Kultúra, oktatásPünkösd vasárnap érkezik a Vágyvillamos a Bessenyeibe

2013. május 16., csütörtök
 
Pünkösd vasárnap érkezik a Vágyvillamos a Bessenyeibe

Tennessee Williams népszerű darabjának május 19-én este 7 órától a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színpadán. A két főszereplő: Kováts Adél és Csányi Sándor

 

 

 

 

Egyik oldalon a rideg (ál)etika, a másikon a puszta tények és a nyers erő avagy mi is csak a vágyak villamosán utazunk a semmibe? Ezen, már-már elmebajba torkolló alapvetést taglalja Tennessee Williams ismert darabja, a Vágyvillamos, amelyet a budapesti Radnóti Miklós Színház vendégjátékában láthatnak az érdeklődők május 19-én, Pünkösd vasárnap este 7 órától a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színpadán, tájékoztatta Elek András a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ sajtóreferense a Vásárhelyi Híreket.

 

Tennessee Williams, a huszadik századi amerikai drámairodalom közkedvelt szerzője, akinek Vágyvillamos című darabja meglehetősen népszerű tárgya a különböző színházi premiereknek. Zsótér Sándor, a Radnóti Színház előadásának rendezője Ambrus Máriával újból lefordította és újragondolta az 1947-ben napvilágot látott lélektani drámát - magyarul közel két évtizedet késve jelent meg -, amely az egyszerű ember igazságát keresi. Azét, aki álomvilágot épít fel, hogy önmaga elöl (is) elhazudja minden gyengeségét és kudarcát. Inkább csak vár a vágy villamosára, minthogy felszállna rá.

 

A történetben Blanche Dubois (Kováts Adél) egyedülálló középiskolai tanár tépett idegállapotban látogatóba érkezik várandós húgához, Stellához (Petrik Andrea), aki lengyel származású élettársától (Stanley Kowalski szerepében Csányi Sándor) éppen gyereket vár. Hogy meddig marad, arról nem esik szó. A nővérek már távol kerültek gyerekkoruk "Szép Álom" nevű birtokától és egymástól. Stelláék szűkös lakásában ez a távolság csak egyre nő. Stella már Stanley-hez tartozik. A férfi és a látogató azonban konfliktusba keveredik egymással, aminek tetőpontján a férfi megerőszakolja a nőt. De ki ez a Blanche DuBois? Miért nem szimpatizál már a kezdetek kezdetétől húga férjével? Egyáltalán, milyen kapcsolatban vannak egymással a testvérek? Honnan jön és hová tart Blanche? Mi a célja? Van-e egyáltalán és mi lesz ebből az egészből?

 

Olvassa el ezt is!

Rendőröket akart kirabolni, jogerősen öt évet kapott

Rendőröket akart kirabolni, jogerősen öt évet kapott

A 21 éves hódmezővásárhelyi Balog Ádám a bűncselekmény napjának reggelén, mielőtt elindult volna, az interneten utánanézett, mekkora büntetést kaphat fegyveres rablásért.
Közelebb az ismeretekhez, még közelebb a tudáshoz

Közelebb az ismeretekhez, még közelebb a tudáshoz

Erősödik a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola könyvtárának oktatás-képzésben betöltött szerepe és megvalósulhat az információvagyonhoz történő egyenlő esélyű hozzáférés.
Ismét pályán a kosaras lányok

Ismét pályán a kosaras lányok

Megkezdte szereplését a Kosársuli felnőtt női csapata is a 2023/24-es szezonban. Az ellenfél a regnáló bajnok Nagykőrösi Sólymok csapata volt.
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni

Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni

Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 

És ezt már olvasta?

Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár
Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár

Régi alapokon, a családi tradíciókat követve.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.
 
Máté Taekwondo sikerek az OB-n
Máté Taekwondo sikerek az OB-n A Dunaharaszti Sportcsarnok adott otthont a Taekwondo Országos Bajnokságnak. 26 egyesület közel négyszáz versenyzője lépett pástra.