MozaikMivel fűtsünk?

2019. január 1., kedd
 
Mivel fűtsünk?

A napokban ismét támad a tél, többet kell fűteni. Ilyekor érdemes elgondolkodni, hogy a lakossági fűtésből származik az egészségre káros, 2,5 mikrogrammnál kisebb szemcseméretű szennyező anyagok 80 százaléka a téli szezonban. Emiatt fontos az, hogy az emberek más fűtési módokat is használjanak, illetve a meglevő fűtéseket sokkal szakszerűbben, hozzáértéssel vegyék igénybe.

 

 

(Fotó: VH archív)

 

 

A Földművelési Minisztérium 2016-ban hirdette meg a szemléletformáló Fűts okosan kampányt, melynek elsődleges célja a figyelemfelhívás, hogy hulladékokat és szennyezett fűtőanyagokat ne használjon a lakosság. Az azóta is tartó akcióban az elektromos áram és a földgáz használatára, illetve a fatüzelés előnyeire hívják fel a figyelmet. Fatüzelésnél a legmegfelelőbb az olyan kemény tűzifa felhasználása, mint a bükk, tölgy, csertölgy, akác mellyel környezetbarát tüzelést tudnak végrehajtani a lakosok. A fabrikett is jó tüzelőanyagnak számít, és a pellet – a hozzá való kazánban eltüzelve – szintén előnyös hatást ér el levegővédelmi szempontból, miközben megfelelő fűtőértéke van - emelte ki a főosztályvezető. A fabrikett és a pellet nem tartalmaz ugyanis semmilyen vegyianyagot, ezek tisztán fából készülnek.

Kezelt és festett fát ne használjanak tüzelésre.

A kemény fáknál az is fontos, hogy felhasználás előtt legalább egy éven át száradjanak. Az ideális nedvességtartalma a tüzeléshez használt fának 20% alatt van. Ez egy év alatt, fedett és száraz helyen tárolva elérhető, és így nem jelennek meg a nedvesség miatti apró szemcsék a levegőben - közölte. Ha száraz a fa, akkor fagázok keletkeznek égés közben, amik szintén elégnek, viszont nedves fánál ezek nem tudnak előjönni. Ilyenkor megnő a levegőbe kijuttatott gázok mennyisége. Mindig egy évre előre kell megvenni a fát, fel kell darabolni, majd eltenni egy fedett helyre, ahol nem ázik meg, s a következő télen kell azzal tüzelni.

 

Rossz fával és tiltott hulladékokkal balesetveszélyes tüzelni, mert a kéményben lerakódhatnak anyagok, amik később gyulladást okozhatnak. Ha ezek lecsökkentik a huzatot, akkor a lakásba is visszajuthat az égéstermék. A kémény kiégésével a lakásban is tűz keletkezhet - figyelmeztetett.

Magyarországon régen bányásztak barnakőszenet, ezért olcsón lehetett azzal tüzelni, ma már azonban ez az ipari tevékenység megszűnt. Ez a gyenge minőségű fűtőanyag, nem tud rendesen elégni egy kályhában.

Különböző kéntartalmú gázok kerülnek a levegőbe az égés során, amik nagy mértékben szennyezik a levegőt.

 
 
Forrás: OP
VH
 

Olvassa el ezt is!

Jövőre is folytatódik a kormány Modern Városok Programja

Jövőre is folytatódik a kormány Modern Városok Programja

Hódmezővásárhely idén az év végéig egymiliárd forintban részesült a Modern Városok Programból. A napokban időarányos, indokolt támogatásokról határoztak.
Veszélyes tévhitek

Veszélyes tévhitek

Néha sokkal többet árthatunk, mint gondolnánk. Számos veszélyes tévhit kering a köztudatban, amelyeket a most igyekszünk eloszlatni.
Tanodásnak lenni - továbbra is - jó

Tanodásnak lenni - továbbra is - jó

Tavaly óta a kormány döntésével a tanodák eltávolodtak a köznevelési rendszertől. A vásárhelyi Gastro-Ker Tanoda működése is nyertes pályázatokon múlik.
A Holtág szerelmese

A Holtág szerelmese

Varga András vásárhelyi fotós évtizedek óta szenvedélyesen megörökíti a Tisza, a Mártélyi Holtág évszakait, ezúttal a téli pihenőjében is varázslatos tájat. Képekkel!
 

És ezt már olvasta?

Csapatban sokkal erősebbek
Csapatban sokkal erősebbek Hódmezővásárhelyen a rászorulók megsegítésében több szervezetre is lehet számítani. Mint bárhol az országban, Vásárhelyen is szükség van rájuk.
 
Új beruházás munkahely megőrzéssel
Új beruházás munkahely megőrzéssel A vásárhelyi Villeroy & Boch 810 milliós beruházásba kezdett, amelynek 35%-át átvállalta a magyar álam, a Koronavírus Okozta Károk Kompenzálására Kiírt Program keretében.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 1. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 1. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
133 hódmezővásárhelyi soha nem tért haza
133 hódmezővásárhelyi soha nem tért haza A magyar történelem legtöbb áldozatott követelő vereségének részleteit mind a háború alatt, mind az azt követő kommunista diktatúra alatt el elhallgatták.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 52. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 52. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Az országos oltási terv részletei
Az országos oltási terv részletei Az oltás nem a regisztráció sorrendjében fog történni. A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye a következő időszak oltási menetrendjéről.
 
Vége és kezdete az évnek
Vége és kezdete az évnek Tiltás is kötődik január elsejéhez, a legismertebb, hogy ezen a napon semmit nem adnak ki a házból, mert akkor egész éven át minden kimegy onnan.