Kultúra, oktatásMegmutatni a világ csodáit

2014. február 14., péntek
 

Remekül érezte megát mind a 25 gyerek az Erzsébet Kórház L épületében kialakított a Környezeti Információs Központban.

 

 

Fotók: VH

 

 

Február 12-én első alkalommal jöttek össze a város óvodáiból azok a kreatív és a világ dolgaira különösen fogékony nagycsoportosok, akiket az óvoda javasolt a Zöldbúvár Tehetségműhelybe.

„A Környezeti Információs Központ kiemelt feladatának tekinti, hogy már kiskorban megkezdődjön a környezeti nevelésre hangolás. Egy speciális élménypedagógiai módszerrel igyekszünk megtalálni azokat a gyerekeket, akik nagyobb érdeklődést mutatnak társaiknál. Ez program a tehetségkutatásnak egy jó alapja lesz”- mondta Walterné Böngyik Terézia a Központ vezetője a Vásárhelyi Híreknek.

 

Miután mindegyik gyerek megkapta a nyakba akasztható és nevét viselő jelzést, ki-ki érdeklődésének megfelelően rávetette magát a természetismerethez tartozó eszközökre. Persze a valós helyzet helyett, most csak játékos formában ismerkedtek a rovargyűjtővel, a mintavételi hálóval, a távcsővel és még egy sor eszközzel, természettudományos könyveket nézegettek. A kreativitás jegyében térképen jelöltek meg helyeket, rajzolással, kivágással posztert készítettek. A foglalkozást vezető két pedagógustól pedig feladatokat kaptak.

 

A foglalkozásokat vezető Bozókiné Szabó Ildikó által kidolgozott programban a kiválasztott gyerekek komplex foglalkozásokon vesznek részt, amibe többek között a környezeti ismeretek, kreatív gondolkodás, felfedezés, ábrázolás tartozik. A program külön érdekessége, hogy lokálpatrióta, vagyis Hódmezővásárhely helyi sajátosságainak figyelembe vételével íródott.

„Óvodás korban nem beszélhetünk még arról, ki miben, milyen tehetséges. Nincs még kialakulva az érdeklődése. Ezek a foglalkozások éppen arra alkalmasak, hogy a különböző témák iránt fogékony gyerekeket megpróbáljuk az őket érdeklő területen továbbfejleszteni,”- mondta Bozókiné Szabó Ildikó. Hozzátette, folyamatosan tartani fogják a kapcsolatot a szülőkkel és az óvodával, hogy együttes tapasztalataik alapján orientálják a gyerekeket az egyes témák iránti.  

A február 12-én délután tartott első foglalkozás végén érezni lehetett, kevésnek bizonyult az egy óra: többeknek nehezen akaródzott hazaindulni. A gyerekek elmondása szerint csupa izgalmas és érdekes dologgal ismerkedtek meg már az első alkalommal.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Fedezd fel önmagad! - Mi segítünk!

Fedezd fel önmagad! - Mi segítünk!

Ki is vagy valójában? Ne veszítsd el a fejed, ha megbántanak! Győzd le a félelmeidet! Kérdések és válaszok, megoldások. Alsós diákokra szabott önismereti délelőtt. Képekkel!
Sikeres felkészülési torna

Sikeres felkészülési torna

A Hódmezővásárhelyi Leány Kézilabda Club február 9-én rangos felnőtt felkészülési tornát rendezett az NBII tavaszi szezonra való felkészülés jegyében. Képekkel!
A nemzetközi nőnap - Honnan is ered?

A nemzetközi nőnap - Honnan is ered?

Először február utolsó vasárnapján, majd március 19-én, de igazából csak száz éve, 1911-ben ünnepelték meg először a nemzetközi nőnapot.

Irány a Szakma Sztár Fesztivál

Irány a Szakma Sztár Fesztivál

Vásárhelyi továbbjutók is vannak a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny előválogatójában. A szakmát tanuló diák számára inspiráló megmérettetés mindkettő.
 

És ezt már olvasta?

A hajrában már nem volt kétséges a győzelem
A hajrában már nem volt kétséges a győzelem A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli remek teljesítménnyel verte a tabellán második MEAFC-Miskolcot az NB I/B Zöld csoport alapszakaszának utolsó előtti fordulójában.
 
Gyermekek védelme az online térben
Gyermekek védelme az online térben A gyerekek egyre több időt töltenek a számítógépek előtt, és nagyon keveset tudunk arról, mit csinálnak ezalatt. A híreket olvasva, néha tragédia történhet ha nem figyel a szülő.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 11. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné A város közössége érdekében végzett önzetlen munkássága elismeréseként, amellyel gyarapította a város szellemi javait, növelte jó hírnevét.
 
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin Kiemelkedően magas, szakmai munkásságának elismeréseként, amellyel Hódmezővásárhely szellemi értékeit gyarapította és jó hírnevét növelte.

 

 
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda Pályfutására meghatározó hatással volt Hódmezővásárhely, a Bethlen Gábor Gimnázium, a drámaszakkör és három nagyszerű vásárhelyi pedagógus.
 
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen Vásárhelyen több helyszínen voltak ünnepségek az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából.