GazdaságMég sokára lesz Hódmezővásárhely gáz és olaj Eldorádó

2022. június 12., vasárnap
 
Még sokára lesz Hódmezővásárhely gáz és olaj Eldorádó

Az új technológiai és ipari miniszter optimista, de a meglévő adatbázisból a gázmezőről, nem derül ki, hogy a lent lévő palagázból mennyit lehet kitermelni.

 

 

 

 

 

 

 

Meg kell erősíteni a magyarországi energiatermelést, mert nem mindig lesz elérhető "a csövön keresztül" a gáz és az olaj, igaz egyelőre nem támogatja a kormány az EU olaj- és gázembargós tervét - jelezte Palkovics László egy zalaegerszegi konferencián. Az új technológiai és ipari miniszter arról is beszélt, hogy léteznek olyan innovatív technológiák, amelyekkel eddig nem foglalkoztak, mert nem tűntek fontosnak, de a megváltozott környezetben már szükség lehet rájuk.

Ilyennek nevezte például a makói palagázmező kitermelését vagy a lezárt zalai olajkutak újraindítását.

 

A felszólalásában említett makói gázmező, érinti Vásárhelyt is. Mint arról a Vásárhelyi Hírekben is írtunk, egy TXM nevű Kft. és egy Falcon Oil nevű energiaipari amerikai cég magyarországi leányvállalata, 2007-ben szerzett 35 évre szóló termelési engedélyt. Úgy tervezte, hogy miután feltérképezi a nem hagyományos szénhidrogénmezőket, és kikísérletezi a rétegnek megfelelő kitermelési technikát.

 

A kutatásra néhány év alatt 75 milliárd forintot költött el Csongrád megyében, jórészt Makó közelében. Ezt magánbefektetők fedezték.

 

Kiderült, hogy az első kutatások alapján az úgynevezett Makói-árokban ezer milliárd köbméternyi palagáz lehet, ez az ország gázfogyasztását 100 évig fedezné, erre a megállapításra utalt Palkovics miniszter is.

 

Az első fúrások azonban nem a várt eredményt hozták. Emiatt a TXM befektető partnerei – az ExxonMobil és a Mol, majd az utóbb megnyert szerb NIS is – hátat fordítottak a megkezdett beruházásnak.

 

Aztán 2015-ben a TXM 100 százalékban leírta a gázkutatási munkához szükséges eszközök könyv szerinti értékét. A cég arra hivatkozott, hogy ezek hasznosíthatósága bizonytalan, mivel a gázvagyon kitermelésére nincs érdeklődő, sem befektető. A Falcon Oil – az alacsony olajárak miatt – maga nem akart több pénzt költeni erre.

 

Felvetődött, a magyar állam is folytathatná a megkezdett munkát, ilyen szándék azonban egyelőre nincs. Azt az adatbázist, amit a TXM összehozott eddig a gázmezőről, lehet használni, ebből nem derül ki, hogy a lent lévő palagázból mennyit lehet kitermelni.

 

A Magyar Tudományos Akadémia álláspontja is az volt, hogy ha nagy is ez a gázkincs, vizes üledékekben húzódik, a nagy mélység és nyomás miatt a kitermelés nagyon drága lenne. És, földrengést is okozhat a palaolaj kitermelése

 

Egy évtizeden belül biztosan nem várható „palagáz-forradalom" Magyarországon. Így aztán sem Makó, sem Hódmezővásárhely nem lesz „olaj Eldorádó”.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A kevesebb is elegendő

A kevesebb is elegendő

Úgy tűnik, hogy a kormány már nem szórja a pénzt még az őt támogató sajtónak sem. A Délmagyarország után Promenad24 munkatársai is fogyatkoznak.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.24.hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.24.hét

Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Folytatás jövő év június elsején

Folytatás jövő év június elsején

Soha nem övezte ekkora érdeklődés Magyarország legnagyobb retro fesztiválját, a Deja Vu Fesztivált közel 10 éves története alatt.
Gyerekruha vásárlás az infláció korában

Gyerekruha vásárlás az infláció korában

Hogyan spóroljunk az egyre növekvő árak közepette? A család kiskorú tagjai számára ruhát vásárolni minden szülő számára komoly kihívást jelent.
 

És ezt már olvasta?

Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 4. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Egy nagyon értékes győzelem
Egy nagyon értékes győzelem Vuk Pavlovic csapata fantasztikus hajrával fordított, győzelmének köszönhetően pedig őrzi hibátlan mérlegét a Hódtói Sportcsarnokban.
 
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház Tűz ütött ki január 25-én este hét órakor a Görbe utcában. A tűzoltók két nagytestű kutyát is kimentettek.
 
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse A vakondot választotta 2023-ban az Év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.
 
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023 Idén a hazai zenekultúra lassan elfelejtett és több generáció számára már kevésbé ismert műfaja, a folklór muzsika és a magyar nóta volt a főszereplő.
 
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak A két ittas utast nem engedték fel a buszra, a szóváltást kölcsönös tettlegesség, ütés- és rúgásváltások követték. Előkerült egy bicska is, de sérülés nem történt.