Kultúra, oktatásMúzeumok Majálisa 2013.

2013. május 12., vasárnap
 

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum is részt vett a 18. alkalommal megrendezett kétnapos kavalkádon. Idén megnőtt, nagykorú lett, megújult a külleme, kiszínesedett, bővültek a programjai, és szélesebbre tárta a világot látogatóinak.

 

 

 

 

A Magyar Nemzeti Múzeum kertjében a Múzeumok Majálisán közel 100 múzeum kínálata bőséges volt, csak néhány közülük: a múzeumok régészei egy ásatási területet nyitottak, ahol megmutatták a szakma rejtelmeit a terepen, és megtudhatták, hogy mi történik a leletekkel a feltárás befejezése után.

 

Láthattak 19. századi kard- és pisztolypárbajt, megismerkedhettek az Iparművészeti Múzeum épületrekonstrukciós tervével, aktív részesei lehettek Tyson rap-showjának, fejleszthették tudásukat a Kocsmakvízben, megnézhették a Sportmúzeum birkózó-bemutatóját, amit a magyar utánpótlás-válogatott közreműködésével szerveztek. Betekintést nyerhettek egy színpadi próbába, az Országos Színháztörténeti Múzeum Szerezzen Ön is 5 perc alatt színészdiplomát! című előadásán. A Természettudományi Múzeum óriásmamutot épített a két nap alatt, számos múzeum sátránál, így például a vásárhelyi közgyűjtemény kiállítóhelyén próbálhatták ki kézügyességüket és kreativitásukat.

 

A Múzeumok Majálisán természetesen idén is részt vett a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ. „A vásárhelyi muzeális intézmények a bemutatkozó információs anyagokon kívül tevékenykedtető foglalkozásokkal is várták a standra "betévedőket": volt cserép-puzzle, "zsákba-műtárgy", neolit mintás testfestés, kirakók, összekeveredett műtárgydarabok szétválogatása, valamint az úttörők "bőrébe" (helyesebben: egyenruhájába) is belebújhattak a vállalkozókedvűek, mondta Elek András a múzeum sajtóreferense.

A Vásárhelyi Híreket arról is tájékoztatta, hogy akik nem tudtak elmenni a most hétvégi múzeumi majálisra a fővárosba, azok sem maradnak le semmiről, ugyanis jövő szombaton délelőtt, a Múzeumi Világnapon a Tornyai János Múzeum előtt megismétlik az múzeum munkatársai az attrakciókat!

 
 
Selmeczi Dorottya (Bp)- VH
 

Olvassa el ezt is!

Pancza István  könyvbemutató

Pancza István könyvbemutató

A hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtárban május 15-én (szerdán) 17 órakor Pancza István Különleges történetek– csodák és borzalmak című könyvét mutatja be a szerző. Beszélgetőtársa: Dobrotka Pál, a Mihazánk Könyvkiadó Kft. ügyvezetője lesz. Közreműködik: Hegyiné Csernus Judit és Benkő László

Ismét Sárgulási felvonulás Vásárhelyen

Ismét Sárgulási felvonulás Vásárhelyen

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara május 17-én tartja a hagyományos Sárgulási fogatos felvonulását Hódmezővásárhelyen.
 Felmérik a haderő kijelölt készenléti erőit

Felmérik a haderő kijelölt készenléti erőit

Hódmezővásárhelyen november 7-én délelőtt Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki Novák Katalin köztársasági elnök, jelenlétében megnyitotta a NATO-erőkkel közös gyakorlatot.
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben

Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben

Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 

És ezt már olvasta?

Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár
Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár

Régi alapokon, a családi tradíciókat követve.

 
Ismét pályán a kosaras lányok
Ismét pályán a kosaras lányok Megkezdte szereplését a Kosársuli felnőtt női csapata is a 2023/24-es szezonban. Az ellenfél a regnáló bajnok Nagykőrösi Sólymok csapata volt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.