Kultúra, oktatásPünkösd vasárnap érkezik a Vágyvillamos a Bessenyeibe

2013. május 16., csütörtök
 
Pünkösd vasárnap érkezik a Vágyvillamos a Bessenyeibe

Tennessee Williams népszerű darabjának május 19-én este 7 órától a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színpadán. A két főszereplő: Kováts Adél és Csányi Sándor

 

 

 

 

Egyik oldalon a rideg (ál)etika, a másikon a puszta tények és a nyers erő avagy mi is csak a vágyak villamosán utazunk a semmibe? Ezen, már-már elmebajba torkolló alapvetést taglalja Tennessee Williams ismert darabja, a Vágyvillamos, amelyet a budapesti Radnóti Miklós Színház vendégjátékában láthatnak az érdeklődők május 19-én, Pünkösd vasárnap este 7 órától a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színpadán, tájékoztatta Elek András a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ sajtóreferense a Vásárhelyi Híreket.

 

Tennessee Williams, a huszadik századi amerikai drámairodalom közkedvelt szerzője, akinek Vágyvillamos című darabja meglehetősen népszerű tárgya a különböző színházi premiereknek. Zsótér Sándor, a Radnóti Színház előadásának rendezője Ambrus Máriával újból lefordította és újragondolta az 1947-ben napvilágot látott lélektani drámát - magyarul közel két évtizedet késve jelent meg -, amely az egyszerű ember igazságát keresi. Azét, aki álomvilágot épít fel, hogy önmaga elöl (is) elhazudja minden gyengeségét és kudarcát. Inkább csak vár a vágy villamosára, minthogy felszállna rá.

 

A történetben Blanche Dubois (Kováts Adél) egyedülálló középiskolai tanár tépett idegállapotban látogatóba érkezik várandós húgához, Stellához (Petrik Andrea), aki lengyel származású élettársától (Stanley Kowalski szerepében Csányi Sándor) éppen gyereket vár. Hogy meddig marad, arról nem esik szó. A nővérek már távol kerültek gyerekkoruk "Szép Álom" nevű birtokától és egymástól. Stelláék szűkös lakásában ez a távolság csak egyre nő. Stella már Stanley-hez tartozik. A férfi és a látogató azonban konfliktusba keveredik egymással, aminek tetőpontján a férfi megerőszakolja a nőt. De ki ez a Blanche DuBois? Miért nem szimpatizál már a kezdetek kezdetétől húga férjével? Egyáltalán, milyen kapcsolatban vannak egymással a testvérek? Honnan jön és hová tart Blanche? Mi a célja? Van-e egyáltalán és mi lesz ebből az egészből?

 

Olvassa el ezt is!

Rendőröket akart kirabolni, jogerősen öt évet kapott

Rendőröket akart kirabolni, jogerősen öt évet kapott

A 21 éves hódmezővásárhelyi Balog Ádám a bűncselekmény napjának reggelén, mielőtt elindult volna, az interneten utánanézett, mekkora büntetést kaphat fegyveres rablásért.
Közelebb az ismeretekhez, még közelebb a tudáshoz

Közelebb az ismeretekhez, még közelebb a tudáshoz

Erősödik a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola könyvtárának oktatás-képzésben betöltött szerepe és megvalósulhat az információvagyonhoz történő egyenlő esélyű hozzáférés.
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok

Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok

Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
Ötven aranydiplomást köszöntöttek

Ötven aranydiplomást köszöntöttek

1974-ben végeztek azok az állattenyésztő üzemmérnökök, akik Aranydiploma átadó ünnepségre érkeztek a Kar Andrássy úti épületébe.
 

És ezt már olvasta?

A hőség veszélyei
A hőség veszélyei A tartós hőségnek sokszor van szerepe a balesetek létrejöttében és a hőártalmak kialakulásában, ezért van néhány kiemelten fontos szabály.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 25. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Következik a Pál utcai Óvoda
Következik a Pál utcai Óvoda Az idén immár 276 éves Villeroy&Boch cég támogatásával újabb óvodai mosdó alakul át Vásárhelyen.
 
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán Az új BMX pályával Vásárhely ismét bekerült a sportág országos vérkeringésébe. A BMX Racing Kupa harmadik fordulójával avatták fel.
 
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés Hódmezővásárhely Közszolgálatáért kitüntetést adtak át, valamint Hódmezővásárhely Egészségügyéért elismerést öten kaptak idén.
 
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott A Közgyűlés határozata alapján munkássága elismeréseként részesült a díjban, amelyet a Városháza dísztermében adtak át..
 
Ugrai Panna és Kis Noel kapott díjat
Ugrai Panna és Kis Noel kapott díjat Hódmezővásárhely Ifjú Tehetsége városi elismeréseket adtak át a Városháza dísztermében. Két országos hírnevű sportoló kapott kitüntetést.