KözéletMegújul a magyar kenyér

2013. augusztus 17., szombat
 
Megújul a magyar kenyér

A hagyományos, térfogatnövelőktől mentes kenyér elterjesztését tűzte ki célul a Magyar Pékszövetség, amelynek hivatalos augusztus 20-ai kenyérünnepe az orosházi fesztivál.

 

 


 

Korszakváltás - bemutatkozik a rozsbuza kenyér a X. Európai Kenyérünnepen Orosházán. A hosszú hétvégén számos rendezvény várja a fürdővárosba érkezőket, és bemutatják a Szegedi Gabonakutató Kft. rozsbúzájából készült kenyeret, amelynek beltartalmi értékei messze meghaladják a hagyományos cipókét - tájékoztatta az OrientPresst Varga László régiós elnök.

 

Idén tizedik alkalommal rendezik meg az Európai Kenyérünnepet és a Pékek Utcáját Orosházán, ahol most 20 hazai és határon túli magyar pék állítja ki termékeit, illetve kóstoltatja legújabb kenyereit. A Magyar Pékszövetség és az orosházi önkormányzat közös rendezvénye 2003-tól avanzsált Európai Kenyérünneppé, hiszen évről évre külföldi pékek is bemutatkoznak itt. 'Habár a gazdasági válság óta kevesebb forrásra tudunk pályázni, idén Szerbiából is érkeznek kiállítók' – emelte ki Varga László, a Magyar Pékszövetség Békés–Csongrád régiójának elnöke. Lesznek koncertek, sütés-főzés is a strandon és tűzijáték zárja a programsorozatot. Minden évben megválasztják a fesztivál szépét, akit stílusosan egy kenyérből készült fejdísszel koronáznak meg.

A rendezvény azonban nemcsak a pihenni vágyók, de a szakma számára is fontos. Augusztus 19-én szakmai-tudományos konferenciát tartanak a Petőfi Kulturális Kht.-ban, ahol előadások keretében ismertetik a gabonakutatás új irányait, illetve a négynapos rendezvény ideje alatt mutatják be a mérföldkőnek számító rozsbuzából készült kenyeret – ismertette a programot Varga László.


Kovász vagy élesztő?


A város nem titkolt célja, hogy a rendezvénnyel visszaszerezze a hajdan világhírű orosházi kenyér rangját. A híres kenyér egy helyi malomtulajdonos, Gémes Ferenc nevéhez fűződik, aki a 19. században élesztő helyett hosszúérésű kovászból készített kenyeret. A Gémes-féle kenyér alapja az úgynevezett 'pár” volt, amihez a helyi lisztet összegyúrták komlóval, malátával, némi sörélesztővel, korpával és vízzel. A pár pedig hosszú ideig felhasználhatóvá, eltarthatóvá vált. Az így készült árut a monarchia 57 városban vehették meg a Gémes-féle orosházi sütödékben, sőt az 1875-ös Párizsi Világkiállításon az Orosházi kenyér aranyérmes lett. A hagyományos orosházi cipó három kilós volt, és több napig eltartható anélkül, hogy megszáradt volna.


Megújul a magyar kenyér


Ehhez a hagyományhoz igazodva mutatják be a hosszú hétvégén a Szegedi Gabonakutató Kft. rozsbuzából készült kenyerét. 'Célunk, hogy visszahozzuk a hagyományos ízeket. Ez a kenyér mindenféle térfogatnövelő nélkül, szárított kovásszal készül, és jóval egészségesebb a sok esetben felfújt, fehér lisztből készült kenyérnél' – emelte ki Varga László. Ezek a rozs- és búzaliszt keverékéből – idegen nevén tritikálé – sütött cipók különleges beltartalmi értékekkel bírnak: élelmi rost és ásványianyag-tartalmuk magasabb és hosszabb ideig eltarthatók, mint a hagyományos termékek.

A tritikálét korábban főként takarmányozási célokra használták, de a Gabonakutató Nonprofit Kft. kifejlesztett egy olyan családot, ami emberi élelmezésre is használható. A kutatási programot a Kft. partnereivel uniós támogatással, csaknem 400 millió forintból valósította meg. A program a fajtakutatástól, a vetőmagtermesztésen, a szántóföldi termelésen át kiterjedt a malmi feldolgozásra, a céllisztek előállítására és a megfelelő sütőipari technológiák kidolgozására.


Egészséges és gazdaságos


A fogyasztásra alkalmas GK Szemes fajta hatalmas termőképességű, ez tartja hazánk kalászos gabona termésrekordját a 13.1 t/ha szemtermésével - olvasható a Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. honlapján.

Augusztus 20-án versenyt is hirdetnek a rozsbuza kenyér készítésére, a Humán Triticalé Konzorcium a jelentkezők részére biztosítja a készliszt alapanyagot, a cipókat pedig bizottság bírálja majd. 'Ennek mintájára szeretnénk elterjeszteni a rozsbuzát az egész országban, hiszen az ilyen cipó elkészítése kész keverékből történik, ezáltal bármelyik pékségben gyártható' – mondta Varga László. Hozzátette, felvették a kapcsolatot a MintaMenza Programmal is, hiszen egészségmegőrző hatása miatt különösen javasolt a gyerekeknek is.

A rendezvényen emellett természetesen bemutatják a 2013-as szakmai verseny győztes péktermékét, Rábai Gábor tönköly búzás-joghurtos Szent István napi kenyerét is.

 
 
Forrás: OP
 

Olvassa el ezt is!

Aranyérmek az István, a királyért

Aranyérmek az István, a királyért

A szerzőknek és a rendezőnek a harmincéves jubileumi bemutatója előtt a szegedi városházán adta át Botka László.
A víz a régi, a szolgáltató új lesz Vásárhelyen

A víz a régi, a szolgáltató új lesz Vásárhelyen

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a Zsigmondy Béla Víziközműveket Üzemeltető Zrt.-től megtagadta a víziközmű-szolgáltatói engedély kiadását.
Nyert a Kosársuli az egriek ellen

Nyert a Kosársuli az egriek ellen

Október 10-én este az NB I/B Zöld csoportjának 3. fordulójában az Egert fogadta a Vásárhelyi Kosársuli és az előnyét végig őrizve magabiztosan győzött.
Nem jött össze a győzelem

Nem jött össze a győzelem

Október 17-én este a Nagykőrös vendégeként lépett pályára a Vásárhelyi Kosársuli. Az NB I/B Zöld csoportjának 4. fordulójában megvolt az esélye a győzelemre.
 

És ezt már olvasta?

A zongorák királya a Péczelyben
A zongorák királya a Péczelyben Steinway & Sons zongorát kapott a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola. Hamarosan koncerttel avatják fel.
 
Rádió 1 Vásárhelyen is
Rádió 1 Vásárhelyen is A Rádió 1-nek az országban 46 frekvencián, vagyis ennyi településen szól helyi rádióként. A 47-dik Hódmezővásárhely lett.
 
Készül a monográfia újabb kötete
Készül a monográfia újabb kötete A munka tavaly kezdődött, és várhatóan 2028-ban kerül a nyomdába az újabb nagy monográfia. 21 szerző dolgozik rajta, részben a vásárhelyi levéltárra támaszkodva.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025/2
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025/2 2025. 39. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Olga köszöntötte a vásárhelyieket
Olga köszöntötte a vásárhelyieket Október 11-én hivatalosan is átadták Ölelő Olgát a nagyközönségnek. Jóllehet már hetek óta megkezdődött az érdeklődők „zarándoklása” a Kása-erdőbe.
 
Bölcsödék, óvodák fejlesztése
Bölcsödék, óvodák fejlesztése Két helyszínen több, mint 40 millió forintos beruházás zárult az Önkormányzati fenntartású bölcsődékben. Óvodai fejlesztések is voltak a nyári szünetben.
 
Még szinte el sem indult a fűtési szezon
Még szinte el sem indult a fűtési szezon Máris szénmonoxid veszély miatt vonultak ki a tűzoltók egy vásárhelyi és egy mindszenti családi házhoz. Időben érkeztek, ezúttal szerencsére nem volt áldozat. Hasznos tanácsok.