GazdaságMegemelték a Jovány Busz szolgáltatási díját

2024. június 29., szombat
 
Megemelték a Jovány Busz szolgáltatási díját

Kilométerenként 35 forinttal megemelték a helyi autóbuszjáratokat üzemeltető Jovány Busz Kft. szolgáltatási díját Hódmezővásárhelyen - döntött a város közgyűlése.

 

 

 


 

A helyi vállalkozás - amely kijelölés alapján nyújtja a szolgáltatást - a bérköltségek és az üzemanyagárak emelkedése miatt kért kilométerenként 30 forintos díjemelést, valamint az autóbuszokra is vonatkozó megtett úttal arányos díjfizetési kötelezettség bevezetése miatt kérte kilométerenkénti 5 forintos költségeinek megfizetését is. A szolgáltatási díj így 487 Ft/km-re nőtt június 1-jétől.

 

A Jovány Busz Kft. - egy korábbi pályázat alapján - március 31-ig végezte a város területén a közszolgáltatást. Az új szolgáltató kiválasztására azonban késve indítottak nyílt közbeszerzési eljárást, melyet - miután a Volánbusz Zrt. jogorvoslati kérelmet terjesztetett elő a Közbeszerzési Döntőbizottságnál - vissza is vontak. A Jovány Busz Kft.-t ezt követően jelölték ki a szolgáltatás ellátására július 31-ig vagy az új szerződés hatálybalépéséig.

 

Márki-Zay Péter polgármester hangsúlyozta, azért írtak ki nyílt uniós közbeszerzést, hogy megtalálják a legjobb ajánlatot a helyi autóbuszjáratok üzemeltetésre.

 

Az újonnan - 2+2 évre - kiírt közbeszerzés szerint a szolgáltatónak öt autóbuszvonalon kell szállítania az évente várhatóan 120 ezer utast. A legalább Euro-3-as környezetvédelmi minősítésű, klimatizált buszok várható menetrendi futásteljesítménye 280 ezer kilométer. A szolgáltatónak öt autóbusz üzemeltetési jogával kell rendelkeznie, melyből legalább három jármű alacsonypadlós, akadálymentes. Az ajánlatok benyújtási határideje július 1-je.

 

2023 végéig a Jovány Busz Kft. járműveivel párhuzamosan a Volánbusz autóbuszjáratai is szállítottak utasokat Hódmezővásárhelyen, mert a közszolgáltató vállalat jogelődje, a DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. pályázat útján elnyerte a helyi személyszállítási szolgáltatás ellátásának jogát a 2019 elejétől 2023 végéig tartó időszakra. Az önkormányzat és a Volánbusz Zrt. között számos peres eljárás folyik, melyben a vállalkozás az elmaradt szolgáltatási díj és nem fedezett költségei megtérítését kéri.

 

A Szegedi Törvényszék 2024. június 13-án kihirdetett elsőfokú, még nem jogerős ítéletével elutasította a Volánbusz Zrt. keresetét.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Diplomaátadó volt a Mezőgazdasági Karon

Diplomaátadó volt a Mezőgazdasági Karon

Az SZTE Mezőgazdasági Kar 66. Diplomaátadó Ünnepi Tanácsülésén összesen 51 végzett hallgató kapott ma diplomát,
Nemzetközi elismerésben részesült Bozókiné Szabó Ildikó

Nemzetközi elismerésben részesült Bozókiné Szabó Ildikó

Marseille-ben június 18-án az Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR) díjazta a 2023-as kampány legkiemelkedőbb akcióit.

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

2024. 25. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Befürödhetünk a szökőkutakkal

Befürödhetünk a szökőkutakkal

A napokban várható kánikula miatt a szülőknek érdemes jobban figyelni a szökőkutainkra, amelyeket eredetileg nem fürdésre tervezték.
 

És ezt már olvasta?

A hőség veszélyei
A hőség veszélyei A tartós hőségnek sokszor van szerepe a balesetek létrejöttében és a hőártalmak kialakulásában, ezért van néhány kiemelten fontos szabály.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Következik a Pál utcai Óvoda
Következik a Pál utcai Óvoda Az idén immár 276 éves Villeroy&Boch cég támogatásával újabb óvodai mosdó alakul át Vásárhelyen.
 
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán Az új BMX pályával Vásárhely ismét bekerült a sportág országos vérkeringésébe. A BMX Racing Kupa harmadik fordulójával avatták fel.
 
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés Hódmezővásárhely Közszolgálatáért kitüntetést adtak át, valamint Hódmezővásárhely Egészségügyéért elismerést öten kaptak idén.
 
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott A Közgyűlés határozata alapján munkássága elismeréseként részesült a díjban, amelyet a Városháza dísztermében adtak át..
 
Ugrai Panna és Kis Noel kapott díjat
Ugrai Panna és Kis Noel kapott díjat Hódmezővásárhely Ifjú Tehetsége városi elismeréseket adtak át a Városháza dísztermében. Két országos hírnevű sportoló kapott kitüntetést.