Kultúra, oktatásMúzeumok Majálisa 2013.

2013. május 12., vasárnap
 

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum is részt vett a 18. alkalommal megrendezett kétnapos kavalkádon. Idén megnőtt, nagykorú lett, megújult a külleme, kiszínesedett, bővültek a programjai, és szélesebbre tárta a világot látogatóinak.

 

 

 

 

A Magyar Nemzeti Múzeum kertjében a Múzeumok Majálisán közel 100 múzeum kínálata bőséges volt, csak néhány közülük: a múzeumok régészei egy ásatási területet nyitottak, ahol megmutatták a szakma rejtelmeit a terepen, és megtudhatták, hogy mi történik a leletekkel a feltárás befejezése után.

 

Láthattak 19. századi kard- és pisztolypárbajt, megismerkedhettek az Iparművészeti Múzeum épületrekonstrukciós tervével, aktív részesei lehettek Tyson rap-showjának, fejleszthették tudásukat a Kocsmakvízben, megnézhették a Sportmúzeum birkózó-bemutatóját, amit a magyar utánpótlás-válogatott közreműködésével szerveztek. Betekintést nyerhettek egy színpadi próbába, az Országos Színháztörténeti Múzeum Szerezzen Ön is 5 perc alatt színészdiplomát! című előadásán. A Természettudományi Múzeum óriásmamutot épített a két nap alatt, számos múzeum sátránál, így például a vásárhelyi közgyűjtemény kiállítóhelyén próbálhatták ki kézügyességüket és kreativitásukat.

 

A Múzeumok Majálisán természetesen idén is részt vett a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ. „A vásárhelyi muzeális intézmények a bemutatkozó információs anyagokon kívül tevékenykedtető foglalkozásokkal is várták a standra "betévedőket": volt cserép-puzzle, "zsákba-műtárgy", neolit mintás testfestés, kirakók, összekeveredett műtárgydarabok szétválogatása, valamint az úttörők "bőrébe" (helyesebben: egyenruhájába) is belebújhattak a vállalkozókedvűek, mondta Elek András a múzeum sajtóreferense.

A Vásárhelyi Híreket arról is tájékoztatta, hogy akik nem tudtak elmenni a most hétvégi múzeumi majálisra a fővárosba, azok sem maradnak le semmiről, ugyanis jövő szombaton délelőtt, a Múzeumi Világnapon a Tornyai János Múzeum előtt megismétlik az múzeum munkatársai az attrakciókat!

 
 
Selmeczi Dorottya (Bp)- VH
 

Olvassa el ezt is!

Pancza István  könyvbemutató

Pancza István könyvbemutató

A hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtárban május 15-én (szerdán) 17 órakor Pancza István Különleges történetek– csodák és borzalmak című könyvét mutatja be a szerző. Beszélgetőtársa: Dobrotka Pál, a Mihazánk Könyvkiadó Kft. ügyvezetője lesz. Közreműködik: Hegyiné Csernus Judit és Benkő László

Ismét Sárgulási felvonulás Vásárhelyen

Ismét Sárgulási felvonulás Vásárhelyen

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara május 17-én tartja a hagyományos Sárgulási fogatos felvonulását Hódmezővásárhelyen.
70. Vásárhelyi Őszi Tárlat

70. Vásárhelyi Őszi Tárlat

A kiállítás a magyar művészet egy szűkebb szegmensét jelenítette meg, az ezredforduló óta azonban jóval szélesebb spektrumot tár a közönség elé.
Orbán Viktor váratlan látogatása Vásárhelyen

Orbán Viktor váratlan látogatása Vásárhelyen

Nem tartották szükségesnek testőrök hadát, amikor Orbán Viktor az ellenzéki vezetésű Hódmezővásárhelyre érkezett.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 21. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon Június 8-9-én a Magyar Vívó Szövetség megbízásából a Zalaegerszegi Vívó Egylet Tőr utánpótlás Vidék bajnokságot rendezett. Eredmények.
 
Választás 2024
Választás 2024 A június 9-én megtartott választás eredményeként ismét Márki-Zay Péter lett a polgármester. Ezúttal mind a 10 választókerületben a Mindenki Magyarországa nyert.
 
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés Emlékezés más szemmel, Fekete Párduc, vagyis Grosics Gyula és a Vásárhelyi Hírek főszerkesztőjének személyes barátsága okán.
 
Beindult a Deja Vu
Beindult a Deja Vu Június 6-án délután 5-től nyíltak meg a kapuk az Újszegedi Partfürdőn. Még két napig két helyszínen egymást váltják az előadók, DJ-k.
 
VI. Őz-ŐSök találkozója
VI. Őz-ŐSök találkozója A Hódmezővásárhelyi Levéltár előadótermében az Őz-ŐSök találkozóján, a pályázati eredmények mellett, a bemutatják beérkezett pályaművekből készült hangfelvételeket is.
 
Tavaszi kullancsinvázió: nem csak az állat, az ember is veszélyben van!
Tavaszi kullancsinvázió: nem csak az állat, az ember is veszélyben van! A baktérium okozta betegségről, a Lyme-kórról - Lyme borreliosisról -  az utóbbi időben sokat hallunk, mivel az ország egész területén előfordul.