nem jelennek meg a nedvesség miatti apró szemcsék a levegőben - közölte. Ha száraz a fa, akkor fagázok keletkeznek égés közben, amik szintén elégnek, viszont nedves fánál ezek nem tudnak előjönni. Ilyenkor megnő a levegőbe kijuttatott gázok mennyisége. Mindig egy évre előre kell megvenni a fát, fel kell darabolni, majd eltenni egy fedett helyre, ahol nem ázik meg, s a következő télen kell azzal tüzelni.

 

Rossz fával és tiltott hulladékokkal balesetveszélyes tüzelni, mert a kéményben lerakódhatnak anyagok, amik később gyulladást okozhatnak. Ha ezek lecsökkentik a huzatot, akkor a lakásba is visszajuthat az égéstermék. A kémény kiégésével a lakásban is tűz keletkezhet - figyelmeztetett.

Magyarországon régen bányásztak barnakőszenet, ezért olcsón lehetett azzal tüzelni, ma már azonban ez az ipari tevékenység megszűnt. Ez a gyenge minőségű fűtőanyag, nem tud rendesen elégni egy kályhában.

Különböző kéntartalmú gázok kerülnek a levegőbe az égés során, amik nagy mértékben szennyezik a levegőt.

 
 
Forrás: OP
VH
 

Olvassa el ezt is!

2023. évi munkaszüneti-, és pihenőnapok

2023. évi munkaszüneti-, és pihenőnapok

2023-ban kétszer lesz 4 napos hétvége, és négy alkalommal 3 napos pihenő, nem lesz ledolgozandó munkanap szombaton.
Fogágybetegség és cukorbetegség – derüljön ki végre az igazság!

Fogágybetegség és cukorbetegség – derüljön ki végre az igazság!

Csak nagyon kevesen tudják, hogy a cukorbetegség és a fogágybetegség előfordulása és kezelése szorosan összefügg. Hazánkban félmillió embert érinthet.
Sikerrel búcsúzott a 2022-es évtől a Kosársuli

Sikerrel búcsúzott a 2022-es évtől a Kosársuli

Vuk Pavlovic együttese a zsinórban három idegenbeli bajnoki vereséget követően javítani tudott, az NB I/B Zöld csoportjának 14. fordulójában.
Vár a megye

Vár a megye

Magyarország megyéit vármegyéknek hívják. A szándék szerint a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését szolgálhatja.
 

És ezt már olvasta?

Befürödhetünk a szökőkutakkal
Befürödhetünk a szökőkutakkal A napokban várható kánikula miatt a szülőknek érdemes jobban figyelni a szökőkutainkra, amelyeket eredetileg nem fürdésre tervezték.
 
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja 1944-ben ezen a napon elhurcolták a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai nap is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 21. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon Június 8-9-én a Magyar Vívó Szövetség megbízásából a Zalaegerszegi Vívó Egylet Tőr utánpótlás Vidék bajnokságot rendezett. Eredmények.
 
Választás 2024
Választás 2024 A június 9-én megtartott választás eredményeként ismét Márki-Zay Péter lett a polgármester. Ezúttal mind a 10 választókerületben a Mindenki Magyarországa nyert.
 
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés Emlékezés más szemmel, Fekete Párduc, vagyis Grosics Gyula és a Vásárhelyi Hírek főszerkesztőjének személyes barátsága okán.
 
Beindult a Deja Vu
Beindult a Deja Vu Június 6-án délután 5-től nyíltak meg a kapuk az Újszegedi Partfürdőn. Még két napig két helyszínen egymást váltják az előadók, DJ-k.